Kiszolgáltatva az okostelefonunknak
2023. május 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Kiszolgáltatva az okostelefonunknak

Kiszolgáltatva (Unlocked, 2023)

Mit tud rólunk az okostelefonunk? Mindent. És ki tud ezzel visszaélni? Bárki, aki hozzáfér a mobilunkhoz. És mi lesz, ha a titkaink véletlenül nem a TikToknál, a Google-nél, a Microsoftnál, az Apple-nél, a Facebooknál vagy bármelyik, a GDPR rendelkezéseit „betartó” cégnél kötnek ki, hanem egy sorozatgyilkos hackernél? A Netflixen a Kiszolgáltatva (Unlocked, 2023) c. koreai thrillerből megtudhatjuk a választ.

telephone-g7085a4695_1280.jpg

Na-mi (Chun Woo-hee) egy átmulatott éjszaka során elveszíti okostelefonját. A fiatal és csinos nő mobilját egy rejtélyes férfi, a sorozatgyilkos Jun-yeong (Im Si-Wan) találja meg. Jun-yeong feltöri a telefont, és azt visszaszolgáltatva lehallgatja és megfigyeli Na-mit, illetve az ő nevében küldözget hamis üzeneteket. Jun-yeong célja az, hogy kiismerje Na-mi minden titkát, és azokat felhasználva idegenítse el a lányt a környezetétől. Ha Na-mi magára marad, könnyű prédája lesz Jun-yeongnak.

A Kiszolgáltatva remekül ülteti a bogarat a néző fülébe, hogy milyen könnyen bepoloskázható az ember mobiltelefonja. Elég feloldani az okoskészüléket, és máris telepíthetők rá a különféle kémprogramok, amelyek hozzáférnek a telefon minden eszközéhez. A film főhőse, Na-mi sem gyanítja, hogy a mobilja kétoldali kameráin keresztül folyamatosan látják egész környezetét, a mikrofonján lehallgatják minden beszédét, és az érintőképernyőjén keresztül küldözgetnek hamis üzeneteket a nevében.

A sztori cselekményében a legkevésbé valószínű elem az, hogy a telefont éppen egy sorozatgyilkos töri fel. Valójában a megfelelő technikai tudás birtokában bárki feltörheti a másik telefonját. A lehetőség már akárki számára hozzáférhető, és éppen ez az igazán nyugtalanító ebben. A Kiszolgáltatva ötletes története Shiga Akira Stolen Identity (Lopott személyazonosság) c. regényén alapul, amit már 2018-ban filmre adaptáltak Japánban. A sztorit érdemes volt Dél-Koreában is megfilmesíteni, hiszen az ország a világ egyik okostelefon-nagyhatalma, sőt, talán a legnagyobb. Ez sokkal hihetőbbé teszi az amúgy sem hihetetlen történetet.

Az okostelefonok a társadalmunk szerves részei csakúgy, mint az automobilok. Mindkét találmány megkönnyíti a hétköznapjainkat, ugyanakkor mindkettő meg is követeli részünkről az áldozatot. Szó szerint is. Életet kioltani autóval és cyberbullyinggal egyaránt lehetséges. A hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről a közhelyekről, pedig az úttest szélén is mindig körülnézünk, ha át szeretnénk sétálni.

A hétköznapokban folyton rácsodálkozik az ember, hogy a Facebookon vagy bármilyen más online felületen olyan termékek hirdetéseivel találkozik szembe, amiket éppen a barátjának emlegetett, vagy csak éppen rágondolt. Ilyenkor akaratlanul is felébred bennünk az üldözési mánia, hogy biztosan megfigyelnek és lehallgatnak minket. Nos, ennek az ellenkezője miatt nem is kell aggódnunk. Az egyes programok és szolgáltatások felhasználói feltételeinek elfogadásával mi magunk adjuk az algoritmusok kezébe a gyeplőt. Viszont nem példa nélküli az sem, ha egy személytelen algoritmus helyett egy hús-vér ember halászik a féltve őrzött adataink után. 

A Kiszolgáltatva ezekkel a közhelyekkel szembesít minket, mi pedig nézőként a sokadik alkalommal is elborzadunk, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a mindent tudó, mindent látó, mindent halló telefonunknak. Készüljünk fel egy hátborzongató filmre, ami miatt napokig gyanakodva vesszük kezünkbe a mobilunkat!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Videó forrása: youtube.com

Kép forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1518120266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2023.05.11. 09:11:34

Hát én aztán nem vagyok kiszolgáltatva. Ericsson, Samsung, Samsung, Motorola. Eddig ez a 4 butatelefonom volt. Egyik sem internetképes, és ez nálam ugyanolyan tudatos választás, mint az, hogy kizárólag csak debitkártyám van, nincs, nem volt és nem is lesz creditkártyám. Csak röhögök azon, hogy "mit ne csináljak, nehogy meghekkeljék az ember okostelefonját". Na, az én kizárólag SMS-re képes butatelefonomat hekkelje meg valaki... Konzervatív vagyok: van butatelefonom telefonálásra, ThinkPad laptopom minden másra, Canon digitális fényképezőgépem és dedikált GPS-em a autóba. Nem szeretem a svájci bicskákat. Minden tudnak, de minden funkcióra abszolúte kényelmetlenek. Nagyapám ojtókése kényelmesebb szalonnát szelni és vereshagymát vágni, mint a svájci bicska.
süti beállítások módosítása