Buddha a tengerparton
2024. március 05. írta: Koreai Kulturális Központ

Buddha a tengerparton

A Koreai Sárkánypalota templom

Dél-Korea egyik legkülönlegesebb buddhista temploma a Hedong Jongkungsza (해동 용궁사, Haedong Yongkungsa, a -sza végződés templomot/kolostort jelöl). Az épületegyüttes Puszanban, a Keleti-tenger sziklás partján áll. A templomot az együttérzés és irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának, koreai nevén: Kvanumnak szentelték. Avalókitésvara a „világ siralmának meghallója”, ami koreai fordításban Gwanseeum Bosal, vagyis Kvanszeum Bószál.

0_boritokep.JPG

A templomot állítólag a Korjó éra végén, 1376-ban alapította a királyi tanácsos zen mester, Naong Hjegun. A templomot Bomunnak nevezték el, ami Kvanszeum Bószál határtalan erejét jelzi. A templom valamikor 1592 és 1598 között, a japán invázió alatt szinte teljesen elpusztult. A helyreállítási munkálatokat csak az 1930-as években kezdték meg a Tongdosza (통도사, Tongdosa) templomból érkező Ungang szerzetes vezetése alatt. 1974-ben az újonnan kinevezett Csongam főszerzetes átnevezte a templomot Hedong Jongkungszának, vagyis Koreai Sárkánypalota templomnak. 30 évvel később megépült a főszentély, a Deungcson is.

A Hedong Jongkungsza történetéhez az is hozzátartozik, hogy több évszázados múltját sokan kétségbe vonják a történelmi feljegyzések hiánya miatt. De mindegy is, hogy a templom valódi története az 1370-es években vagy az 1970-es években kezdődik, a csodaszép tengerparti környezet és a színpompás épületek és szobrok együttese igazi gyöngyszemmé varázsolja a komplexumot. A Hedong Jongkungsza Puszan egyik legnépszerűbb, legkülönlegesebb turistacélpontja.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: Szilágyi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8618335863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása