Dél-Korea ikonikus piacai
2024. február 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea ikonikus piacai

A piacok nyüzsgő, élettel teli helyek, melyeket mindig különleges hangulat jellemez, bárhol járunk a világban. A különféle piacokon könnyen találkozhatunk a helyiekkel, kaphatunk valódi kulturális betekintést. Az ilyen közvetlen élményeknek köszönhetően a turisták között is egyre népszerűbb program egy-egy piac meglátogatása az utazás során. Lássuk Dél-Korea ikonikus piacait!

clement-vykao3kryzm-unsplash.jpg

Namdaemun piac 

A szöuli Namchang negyedben, illetve a Déli nagykapuként, azaz Namdaemunként ismert főkapu közelében található Namdaemunsijang (남대문시장, ejtsd: námdemunsidzsáng; a sijang jelentése piac) a legnagyobb, legforgalmasabb és legszéleskörűbb piac Koreában, melynek eredete a 15. század elejére nyúlik vissza. A 17. század folyamán folyamatosan nőtt, köszönve annak, hogy más tartományok kereskedői is a fővárosba özönlöttek áruikkal kereskedni. A késői Csoszon-dinasztia (1392 – 1897) idején a Namdaemunsijang egyike volt Hanyang (a mai Szöul) három fő piacának. 1950 után a koreai háború és a különböző tűzesetek tették szükségessé a piac nagyszabású újjáépítését. A piac jelenlegi változata számos terméket kínál, beleértve a konyhai eszközöket, élelmiszereket, kézműves termékeket, ajándéktárgyakat és háztartási cikkeket. A kiterjedt gyermekruházati részleg gyakorlatilag önmagában egy külön világ, illetve több száz kávézó, étterem és utcai ételárus gondoskodik a vásárlókról. ​

namdaemun.jpg

Dongdaemun piac

A Keleti nagykapunál, másnéven a Dongdaemunnál megtalálható Dongdaemunsijang (동대문시장, ejtsd: dongdemunsidzsáng) mára Korea legnagyobb nagy- és kiskereskedelmi körzetévé nőtte ki magát. 31 bevásárlóközpontnak és több tízezer szaküzletnek, kis manufaktúrának ad otthont. Szöulnak ez az 586000 négyzetméteres területe eredetileg Baeogaesijang (배오개시장, ejtsd: beogesidzsáng) néven volt ismert. A 18. században virágzott fel, köszönhetően a nem bejegyzett kereskedőknek, akik eladásra szánt zöldségeiket árulták itt. A koreai háború alatt menekültek telepedtek le ezen a területen, ezzel párhuzamosan kialakult egy ruhapiac, ahol a háborús segélyszállítmányokból készített ruhákkal kereskedtek. 

Az 1960-as évek elején nyílt meg a textilekkel és ruházattal foglalkozó Pyeonghwasijang (평화시장, ejtsd: pjanghvásidzsáng), 1970-ben pedig a Dongdaemunjonghabsijang (동대문종합시장, ejtsd: dongdemundzsonghábsidzsáng), amely szöveteket, ruházati kiegészítőket és háztartási cikkeket kínált ifjú házasok számára. 2002-ben hozták létre a Dongdaemun Fashion Town különleges turisztikai zónát. Dongdaemun ma egy nagy divatnegyed, ahol a hagyományos piacok és a modern bevásárlóközpontok egymás mellett működnek.

Dongmyo bolhapiac

Szöul központjában található egy szentély, amelyet Kuan Jü-nek, egy híres kínai tábornoknak szenteltek. Ez a szentély a Donggwanwangmyo, melyet 1601-ben fejeztek be. Az általában Dongmyo néven emlegetett szentély mellett az 1980-as években egy bolhapiac alakult ki, amely a márkás használt ruhák, cipők, kézitáskák, hangszerek, órák és háztartási cikkek kereskedési helyévé vált. A 2000-es évek elején a Cheonggye patak helyreállítási projekt kiszorította a közeli bolhapiac kereskedőit, akik Dongmyohoz mentek, így kialakítva a Dongmyo byeoruksijangot (동묘 벼룩시장, ejtsd: dongmjo bjaruksidzsáng), amely Szöul legnagyobb bolhapiacává vált. A piac meghatározó vevőköre sokáig az idős vásárlók voltak, akik a kedvező árak és a régimódi hangulatért kedvelték a piacot. A közelmúltban azonban a Dongmyo népszerűsége a fiatalabb vásárlók körében is megnőtt, akik a vintage divatot és kiegészítőket keresik.

Jagalchi piac

jagalchi.jpg

A Jagalchisijang (자갈치시장, ejtsd: dzságálcsisidzsáng) a tengeri herkentyűket forgalmazó piacok közül a legnagyobb. Az ország második legnagyobb városának és fő tengeri kikötőjének, Puszánnak a történelmi központjában található meg. Különféle halakat, kagylókat és szárított tengeri herkentyűket kínál. A piacon belül éttermek is vannak, ahol a vendégek élvezhetik a nap friss fogásait párolva, főzve vagy grillezve, de akár nyersen is. Bár létrejöttének dátumáról pontos feljegyzés nincs, kialakulása a halászok által felállított kis bódékkal kezdődött, ahol a saját maguk által fogott halakat igyekeztek értékesíteni. A piac az 1920-as évek elején vált állandóvá, 1972-ben pedig hivatalosan elismert piacként is megnyílt. Jelenlegi nevét a parton korábban bőségesen megtalálható kavicsokról, azaz a jagal-ról  (자갈, ejtsd: dzságál) kapta.

Seomun piac

A Teguban található Seomunsijang (서문시장, ejtsd: szamunsidzsáng) a késői Csoszon-dinasztia idején a Koreai-félsziget három legnagyobb piacának egyike volt. A kezdetben Daegusijang-nak nevezett létesítmény kisméretű, ötnapos piac volt, de a 17. század második felében végrehajtott különféle reformoknak köszönhetően kinőtte magát. Áttelepítését követően az 1920-as évek elején nyílt meg újra jelenlegi helyén. Nevét a Tegut védő erődfal nyugati kapujáról kapta, melyet 1907-ben bontottak le. A Seomunjang az anyagkereskedelméről híres, nagyban hozzájárult a koreai textilipar fejlődéséhez. Az elmúlt években a 2016-ban megnyílt éjszakai piaca is kezd egyre inkább népszerűbbé válni. Ez egy 350 méteres utca, melyben több mint 80 stand kínál különféle ételeket és termékeket, de számos látnivaló, élőzene és fényjáték is várja a látogatókat. Ez az éjszakai piac bukkant fel a népszerű What's Wrong with Secretary Kim (2018) című tévésorozatban is. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: KOREANA Autumn 2023

Képek forrása: unsplash.com, pixabay.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5518304067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása