Látványos szabadtéri programok a téli időszakban
2023. december 11. írta: Koreai Kulturális Központ

Látványos szabadtéri programok a téli időszakban

Az útikönyvek rendszerint a napos, száraz és kellemes hőmérsékletű tavaszi (április, május, június) és őszi (szeptember, október, november) hónapokat ajánlják egy koreai utazáshoz. Pedig az esős nyári és a hideg téli időszakban is olyan arcát mutatja az ország, amely megéri a felfedezést. Ezekhez ajánlunk most néhány látványos szabadtéri fesztivált, ha télen járnánk Koreában.

busan1.jpg

FÉNYFESZTIVÁL PUSZANBAN

Dél-Korea második legnagyobb városa Puszan, ami egyben az ország legfontosabb kikötője. A félsziget délkeleti részén, a Keleti-tenger partján fekvő metropolisz egyik leghíresebb téli fesztiválja a fényekről szól. A december 2-án kezdődött és január 31-ig tartó Haeundae Lighting Festival (해운대 빛축제) fénypontja a különleges díszkivilágítás: több kilométeren keresztül egy speciális világítótestekkel, fényszobrokkal, lámpásokkal, installációkkal és kijelzőkkel szegélyezett útvonalon járhatjuk be Heunde kedvelt tengerparti sétányát, a hagyományos piacot és a negyed főutcáját, a Kunam-ro utat. A fényeket mindennap 17:30-kor kapcsolják fel, az idén tíz éves fesztivált pedig olyan szórakoztató rendezvények színesítik, mint a karácsonyi dalok énekversenye, vagy épp a 100 Mikulás részvételével megtartott karácsonyi ünnepség, de a számtalan program között akár még MBTI-tanácsadáson(!) is részt vehetünk.

busan2.jpg

PISZTRÁNGFESZTIVÁL PHJONGCSHANGBAN

1999-ben Phjongcshang adott otthont a téli Ázsia-játékoknak, 2018-ban pedig a téli olimpiai játékoknak. Már csak emiatt sem különösebben meglepő, ha a téli sportok hagyományos vidékén 1993 óta nagyszabású sífesztivál zajlik hóemberépítő- és szánkóversennyel kiegészülve. Annál váratlanabb talán, hogy télen errefelé óriási pisztrángfesztivált is tartanak három kategóriában, a lelkes horgászok választhatnak a sátoros horgászat és a hagyományos, csalival történő horgászat között, valamint puszta kézzel is próbára tehetik magukat. A kifogott pisztrángokat pedig egy közeli étteremben azonnal el is lehet készíteni.

A FÉNY SZONÁTÁJA VONDZSUBAN

December 31-ig egy különleges, 3D-s éjszakai fényshow látható Vondzsu városában. Mindennap 18:30-tól 22 óráig tart a műsor, aminek akkor tudjuk kiélvezni minden részletét, hogyha végigjárjuk azt a körülbelül 40 perc alatt megtehető sétaútvonalat, aminek minden pontjáról újabb oldalát mutatja meg a mesebeli fényjáték.

Ha nappal járunk erre, akkor tökéletes program lehet a Wonju Train Park is. A két egykori vasútállomást összekötő, ma már használaton kívüli, 6,5 km hosszú vasúti pályán érdemes kisvonattal felmenni, majd a lábbal tekert hajtányokkal utazni lefelé. A nagyjából 40 perces út festői hegyek és folyók között vezet, és a könnyen mozgatható kiskocsikkal akár családdal együtt is könnyen megtehető az út.

INSTA-VILÁG CSHONGDÓBAN

Az év többi részében az 1996 óta működő Cheongdo Provence Photo Land egy szégyentelen turistacsapda, ami több mint 100 fotózónájával azt szolgálja, hogy kellően látványos közösségi médiás fotókat tudjanak készíteni a látogatók. A Tegutól délre található, a dél-franciaországi Provence régiót megidéző helyszínen esténként egyébként is a fényeké a főszerep, de télen komolyabb látványossággal készülnek. Az itt zajló téli fényfesztivál (청도 프로방스 빛축제) hatalmas méretű, világító szobrokkal és installációkkal varázsol ünnepi hangulatot.

Hogy mennyire komolyan gondolják errefelé a turistacsalogatást, azt jól jelzi, hogy a parkkal szemben egy 15 ezer férőhelyes, bikaviadalokra(!) használt stadiont találni, a közelben pedig egy hosszú boralagút is várja a látogatókat.

+1 TIPP: VIRÁGFESZTIVÁL PHADZSUBAN

Ha egyébként tél elején járnánk Koreában, akkor november végéig elcsíphetjük akár a Phadzsu városában zajló éves virágfesztivált is, aminek a középpontjában a krizantém áll. A 38. szélességi foknál, a Korea-közi határvonalnál fekvő városban található a Pjokcshodzsi arborétum (벽초지수목원), amely összesen 130 ezer négyzetméteren terül el, és 29 különböző típuson át mutatja be a keleti és a nyugati kertépítészet hagyományait. A keleti részlegen a kerti pavilonok és a tó a híddal meditációra csábítanak, míg a nyugati kertek az európai paloták kertjeit idézik meg az üvegházakkal, a grandiózus szoborcsoportokkal és a tökéletesre nyírt gyeppel. Nem véletlen, hogy az errefelé egzotikusnak számító nyugati kertek az ország minden részéről vonzzák a forgatócsoportokat, a táj olyan sorozatokból lehet majd ismerős, mint a Hotel Del Luna vagy a Vincenzo, vagy épp a BTOB, az A-Pink, Park So-yeon és Boa videoklipjeiből.



Szerző: Kocsis G. János

Forrás: The Korea Herald

Képek forrása: 

korean.visitkorea.or.kr

haeundae.go.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6118278569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása