Két tradicionális koreai ital a hideg hónapokra, melyek erősítik az immunrendszert
2023. december 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Két tradicionális koreai ital a hideg hónapokra, melyek erősítik az immunrendszert

A téli időszakban nem árt különös figyelmet fordítani egészségünk megőrzésére, ebben pedig a koreai konyha is segítségünkre lehet. Két olyan tradicionális téli italt hoztunk el, melyek amellett, hogy különleges, aromás ízvilággal rendelkeznek - így már az uralkodói udvarokban is kedvelt italoknak számítottak - , az immunrendszert is felvértezik.

sixteen-miles-out-dpkn4562j3e-unsplash.jpg

A koreai gyógyítás részben a három kincs (jing-qi-shen), valamint a meridián elméleteken alapul. Előbbi gyógyszeres kezelésekkel, míg utóbbi az akupunktúrával áll összefüggésben. A koreai orvoslásról részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashattok. A kialakuló kezelések az évszázadok során a gasztronómiát is nagyban befolyásolták, éppen ezért alakult úgy, hogy a koreai konyha ételei az egészségügyi szükségleteket is nagyban fedezik. A koreai mindennapi étkezés igen sokszínű, a rengeteg zöldséges fogást kiegészítik az egészséges snackek és a hasznos összetevőkből álló italok. 

yuja hwachae (유자화채, ejtsd: judzsá hvácse) egy citromos gyümölcspuncs, amely különösen alkalmas a megfázás megelőzésére, valamint a köhögés csillapítására. Emellett az étvágytalanságot és az emésztési zavarokat is képes kezelni, és a citromsavnak köszönhetően az agyi érrendszeri betegségeket is segíthet megelőzni, továbbá a májműködésre, valamint a megfázással járó izomfájdalmakra is enyhülést nyújt.

yuja_hwachae_finish_l1.jpg

Hozzávalók:
1 cédrátcitrom (helyettesíthető hagyományos citrommal), 1 db körte
a léhez: 2 csésze víz, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál cukor
a díszítéshez: 1 evőkanál gránátalma mag, 1 evőkanál fenyőmag

Elkészítés:
Vágjuk fel a citromot negyedekre, távolítsuk el a belsejét, majd csavarjuk ki a levét. A citromhéjat vágjuk fel nagyjából 4 cm hosszú, 2 mm széles (gyufaszál méretű) csíkokra. Hámozzuk meg a körtét, majd vágjunk belőle ugyanakkora csíkokat, mint a citromhéjból. Főzzük a vizet a mézzel és a cukorral magas hőfokon három percig, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a kihűlt főzethez a citromlevet. A gyufaszálra vágott citromhéj és körte darabokat helyezzük el a bögrében szín szerint. Öntsük a kész levet is a bögrébe, majd díszítésül szórjuk meg fenyőmaggal és gránátalma magokkal!

A sujeonggwa (수정과, ejtsd: szudzsangkvá) egy szárított datolyaszilvával tálalt fahéjpuncs, mely enyhülést nyújthat köhögés, megfázás, valamint hörghurut esetén. A gyümölcscukroknak és a vitaminoknak köszönhetően másnaposság ellen is jól bevethető, ezek ugyanis segítik az emberi szervezetben felhalmozódott alkohol oxidációját és felszabadítását. Fő összetevői erősítik a gyomrot, segítik az emésztést, valamint baktériumölő hatással bírnak.

sujeonggwa_finish_1.jpg

Hozzávalók:
a léhez: 200 g gyömbér, 120 g egész fahéj, 10 csésze víz, 150 g (1 csésze) sárga cukor, 210 g (1.3 csésze) kristálycukor
tálaláshoz: 200 g (5 db) szárított datolyaszilva, 50 g (kb. 10 db) dió, 5 g fenyőmag

Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. A fahéjat mossuk meg, ha túl hosszú, vágjuk félbe. Távolítsuk el a szárított datolyaszilva szárát, majd vágjuk fel az egyik oldalát késsel, formázzunk belőle lapos csíkok. A diót 5 percig áztassuk meleg vízben. A diót helyezzük a datolyaszilvára, tekerjük fel, majd vágjuk az egészet 1 cm vastag szeletekre. Távolítsuk el a fenyőmagok felső részét, majd töröljük szárazra őket. Tegyük az edénybe a vizet és a gyömbért. Melegítsük 9 percig magas hőfokon. Ha felforrt, közepes hőmérsékleten főzzük tovább egy óráig, majd szűrjük le a főzetet. Ugyanígy főzzük a fahéjrudat is, majd a végén szűrjük le szita segítségével. Öntsük össze a két leszűrt főzetet, majd adjuk hozzá a sárga cukrot és a kristálycukrot. Az így kapott elegyet melegítsük 12 percig magas hőfokon. Ha felforrt, közepes lángon főzzük további 10 percig. Ezt követően hűtsük le, majd ízlés szerint szórjuk meg fenyőmaggal és tálaljuk a datolyaszilvákkal. 

 

Élvezzétek ti is ezeket a kellemes italokat és vigyázzatok az egészségetekre! :)

 

A cikket írta: Lukács Edit

Képek forrása: unsplash, korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3818278605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása