A koreai színész, akinek arisztokrata családjáról mozifilm is készült
2023. február 28. írta: Koreai Kulturális Központ

A koreai színész, akinek arisztokrata családjáról mozifilm is készült

A történelem során számos érdekes családtörténetet vittek már filmvászonra, de olyan viszonylag kevés akad, ahol az egyik leszármazott akár alakíthatná is egykori őseit. Ez a helyzet azonban az 1988-ban született Csong Hein (Jung Hae-in) esetében, akinek egyenesági őse, nagyapjának dédapja a késő Csoszon-kor egyik legnagyobb gondolkodója, Csong Jagjong (Jeong Yak-yong). Az agronómus, filozófus és költő az egyik leghíresebb koreai uralkodóként számontartott Csongdzso király hivatalnoka és bizalmasa volt. Csongdzso király a tragikus sorsú Szado koronaherceg fiaként került trónra, és uralkodása során legfontosabb feladatának a köznép életszínvonalának emelését és kizsákmányolásának megszüntetését tartotta.

csong_jakjong.png

Az 1762-1836 között élt Csong Jagjong azon túl, hogy jelentős közigazgatási pozíciókat töltött be, nagy hatású könyveket írt tudományos, filozófiai és kormányzáselméleti témákban. Amikor Csongdzso király 1800-ban váratlanul meghalt, a gyerekkorú fia nevében az özvegy királyné kezébe került a hatalom, és a felerősödött frakcióharcok következtében a befolyásos Csong fivéreket perbe fogták. A három testvér közül Jakcsongot keresztény vallása miatt kivégezték, Jagjongot és Jakcson nevű bátyját pedig a királyság távoli, déli vidékeire száműzték. (Az özvegy Csongszun királyné által elrendelt 1801-es keresztényüldözés mártírjának számító Jakcsong a szerzője az első, kizárólag hangullal írt katolikus katekizmusnak, amivel elérhették az egyszerű embereket, akik a nemesektől eltérően nem tudták az akkoriban használt kínai írásjegyeket elolvasni.)

06.png

Csong Jakcson Sol Kyung-gu alakításában, A mester és a halász (2021) című filmben (forrás: M Line)

A magányos szigetre került bátyjával ellentétben, Csong Jagjong száműzetése kedvezőbbnek bizonyult. Négy év nélkülözés után egy szerzetes, majd a rokonai révén jobb körülmények közé került, később már tanítványokat is fogadhatott, könyveket kezdett írni. Így tett bátyja, Jakcson is, aki a helyi tengeri élővilágot megfigyelve fogott természettudományos munkába, a két testvér így jelenik meg a 2021-ben bemutatott és rangos díjakkal jutalmazott A mester és a halász (The Book of Fish) című filmben. A Csong család tagjai egyébként a 15. századtól töltöttek be különböző udvari tisztségeket, 1460-ban Csong Dzsagup volt az első, aki kormányzati pozíciót viselt Szedzso király idején. 

dasanchodang_1.JPGCsong Jagjong száműzetésének helyszíne Dél-Csolla tartományban

Csong Jagjong 18 évet töltött száműzetésben, az ennek helyszínéül szolgáló, Dél-Csolla tartományban található kis ház ma is áll és ingyenesen látogatható. Amikor már lehetett, Csong visszatért a Szöul mellett található otthonába, és 1836-ban, a hatvanadik házassági évfordulóján hunyt el. 

Hat generációval (és történetünkben egy meredek váltással) később, Csong Hein (정해인) az AOA Black nevű k-pop lánycsapat Moya című klipjében szerepelt először 2013-ban a nagyközönség előtt, majd a következő évben megkapta az első sorozatszerepét is a Bride of the Century egyik karaktereként. (Apró magyar vonatkozás, hogy a sorozat poszteréhez a fertődi kastély képét használták fel.) 2017-től egyre inkább megtalálták a fontosabb szerepek, például amíg futott a főszereplésével készült While You Were Sleeping című sorozat, Koreában rendre az ő nevére kerestek rá a legtöbben az interneten. A népszerűség mellett a színészi teljesítményét is értékelte a filmszakma, a 2020-as romantikus dráma, a Netflix kínálatában is megtalálható Szerelemre hangolódva (Tune in for Love) főszerepéért a koreai Oscarnak is tartott Grand Bell Award díját is elnyerte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

정해인 (@holyhaein) által megosztott bejegyzés

A Szöul melletti Namjangdzsuban (남양주) áll Csong Jagjong otthona, az itt kialakított múzeum és park az ő munkásságának állít emléket. Ha erre járunk, az audio guide segítségével 10 történetet hallgathatunk meg az életéből, és a 3-5 perces anyagok a késői leszármazottja, a színész Csong Hein hangján szólalnak meg. 

 

A cikket írta: Kocsis G. János 

Források: OBS News, Yonhap News

Képek forrása: english.cha.go.kr, M Line, wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2218051032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása