Milyen szobrokkal találkozunk palotalátogatás során?
2023. november 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Milyen szobrokkal találkozunk palotalátogatás során?

Korea ősi palotáit különféle lények szobrai díszítik, melyek a nemzet békéje, biztonsága, bölcs vezetése, valamint a királyi család egészsége iránti kívánságot szimbolizálják. Ezeket a kő, agyag és fémből készült szobrokat főként legendák ihlették, így valamiféle rettenthetetlenség sugároznak. Ilyen szobrokból például a Csoszon-dinasztia (1392-1897) fő királyi palotájának számító Gyeongbokgungban több száz található. Jelenlétük szinte természetes, így jelentésük sokszor háttérbe szorul.

szob.jpg

szob1.jpg

Közvetlenül a Gyeongbokgung főbejáratánál, a Gwanghwamunnál két kő haechi (해치, ejtsd: hecsi) szobor áll. A haechi egy legendás teremtmény, melynek feladata a jó és a rossz megítélése. A lényt nagy, pikkelyes test, kitüremkedő szemek, nagy orr és karmok jellemzik. Agyaros szája mosolyra áll, így megjelenése ellenére az összkép nem fenyegető. Hagyományosan a bejáratokhoz helyezték őket, a királyi család autoritását és a konfuciánus politika eszményeit jelképezik. Valószínűleg 1865 és 1867 között kerültek a helyükre, a palota rekonstrukciója során.

A Gwanghwamunon túl csordogál a Geumcheon patak, az ezen átvezető híd lábainál sárkányszobrok találhatók. A királyi család őrzőiként és a királyi hatalom szimbólumaiként feladatuk az, hogy ellenőrizzék a hídon áthaladó embereket. A sárkányok elülső lábaikkal egy-egy kívánságteljesítő gyöngyöt tartanak. Két szarv és szakáll teszi teljessé a figyelő megjelenésüket.

A patak partján található négy szerencsehozó állat szobra. A kései Csoszon-korban úgy vélték az emberek, hogy ezek az állatok tianlu-k, azaz mitikus kínai lények, melyek szerepe a gonosz szellemek távol tartása, a palota őrzése és a tisztviselők támogatása, mielőtt belépnének a palotába.

szob2.jpg

A hídon keresztül jutva a trónteremnek számító Geunjeongjeon területére kerülünk. Szerepénél fogva természetes, hogy itt található a legtöbb szerencsehozó lény szobra. Ilyen a főnix szobor, mely a sárkányhoz hasonlóan a királyi autoritás szimbóluma. A kőkorlátnál találhatók a négy kardinális irányt és a négy évszakot szimbolizáló állatok szobrai. Az alsóbb szinten a 12 hónapot jelképező állatok láthatók, viszont elhelyezési problémák miatt hiányosan. A sarkokban oroszlánszerű lények vannak kölykeikkel, ezek a képzeletbeli állatok a király bölcsességét és helyes ítéletét szimbolizálják. 

A palota központi területein különféle állatok szobrai voltak, azt jelképezve, hogy minden élő teremtmény a természettel egyensúlyban, a király erkölcsös uralma alatt él. Az isteni állatokról úgy tartották, hogy védik a királyi családot és a békés uralkodást szimbolizálják. 

szob3.jpg

A mesterséges tó szigetén található királyi bankett teremhez vezető három kőhídon sárkányok és zsiráfok szobrai, illetve imugi (이무기, szörnyszerű kígyó) és chuu (추우, ejtsd: csuu; képzeletbeli isteni állat) szobrok találhatók. Előbbiek a királyt, utóbbiak a koronaherceget szimbolizálják. 1997-ben, a tó kikotrása során egy 1,5 méter magas és 66,5 kilós bronz sárkányszobrot fedeztek fel. Vélhetően tűzvédelmi céllal helyezték oda, ugyanis az emberek úgy vélték, hogy a sárkányoknak hatalmukban áll a vizet irányítani, esőt előidézni. Sárkányok a tetődíszítéseken is vannak, illetve egyéb, rossz szellemeket és szörnyetegeket távol tartó lényekkel is díszítették a főbb épületek tetejét, viszont ezeknek nagy része ma már sajnos nem található meg.

A király és a királyné szállása mögött található a hátsókert, melyben egy négyszintes kőterasz kapott helyett. Az itt található egyes építmények, mint például a vörös téglából épült, hatszögű kémények különféle díszítéssekkel vannak ellátva. Ezek a díszítő elemek a nap, hegyek, felhők, kövek, víz, fenyő, gomba, teknős, daru és a szarvas tízes egységét összefoglaló sipjangsaeng (십장생, ejtsd: sibdzsángszeng; szó szerinti jelentése „tíz hosszú élet”), ezt egészíti ki középen a virágzást, jólétet szimbolizáló lótusz és szőlő.

szob4.jpg

A sipjangsaeng az özvegy királyné szálláshelyénél megtalálható négyszögletű kéményen is felbukkan, felettük és alattuk egyéb szerencsehozó és balszerencsét taszító szobrok vannak, például a denevér, mely a gazdagságot és a becsületet szimbolizálja. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: KOREANA 2023 Summer

Képek forrása: unsplash.com, pixabay.com, unsplash.com

pixabay.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7018260055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása