A Kék Ház
2023. január 03. írta: Koreai Kulturális Központ

A Kék Ház

A Fehér Ház és Downing Street 10 talán a két leghíresebb épület, ha államvezetők hivatali lakóhelyeiről van szó. 2022 elején viszont a Kék Házzal, azaz Dél-Korea elnökének rezidenciájával kapcsolatos hírektől volt hangos a nemzetközi sajtó - azt követően, hogy az újonnan megválasztott elnök úgy döntött, hogy áthelyezi hivatalát. Ebben a cikkben a Kék Házzal, annak létrejöttével és kialakításával, jelenleg betöltött szerepével ismerkedhettek meg.

blue1.jpg

Az 1991-ben, az egykori Gyeongbokgung királyi palota kertjében épült Kék Ház (청와대, Cheongwadae, ejtsd: Cshangváde; szó szerinti jelentése kék tetős épület) nevét a jellegzetes tetőjéről kapta, amely 150 000 darab, kézzel készített kék cserépből áll. Az elmúlt 74 év kiterjedt felújításai során a tető színe változatlan maradt. A ház 1948 óta a dél-koreai elnökök irodájaként funkcionált, ez viszont 2022-ben megváltozott. A tavaly megválasztott dél-koreai elnök, Yoon Suk-yeol (Jun Szogjol) március 20-án hivatalosan bejelentette, hogy beiktatásakor áthelyezi az elnöki rezidenciát és hivatalát a védelmi minisztérium Yongsan kerületi épületébe. 

blue2.jpg

A Kék Ház területe 1104 óta van a hatóságok, az állam tulajdonában. Sukjong király királyi villát építtetett ezen a helyen. Később, a Csoszon-dinasztia (1392–1897) idején a hely a kibővített királyi palota, a Gyeongbokgung területének részévé vált, ahol a Bugak-hegy természetes védelmet nyújtott a támadásokkal szemben. Korea japán annektálása során a japán főkormányzó 1939-re ezen a helyen építette fel hivatalos rezidenciáját, amelyet végül Gyeongmudae-nek (경무대, ejtsd: Kjangmude) neveztek el. Amikor 1948-ban megalakult a Koreai Köztársaság, az első elnök, Li Szin Man a feleségével a Gyeongmudae-be költözött. Yun Bo-seon elnök beiktatása után, 1960-ban keresztelték át hivatalosan Cheongwadae-re, azaz Kék Házra.

A Kék Ház 62 hektáron fekszik, háromszor akkora, mint a Fehér Ház. Területén számos épület található, ezek közül a legfontosabbak:

Bongwan (본관, ejtsd: Bongván): a központi épület, ahol a korábbi elnökök dolgoztak

Yeongbingwan (영빈관, ejtsd: Jangbingván): az „állami vendégház”, amely számos fontos találkozónak és hivatalos rendezvénynek adott otthont

Chunchugwan (춘추관, ejtsd: Cshuncshugván): épület, ahol a sajtótájékoztatókat tartották

Nokjiwon (녹지원, ejtsd: Nogdzsivan): arborétum, amelyben körülbelül 120 féle fafajta található meg

Mugunghwa dongsan (무궁화 동산, ejtsd: Mugunghvá dongszán): park, mely a nevét Dél-Korea nemzeti virágáról, a mályva egyik fajtájáról kapta

Chilgung (칠궁, ejtsd: Cshilgung): szentély, ahol a Csoszon-dinasztia királyainak életet adó ágyasok halotti táblái találhatók

Minden épület egyedi és gyönyörűen megtervezett, hagyományos koreai stílusban épült. A helyiségek között megtalálható még a Cheongwadae sarangchae (청와대 사랑채, ejtsd: Cshangváde szárángcshe) kiállítóterem is, amely bemutatja a Kék Ház és a koreai elnökség történetét, valamint megtekinthetők az államfők által az évek során kapott ajándékok.

yeojin-yun-1qnc2mlyepg-unsplash.jpg

A terület gyakran szolgált tüntetések színhelyeként is. 2015 áprilisában emberek ezrei vonultak a Kék Házhoz, tiltakozással kifejezve elégedetlenségüket a kormány magatartásával kapcsolatban, amelyet a Sewol kompkatasztrófa mentése során tanúsított. Dél-koreai állampolgárok 2016 novemberében hasonló demonstrációt rendeztek a Kék Ház közelében, Park Geun-hye elnök lemondását követelve, a korrupciós botránya után. Őt végül 2017-ben vád alá helyezték, majd a börtönben eltöltött közel öt év után 2021 decemberében kegyelmet kapott. Az elnöki hivatal áthelyezésétől sok környékbeli a tüntetések miatt kialakult forgalmi torlódások ritkulását, hangoskodások megszűnését várják.

Nem ez az egyetlen dolog, amelyet a költözés eredményezhet. Az átköltözéssel a Kék Ház új szerepet kapott, és 74 év után először megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Sőt, nemcsak körbejárhatóvá vált, hanem kulturális és művészeti térként, különböző kiállítások és rendezvények otthonaként is tervezik használni. Míg eleinte napi 1500 látogatót tudott fogadni az intézmény, addig a megnyitással kapcsolatos intézkedéseknek köszönhetően ez a szám a napi 39 000 látogatót is elérheti. Május 10-i megnyitása és július között közel 1,4 millió ember volt kíváncsi a Kék Házra. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: english.visitkorea.or.kr, apnews.com, time.com

insider.com, koreajoongangdaily.joins.com

koreajoongangdaily.joins.com, koreajoongangdaily.joins.com

koreajoongangdaily.joins.com

Képek forrása:

unsplash.com

unsplash.com

unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3718017218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása