A pesti rakparttól Kelenföldig szállnak a koreai dallamok
2023. december 19. írta: Koreai Kulturális Központ

A pesti rakparttól Kelenföldig szállnak a koreai dallamok

Az egész internetet bejárták idén ősszel azok a hírek, miszerint a legfelkapottabb k-pop előadók látogattak Magyarországra. A koreai zenei videók minősége közismert, és ki ne örülne, ha egy ilyen produkcióban látná viszont saját országát. Az elmúlt hónapok során nem várt reflektorfénybe került a magyar főváros, így világszerte emberek milliói csodálhatják a város ikonikus látképeit.

pixabay_bp.jpg

A forgatások ugyan nem példa nélküliek, de tény, hogy régen volt már ennyire aktív a koreai popipar tevékenysége hazánkban. 2014-ben a Teen Top forgatott a kivilágított rakparton (Missing), 2015-ben pedig a kevésbé ismert Davichi duó forgatott Budapesten és Szentendrén egy téli, ünnepi hangulattal teli videóklipet (Sorry, I’m Happy). 2023-ig nem volt sok mozgolódás Magyarországon, amikor is az idén debütált Kiss of Life lánybanda a teljes első mini albumát forgatta Budapesten (egy helyszín kivételével), valamint a POW is három videót vett fel az ismerős pesti utcákon és a Balatonon. (Favorite, Dazzling, Amazing). 

A legnagyobb hírverést azonban kétségtelenül a Seventeen, majd Jungkook érkezése okozta. A Seventeen banda hosszasan tartózkodott a fővárosban, melyről rengeteg tartalmat is töltöttek fel instagramjukra, a rajongók nagy örömére. Láthattuk a Kossuth téren fagyizó Joshuát, a 6. kerület utcáin gondtalanul sétálgató Mingyut vagy a Halászbástyán fotózkodó tagokat. A God of Music videóklipben (alább) időről időre feltűnnek az ismerős budapesti utcák, illetve a háttérben a Parlament épülete is felsejlik. A gondtalanság, boldogság és szabadság fúziójával teli videó ötletes kiteljesedét adja a videó fináléja. A katarzist jelentő utolsó jelenetek nagytotálban tárják elénk az összetéveszthetetlen budapesti látképet a Szabadság híddal, melyen látványos körítéssel kísért flashmob szerveződik, és igazi, élettel teli hangulat járja át a kivilágított hidat.

A szóló albumával (Golden) is példa nélküli magasságokba törő Jungkook, a BTS legfiatalabb tagja is klipforgatás céljából utazott Budapestre október közepén. Az album kiemelt dala, a Standing Next to You forgott Budapesten és környékén, itt azonban nem a klasszikus utcaképek köszönnek vissza, elsősorban a beltéri kompozíciók dominálnak, így jobban kell figyelni, hogy felismerjük az egyes helyszíneket. A forgatás olyan, talán kevésbé egyértelmű, de nem kevésbé impozáns helyszíneken zajlott, mint az elhagyatott kelenföldi erőmű, Almásfüzitő, valamint a mogyoródi Hungaroring bizonyos részei. Az erőműben megtalálható kapcsolóház opálüveg tetőszerkezete lehet a legtöbbek számára ismerős; a huszadik század elején épült, art-deco stílusú erőmű korábban számos nemzetközi (Ideglelés Csernobilban, Drakula-sorozat) és hazai filmben feltűnt már. A femme fatale narratíva köré épülő cselekmény nem meglepő módon rengeteg táncos jelenettel egészült ki.

A hazánkba látogató idolok sora ekkor azonban még nem ért véget, ugyanis november végén a BTS egy másik tagja, Jimin is Budapestre látogatott. A találgatások szerint újabb videóklip forgatás állhat a három napos vizit hátterében, de a spekulációk beigazolódására vagy megcáfolására egyelőre még várunk kell. 

Annyi mindenesetre biztos, hogy a vizuális és produkciós szakemberek az utóbbi időszakban kétségtelenül felfigyeltek Budapest méltán híres látképeire, aminek köszönhetően mi magunk is új színben láthatjuk ezeket a helyszíneket, melyekről talán már éppen kezdtük elfelejteni, mennyire varázslatosak.

Szerző: Lukács Edit

Forrás: offmedia.hu, soundofjapan.hu

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9818280249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása