Amikor fordult a koreai háború kockája
2017. február 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Amikor fordult a koreai háború kockája

Operation Chromite (2016)

1950, Észak-Korea már elfoglalta a Koreai-félsziget java részét. Az ENSZ siet Dél-Korea megsegítésére, az amerikai Douglas MacArthur tábornok (Liam Neeson) merész haditervet ötöl ki: az Operation Chromite fedőnév alatt 75 ezer tengerészgyalogossal szállna partra Incshon partjainál, bőven az ellenséges területen belül. A terv útjában álló akadályokat egy maroknyi dél-koreai kémnek, Jang Hak-soonak (Lee Jung-jae) és csapatának kell elhárítani. A furfangos déliek azonban emberükre akadnak az Incshont felügyelő, kegyetlen Lim Gye-jin parancsnok (Lee Beom-soo) személyében.

700x300.jpg

Az Operation Chromite c. film a koreai háborúban megtörtént, valós eseményeken alapul, természetesen egy mozifilm kívánalmainak megfelelően dramatizálva. A történészek java része szerint az Operation Chromite a modern hadtörténet egyik legsikeresebb hadművelete volt. Ez többek között köszönhető MacArthur tábornok azon helyes feltevésének, hogy a földrajzi tulajdonságai és kiépített védelmi rendszere miatt a tengerről szinte bevehetetlennek tartott Incshont az északi vezetők igen valószínűtlen támadási felületnek tartották. A hadművelet sikeréhez jelentősen hozzájárult a fedett hírszerző csapat is, melynek tagjai információkat gyűjtöttek a térség lövészállásairól, ár-apály tulajdonságairól és földrajzi jellemzőiről. Azonban a valóságban a csapatot Eugene F. Clark hadnagy vezette, és kevesebb gondot okozott a mozi legfőbb bonyodalmát okozó, víz alatti aknamező, mint ahogyan azt a film bemutatja.

Természetesen a néhol történelmileg pontatlan ábrázolásmód és a dramatizálás minden háborús film rendszeres és megbocsátható eleme, hiszen ezek hiányában nem mozifilmet, hanem ismeretterjesztő televíziós produkciót kapna a néző. A történetből John H. Lee rendező egy olyan pergős, patrióta akciófilmet faragott, ami ha a valóságban is úgy zajlik, akkor az egész észak-koreai hadsereget odacsődítette volna. De ez inkább válik a film hasznára, mintsem a kárára. A rendező magabiztosan vezényelte le az akciójeleneteket, és a történet is végig feszültségben tartja a déli kém és az északi parancsnok közötti macska-egér játékot.

Az Operation Chromite külön érdekessége a koreai filmektől szokatlan ellenségábrázolás. A koreai háborúról szóló filmek általában olyan testvérharcként mutatják be az Észak–Dél-ellentétet, melyben a katonák a sors áldozatai: alapvetően szimpatikusak egymásnak, és együtt éreznek a másikkal, de két ellentétes oldalon állnak, és nincs más választásuk, mint egymásra sütni a fegyverüket. Az Operation Chromite viszont nem hozza közel a nézőhöz az északi oldalt. Sőt! Az északiak közül csak két, magasabb beosztású embert ismerünk meg, az egyik egy megrögzött kommunista, a másik – a történet főgonosza, Lim Gye-jin – pedig egy hataloméhes, vérengző gyilkos. Az észak-koreai kiskatonák tömege pedig csak golyófogóként szolgál ebben az akciófilmben. Úgy tűnik – legalább is az Operation Chromite esetében – hogy a sajátosan koreai ízűvé vált háborús film kezd jobban hozzáidomulni a nyugati normákhoz.

700x300han.jpg

Lee Beom-soo a hidegvérű Lim Gye-jin szerepében

Ezt az érzést nyomatékosítja a színészválasztás is, ami – tegyük hozzá – a film egyik legnagyobb erőssége. Lee rendező a főhősök nulláról való felépítése helyett olyan színészeket választott, akik már az általuk megformált figurák afféle archetípusának számítanak. A Jang Hak-soot alakító Lee Jung-jae színészveterán kisujjból kirázza a sziklaszilárd jellemű, felelősségteljes vezetőt, akire mindig, minden körülmények között számíthatnak embertársai és a haza. A MacArthur szerepében pipacsutorát rágcsáló Liam Neeson pedig már tengernyi akciófilmben bizonyította, hogy a puszta nézésével is képes embert ölni, és ezúttal is hozza a szigorú, de igazságos figurát, akivel rossz ötlet ujjat húzni. A legemlékezetesebb mégis a Lim Gye-jin parancsnok szerepében lubickoló Lee Beom-soo lesz, aki az eddigi kedves fiú-imázs helyett egy visszataszító hüllőt alakít, aki vigyorogva mészárol le akárkit, aki az elképzelései útjába áll, vagy csak véletlenül éppen arra jár. Beom-soo tehetségét mi sem igazolja jobban, mint hogy a koreai Oscarnak számító Grand Bell Awardson megnyerte a közönségdíjat az észak-koreai parancsnok megformálásáért.

Egyrészt a gyorstalpaló történelemóráért, másrészt az akciós golyózáporokért, de legfőképpen Lee Beom-soo élvezetes alakításáért mindenképpen érdemesen megnézni az Operation Chromite-ot.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: operationchromite.movie, hancinema.net

A cikkben a koreai nevek angol átírással szerepelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2712279115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2022.02.22. 10:14:25

Jó kis film, sok akcióval. Viszont ez nem az incshoni partraszállásról szól, hanem annak előkészítéséről, hogy sikerrel járjon.
süti beállítások módosítása