A koreai Piedone újra és újratöltve
2023. július 27. írta: Koreai Kulturális Központ

A koreai Piedone újra és újratöltve

The Roundup (2022) & The Roundup: No Way Out (2023)

Ma Dong-seok, nyugati művésznevén Don Lee, a koreai erőember 2022-ben és 2023-ban is visszatért a pofozós nyomozó, Ma Seok-do szerepében. A 2017-es Outlaws c. akció-krimi 2 folytatásában újabb gazfickókra csap le a koreai törvény és Ma nyomozó vasökle.

ma_dong-seok.png

A 2022-es The Roundup (범죄도시2, Büntetlenül - Véres küldetés) c. folytatásban Ma nyomozó és társai Vietnámban meggyilkolt koreai turisták ügyében nyomoz. A sztorit – az Outlaws-hoz hasonlóan – valós események ihlették: 2008 és 2012 között több koreai turistát raboltak el és gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken. A film ezt az alapszituációt helyezte át Vietnámba és színezte ki fikciós elemekkel, például a vérszomjas bűnöző, Kang Hae-sang (Son Suk-ku) figurájával.

 

A 2023-as The Roundup: No Way Out pedig már teljes mértékben fikció: az éjszakai életet és az alvilágot egy új drog, a Hiper megjelenése állítja a feje tetejére. Egy korrupt zsaru, Joo Sung-chul (Lee Joon-hyuk) és csapata teríti szét a japán jakuza drogját Koreában, valamint adná tovább egy kínai triádnak. Ma nyomozó kénytelen végigverni a külföldről Koreába csődülő gengsztereket és a hazai kollégákat egyaránt.

A Piedone-filmekhez hasonlóan a Roundup-filmek is egyetlen poénon/kaptafán alapulnak: a hatalmas méretű vasgyúrón, aki rendőri erőszakot sem rest használni a törvény nevében. Az igazat megvallva, az ilyen filmek esetében igen nehéz megkülönböztetni az adott sorozat részeit egymástól. Míg Piedone esetében annyival könnyebb dolgunk van, hogy Rizzo nyomozó bejárta a fél világot Hongkongtól Afrikáig (és eszerint változtak a filmcímek is), addig Ma esetében házhoz jönnek a nemzetközi bűnözők – még ha hősünk tett is egy rövidke vietnámi kiruccanást.

A Roundup-filmeket leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy Ma milyen szerelésben van, és ez korántsem véletlen. Az Outlaw-ban Ma főként formális (zakó + ing) és lezser (bőrdzseki) rendőri szerkóban vág rendet a bűnözők közt. A nyomozó puszta megjelenése félelmet kelt és tekintélyt parancsol. A The Roundup-ban már a röhejes póló + zakó dominál, jelezve azt, hogy Ma félig-meddig civilben tevékenykedik. Illetve ez a szerelés nagyobb mozgásteret ad hősünknek, aki sokkal több és keményebb bunyóba keveredik. A The Roundup: No Way Out-ban pedig Ma végig susogós edzőruhában van. Erre pedig azért van szükség, mert a nyomozó ezúttal ötödik sebességbe kapcsol a pofozásban. A sportolóból lett színész Ma Dong-seok ezúttal igazán megcsillogtatja boksztehetségét: úgy megsorozza a gengsztereket, hogy azt még Mike Tyson is megirigyelné.

Vagyis van összefüggés az egyes részek ruházata és a filmekben megjelenő akció között. Minél szellősebb a ruha, annál többet és jobbat kapunk Ma Dong-seok bunyóiból. És az igazat megvallva, pont ezért szeretjük Ma filmjeit. Legyen egy kis humor, legyen egy kis izgalom, és záporozzanak azok a pofonok! Várjuk a soron következő részt, amiben Ma remélhetőleg már atlétában, igazi emberi bulldózerként tarolja le a teljes koreai alvilágot.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: Polmedia (a filmek európai forgalmazója)

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1118171743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása