Hagyományos koreai orvoslás a jelenkor tükrében
2015. augusztus 11. írta: KoreaiKultúra

Hagyományos koreai orvoslás a jelenkor tükrében

A keleti orvoslás princípiumai elsősorban Kínából erednek, és több száz év gyakorlata, kutatása eredményezte az olyan belső halmazok létrejöttét, mint amilyen az akár a Palota ékköve című sorozatból ismert koreai hagyományos orvoslás is. A globalizációnak köszönhetően mára a nyugati világban is egyre ismertebbé és követhetővé válnak az ún. alternatív módszerek, köztük a koreai hagyományos orvoslás vívmányai.

hanyak.jpg

Koreában az emberi testet a természet, a Kozmosz részének tekintik, mely azzal kölcsönhatásban van, és egy olyan egészként értékelik, melynek minden része szoros kapcsolatban van egymással. A legfőbb hangsúly a testben lévő energiák egyensúlyban tartásán van, hogy a szervezet elég erős legyen a különböző „üzemzavarok” elhárításához. A fő cél a betegségek megelőzésén van, így nagy hangsúlyt fektetnek a helyes táplálkozásra és a lelki egészség fenntartására is.

A koreai gondolkodás szerint ennek megfelelően az egészségügyi problémákat a helyteten táplálkozás, a sérült érzelmek vagy a túlhajszoltság okozza. Tünetnek tekintenek olyan sokszor elhanyagolt és még vizsgálatokkal kimutathatatlan kellemetlenségeket, mint a gyakori fáradság vagy étvágytalanság, melyek betegségekké való transzformálódásának megelőzéséért a páciens is felelős. A beteg felé tehát elvárás, hogy komolyan vegye és gyakorlatba fordítsa az immunrendszer megerősítését segítő orvos tanácsait.

dongi3.jpgA koreai orvoslás is több százéves múltra nyúlik vissza, melynek legismertebb, és széles körű népszerűséget szerző összefoglaló gyűjteménye a 25 kötetes ún. Donguibogam (ejtsd: Dongüibogám, 동의보감, 東醫寶鑑). A szöveg célja a korabeli betegségek kezelésében elért fejlődés és a különböző gyógyító eljárások lejegyzése volt. Először 1596-ban került sor az első feljegyzésekre egy megbízott tudós csoport által, azonban a japán invázió idején a munka háttérbe szorult. A háborút követően a tudósok egyike, a nagyra becsült királyi orvos Heo Jun fejezte be a kötetek megírását 1610-ben.

A Donguibogam különlegességét adja, hogy Heo Jun a kínai orvosi szövegek, és egyéb gyógyítással kapcsolatos könyvek hivatkozással történő lejegyzése mellé koreai írásjegyekkel írt magyarázatokat is fűzött. A könyv „használata” egyszerű, 5 fő részre van bontva, az elsőben a fontos belső szervekkel (máj, tüdő, vese, szív, lép), a másodikban a külső, látható dolgokkal (bőr, izomzat), a harmadikban a leggyakoribb betegségekkel, a negyedikben azok gyógyításával, míg az ötödik fejezetben az akupunktúrával foglalkozik.

A gyógyításnál fontos alapelv, hogy nem lehet minden embert ugyan azon séma szerint kezelni, ezért az embereket yin (hideg, nőies) - yang (meleg, férfias) ellentétpárok alapján négy kategóriába sorolta testalkatuk szerint. Férfias a taeyang, nőies a taeeum, törékeny, de férfias a soyang és törékeny, de nőies a soeum típusú alkat. A kezelési módok mellett különböző, az egészségre jótékonyan ható ételek is fel vannak sorolva, melyek manapság is népszerűek a koreai konyhában. Ezenkívül, a felsorolt gyógynövények könnyen hozzáférhetőek voltak az egyszerű emberek számára is, akiknek Heo Jun azzal is kedvezett, hogy a növények orvosi elnevezése mellett népi nyelven is megnevezte azokat. Ezért is vált ez az első olyan publikált orvosi könyvvé, mely a közemberek számára is elérhetővé vált. A 18. században a könyv Kínába és Japánba is eljutott, angolra is lefordították, így manapság is fontos szerepet játszik a keleti orvoslás terjesztésében. 2009-ben UNESCO-világörökséggé nyilvánították.

A ma praktizáló hagyományokat követő orvosok számára is fontos alapmű a Donguibogam. Ha egyszer egy hagyományos orvoslást gyakorló orvos rendelőjében járunk általában a következő vizsgálati metódusokkal találkozhatunk:

orv1.jpg1. Vizuális állapotfelmérés - ennek során az orvos megszemléli a test egészét, illetve egyes részeit, mint az arcszín, a szem csillogása, különböző reflexiók, valamint a nyelv formája, színe. Ezek vizsgálata az energiaáramlással és a központi idegrendszer működésének megfigyelésével vannak összefüggésben.

2. A beszéd, légzés, különböző testnedvek vizsgálata - ennek során a tüdő, a szív és az emésztőrendszer állapotfelmérése történik.

3. Az orvos kérdéseket tesz fel a páciensnek, az emésztéssel, evéssel, alvással, a test különböző pontjain esetlegesen érzékelhető fájdalmakkal kapcsolatban.

4. A pulzus, a has, és a bőr tapintása.

A diagnózis felállítása után az orvos a beteg állapotától függően különböző kezelésekre tesz javaslatot. Talán az egyik legismertebb módszer az akupunktúra. Ez az eljárás a belső szerveket szabályozza azáltal, hogy biztosítja az energia megfelelő áramlását.

Ezek az energiafolyamok a meridiánok, melyek a fejtől a lábig, valamint a mellkastól a karokig futnak. Ha ezeken a csatornákon blokk keletkezik, akkor jön létre a betegség. A meridiánokon összesen 365 akupunktúrás pont található, és a kezelés során az ezekbe szúrt tű olyan ingert vált ki, ami segít az energiablokk feloldásában.

A tű készülhet aranyból, ezüstből vagy platinából, méretei változóak. A kezeléskor szintén figyelembe veszik a testalkatot, valamint a betegségtől függően változik a testhelyzet is. Az akupunktúra fizikai sérülésekre is hasznos, ilyenkor a könyök és a térd alatti pontok ingerlése történik.

Lehet példa arra is, hogy csak egyetlen, nagyobb tűt használnak, vagy a tűt kiegészítve gyógynövényes főzetet is fecskendeznek szintén az akupunktúrás pontokba. Az eljárás sokféle betegség kezelésére alkalmas, gyors, fájdalommentes és nincsenek mellékhatásai.

Az akupunktúrán kívül további módszerek is ismertek:

doki4.jpgMoxibuszció (뜸) - Kínából származó módszer, melynek során fekete üröm porát égetik a bőrön közvetlenül vagy közvetve a megfelelő akupunktúrás pontokon. Kiváló a vérkeringésnek, anyagcsere folyamatokra, lázcsillapításra. Arcon, terhesség vagy megfázás során nem alkalmazható.

Köpölyözés (부황) - az eljárás lehet vizes vagy száraz, mindkét esetben egy pohár alakú üveget helyeznek a bőrre. Nyomáskülönbséget létrehozva a vizes eljárás vértisztításra, táplálékeloszlatásra, a száraz eljárás pedig a toxinoktól való megszabadulásra kiváló.

Chuna terápia (추나요법) - akupunktúrás pontok masszírozása energiaserkentésre.

Aromaterápia (방향요법) - különböző növényi eredetű illóolajok használata stresszűzésre, ami inhalálásra, masszázsolajként vagy fürdővizes oldatként is alkalmazható.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a gyógynövényekről sem, melyek tea vagy kapszula formájában szintén segíthetnek közérzetünk jobbá tételében. Koreában könnyen hozzáférhetőek a különféle gyógynövények - összefoglalóan hanyakjae (한약재) a Daeguban, Jeonjuban, Szöulban működő gyógynövényes piacokon (yakchosijang, 약초시장), melyeket a 17. században hoztak létre azért, hogy az egyszerű emberek is gyorsan, könnyen hozzáférhessenek az alapanyagokhoz. Szerencsére manapság már Magyarországon is elérhetővé vált sok közülük bio boltokban, drogériákban, így lehetőséget kapva a keleti gyógymódokkal való kísérletezésre.

 

A cikket írta: Vizi Erzsébe

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr897681830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2015.10.19. 11:03:48

Az itt elérhető - eng.tramedi-expo.or.kr/sub/03_03.jsp - eredeti, 1613-as kiadás teljes egészében kínaiul íródott, koreai jegyzetek nélkül. Arról lehet tudni valamit, mikor egészítették ki koreai magyarázatokkal?
süti beállítások módosítása