Eltérítve 1971
2024. szeptember 19. írta: Koreai Kulturális Központ

Eltérítve 1971

Hijack 1971 (2024)

A korábban csak rendezőasszisztensként dolgozó elsőfilmes rendező, Kim Sung-han és a szakmában már jártas forgatókönyvíró, Kim Kyung-chan (Kart, 2014; 1987, 2017; Pipeline, 2021) összehozta a gépeltérítéses filmek non plus ultráját. Az Eltérítve 1971 (Hijack 1971, 2024) egy megtörtént eseményeken alapuló, feszes kamaradráma, ami kemény társadalomkritikával illeti a saját országa múltját.

elteritve_still_small.jpg

1971, Dél-Korea. A légierő egykori vadászpilótája, Thein (Ha Jung-woo) másodpilótaként dolgozik egy kereskedelmi légitársaságnál. A hétköznapinak ígérkező, belföldi repülőút rémálommá válik, amikor a fiatal gépeltérítő, Jongde (Yeo Jin-goo) házi készítésű bombát robbant a járaton, és átveszi az uralmat a gép felett. Jongde Észak-Korea felé irányítja a repülőgépet. Dél-Korea disszidens akciónak könyveli el a helyzetet, és mindenáron megakadályozná a nemzetbiztonság veszélyeztetésével járó határátlépést. Thein számára túlságosan is ismerős ez a helyzet, mivel a légierőtől korábban éppen azért küldték el, mert egy ugyanilyen szituációban – vadászpilótaként a parancsot megtagadva – nem lőtt rá egy eltérített utasszállítóra. Az Észak-Korea felé tartó repülőgép, fedélzetén 58 utassal és a személyzettel, minden egyes másodperc elteltével egyre közelebb kerül a határhoz és a saját végzetéhez. Vagy a déli légierő kényszeríti ki a kényszerleszállást – mindenki életét kockára téve ezzel, vagy pedig a géprabló robbantja fel a járatot, mivel neki semmi veszíteni valója sincsen.

elteritve_poster.jpg

Az 1960-as évek végén megszaporodtak a repülőgép-eltérítések Dél-Koreában. A géprablók általában egyfős akciót vittek véghez, és az észak-koreai rezsim által felajánlott temérdek pénz vitte őket erre az elhatározásra. A terv viszonylag egyszerű volt: át kell venni az uralmat a gép felett, Észak-Koreában leszállni vele, felmarkolni az ezért járó pénzdíjat, és hőssé válni a kommunista országban. Manapság ilyet még elképzelni is lehetetlen, de a filmben látottak pontos kórképet adnak a kor biztonsági előírásairól – vagy is inkább azok teljes hiányáról. Abban az időben szinte bármit fel lehetett csempészni egy repülőgépre. A prevenció teljes hiánya pedig kemény fellépésre kényszerítette a dél-koreai légierőt, ugyanis bármi áron meg kellett akadályozniuk a határátlépéseket, amiket utólag és tévesen inkább disszidálásként kezeltek.

Bár az elrabolt gépek utasainak egy része a két ország közötti tárgyalások során hazakerülhetett, de egyes értékes forrásnak számító emberek sosem kerültek elő, elnyelte őket az északi rezsim. Akik hazajutottak, azok sem örülhettek túlságosan a frissen visszakapott szabadságnak, ugyanis a társadalom kommunistának, kémnek vagy kollaboránsnak bélyegezte őket. Ettől az igazságtalan megbélyegzéstől pedig a túlélők egész rokonságának kellett szenvednie. Az Eltérítve 1971 ehhez hasonló háttérrel árnyalja a géprabló Jongde figuráját. A film szerint a fiatal férfi teljesen jogosan érezhet iszonyú dühöt saját országa iránt, viszont a terrorra akkor sem a terror a helyes válasz. Szerencsére ez a közhelyesnek számító, de ugyanakkor mindig fontos tanulság nem válik patetikussá a film feszes tempójának köszönhetően.

Egyszeri nézői szempontból pedig az Eltérítve 1971 feszes tempója az, ami igazán szórakoztatóvá teszi a filmet. Persze a feszes tempó alatt nem egy bugyuta, halálos iramú Vin Diesel-filmet kell elképzelni. A feszesség alatt a zsáner jól bejáratott kliséiből való okos és hatékony történetmesélési építkezést kell érteni. A bő másfél órás játékidő alatt nincs egy másodperc üresjárat, sem pedig felesleges jelenet. A fő- és antihősök, illetve az utasok közössége jól ismert archetípusokból épülnek fel, úgyhogy Thein és Jongde fontos és építő jellegű háttértörténetén kívül nem áldoznak extra perceket a mellékszereplők megismerésére. De ez egyáltalán nem is szükséges az Eltérítve 1971 esetében. Ez a mozi egy kamaradráma és egy katasztrófafilm, kettő az egyben. Lendületes, tömény és tanulságos, ráadásul a néző betekintést nyer Dél-Korea történetének azon időszakába, amikor az ország nemcsak a gépeltérítésektől volt terhelt, hanem a politikai előítéletektől is.

Az Eltérítve 1971 c. film 2024. október 18-án a Corvin Moziban is látható lesz a 17. Koreai Filmfesztivál záróvetítéseként.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek és videó forrása: Sony Pictures Entertainment Korea

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1918477701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása