Elfeledett hősök: az öngyilkos zászlóalj
2020. november 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Elfeledett hősök: az öngyilkos zászlóalj

Filmajánló: Battle of Jangsari (2019)

A koreai háború nagy fordulópontja az incshoni partraszállás volt. A dél-koreai és az amerikai erők elvágták Észak utánpótlását, aminek köszönhetően lehetőség adódott arra, hogy Dél visszavágjon, és visszafoglalja területei nagy részét. Az incshoni siker egyik elfeledett sarokköve a jangsari (ejtsd: dzsángszári) csata volt, melynek során egy önkéntes diákokból verbuvált zászlóaljat küldtek az ország másik részére figyelemelterelő hadműveletként. A Battle of Jangsari c. film ezeknek a gyerekeknek, fiataloknak állít emléket.

lead_2.jpg

A Battle of Jangsari a Taewon Entertainment stúdió koreai háborút feldolgozó trilógiájának második darabja. A trilógia első epizódja az incshoni partraszállást feldolgozó Operation Chromite (2016) című film, amelyről blogunk is írt korábban. Ugyan a nagyszabású elődtől a Battle of Jangsari kissé elmarad, azonban a koreai háború egy nagyon fontos és nagyon szomorú eseményére hívja fel a figyelmet.

poszter_2.jpg

1950-ben a sárba tiprás és a teljes megsemmisülés előtt álló Dél-Korea az Amerikai Egyesült Államok seregének segítségével a visszavágást tervezte, melynek sikere korántsem volt kézenfekvő. Ezért a déli hadsereg úgy döntött, hogy a 17 éves átlag életkorú, önkéntes diákokból álló zászlóalját idő előtt bevetésre küldi. A zászlóalj 772 tagja alig 2 hetes kiképzés után, gyér ellátmánnyal és utánpótlással, hiányos felszereléssel került a húsdarálóba, hogy az ellenséget megtévesztve megosszák annak erőit. A zöldfülűek sikerével senki sem számolt, bár ők maguk sem tudtak róla, hogy a biztos halálba készülnek. Az 1950. szeptember 14-én indult akció viszont mondhatni kétszeres sikerrel is zárult, hiszen a gyerekek egyrészt bevették Jangsari partját, másrészt figyelemelterelésként is hatásosan működtek. És éppen ez a siker lett a vesztük is. Ugyanis Jangsari partját képtelenség volt megtartani a visszafoglalásra odavezényelt északi katonák tömegével szemben. A kérdés már csak az volt, hogy hány fiú fog odaveszni a mentőakció megkezdéséig.

A megtörtént események alapján Kwak Kyung-taek és Kim Tae-hoon rendezőpárosa egy gimis tinisorozat jól ismert osztályát álmodta a vászonra – és Jangsari partjaira. Adott a felelősségteljes és törődő „tanár úr”, Lee parancsnok (Kim Myung-min, akit leginkább K nyomozóként ismerhetünk), aki a kötelességtudat és a józan ész között őrlődik. Adott az osztály derék főhőse, Sung-pil (Minho a SHINee K-pop csapatból), aki a szívén viseli társai sorsát. Adott az osztály tahója, Ha-ryun (Kim Sung-cheol), aki mindenkivel gonoszkodik. Adott a kötelező dagi, Man-deuk (Jan Ji-gin), akinek étvágyánál csak a szíve nagyobb, és adott a törékeny és szótlan Jong-nyeo (Lee Ho-jung), aki különös titkot rejteget. Ezeket a jól ismert, sokszor látott figurákat egyvalami köti össze igazán, mindegyiküknek problémás a családi háttere. A szétszakadó ország szimbóluma a gyerekek családjában is jól észrevehető.

A parton történő eseményekkel párhuzamosan az amerikaiak hozzáállását is nyomon követhetjük. Csakúgy, mint az Operation Chromite esetében – ahol sikerült megszerezni Liam Neesont Douglas MacArthur tábornok szerepére – a Taewon Entertainmentnek ezúttal is sikerült leszerződtetni néhány ismertebb hollywoodi nevet. Stephen ezredes szerepében George Eads (Helyszínelők-sorozat) látható, Marguerite Higgins és Margaret Bourke-White fotóriportereket pedig a fikciós Maggie-vé összeolvasztva Megan Fox (Transformers-filmek) személyesíti meg. Stephen ezredes a kötelességtudatot testesíti meg, Maggie pedig a lelkiismeretet.

És most egy kicsit térjünk vissza a történelemhez. Bármilyen hihetetlen is, az incshoni partraszállással nagyjából párhuzamosan zajló Jangsari-akció részleteit titkosították. A temérdek életet követelő csata esélytelen áldozatai feledésbe merültek az 1980-as évekig, amikor is a túlélő veteránok hallatni kezdték a hangjukat, illetve 1997-ben megtalálták az őket partra tevő hajó roncsait. A szomorú történelmi vonatkozás ismeretében a Battle of Jangsari c. film különösen fontossá válik, hiszen ráirányítja a közvélemény figyelmét az elfeledett és eltitkolt áldozatokra és hősökre.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek, videó forrása: hancinema.net, cinemaescapist.com, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4216239976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2022.02.22. 10:14:28

A filmben landol a parton egy amerikai UH-1-es helikopter, majd másnap ellátmányt hoz a csapatoknak. Ennek az első prototípusa 1954 októberében repült először, négy évvel a Jangsari partraszállás után. A filmesek úgy tűnik, elfelejtettek utánanézni ennek az apróságnak.
süti beállítások módosítása