Visszatérnek-e a bosszúálló kísértetek a koreai mozikba?
2022. május 31. írta: Koreai Kulturális Központ

Visszatérnek-e a bosszúálló kísértetek a koreai mozikba?

2021-ben megjelent a kultstátuszú k-horror, a Suttogó folyosók (Whispering Corridors, 1998) hatodik része, a Whispering Corridors 6: The Humming (2021), vagyis „A dúdolás”. A legújabb film az előző folytatásokhoz hasonlóan csak annyiban kapcsolódik a sorozathoz, hogy egy szellemjárta leányiskolában játszódik. Ezúttal egy lezárt mosdó dúdoló szelleme kezdi ki a bakfis kamaszlányok és a tanárok idegeit.

whispering_corridors_6_the_humming_2021.jpg

Manapság mi az első dolog, ami az eszünkbe jut, ha azt halljuk: koreai horrorfilm? Természetesen a zombik. A 2016-os Vonat Busanba – Zombi Expressz (Train to Busan) mindent elsöprő sikere megágyazott a lélek nélküli test rémének, a koreai filmipar azóta is ontja magából a zombifilmeket. Azonban éppen ez a siker söpörte el a koreai hullám horrorfilmjeinek emblematikus figuráját, a test nélküli lelkeket, vagyis a bosszúszomjas szellemeket. A Suttogó folyosók-sorozat moziba való visszatérésének apropójából érdemes feleleveníteni a koreai horrorfilmek (k-horrorok) egykori fősodrát, a kísértetfilmeket.

Az 1990-es évek végétől a 2000-es évek közepéig a koreai hullám legnépszerűbb réme a bosszúálló kísértet volt. Az 1998-as Suttogó folyosók nagyjából olyan hatással volt a koreai kísértetfilmekre, mint szűk két évtizeddel később a Vonat Busanba a koreai zombifilmekre. A Suttogó folyosók megnyitotta a kaput a kísértetfilmek özöne előtt. 

suttogo_folyosok_whispering_corridors_1998.jpg

Suttogó folyosók (Whispering Corridors, 1998)

A hallyu legemlékezetesebb horrorfilmjei javarészt olyan dühös szellemekről szóltak, akik bosszút akartak állni (vélt vagy valós) gyilkosaikon. A filmek lényege azonban nem merült ki a nézők riogatásában. Fontos hangsúlyt kapott a központi szereplők lélektani ábrázolása, és ez alól a szellemek sem voltak kivételek. A nézők megérthették az élők és a holtak motivációit. A Suttogó folyosók 2 (Memento Mori, 1999), a Két nővér (A Tale of Two Sisters, 2003), az Into the Mirror (2003), A vörös cipő (The Red Shoes, 2005) és temérdek más horrorfilm alaposan körbejárta a téma adta lehetőségeket.

A szellemek csúcsra járatása azonban hamar az alműfaj kifulladásához vezetett. A 2010-es években igazából már csak a Killer Toon (2013) tudta megmozgatni a népesebb közönséget. Illetve nem mehetünk el szó nélkül a 2018-as, Gonjiam: Haunted Asylum című, remekbe szabott found footage horror mellett sem, habár ez a film teljesen mellőzi a szellemek lélektanát. Ezért is várta a nagyközönség a Suttogó folyosók 6. részét, a Whispering Corridors 6: The Humming (2021) c. filmet. Ám a fogadtatás kissé felemásra sikeredett.

A legújabb Suttogó folyosók-folytatás megtartja a 2000-es évek kísértetfilmjeinek hagyományait. Adott egy maroknyi figura (tanárok és diákok), egy szörnyű múltbéli esemény és egy bosszúszomjas szellem. A The Humming precízen felsorakoztatja a szubzsáner jellemzően távol-keleti és koreai kliséit, de a témában újat nem nagyon tud mutatni. Viszont az olcsó riogatások helyett a hangsúlyt a lélekábrázolásra és a melankolikus, búskomor hangulatteremtésre helyezi, ami bizonyára elnyeri a régi vágású koreai horrorfilmek szerelmeseinek tetszését. Azonban a bosszúálló szellemek igazi mozis visszatérésére egyelőre várnunk kell.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8517844625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása