Tippek a TOPIK I. vizsgához
2022. május 24. írta: Koreai Kulturális Központ

Tippek a TOPIK I. vizsgához

Közeledik a nyári TOPIK vizsga időpontja! Legutóbb a vizsga felépítéséről és az általános tudnivalókról volt szó, ebben a cikkben viszont az alapszintű vizsgára jelentkezőknek gyűjtöttünk össze pár hasznos információt és tippet. Lássuk is őket!

banner_1.png

A válaszadásra szánt lap

Az első és legfontosabb dolog, amivel jó, ha nem a vizsgán szembesülünk először, hogy az általunk helyesnek vélt válaszokat nem a tesztlapon, hanem egy külön erre a célra szánt válaszadó papíron kell megadnunk. Ez a kis lap így néz ki a TOPIK I. esetében. A lap bal oldalán a nevünket és az azonosító számunkat kell megadni, ami elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni tőle, a vizsgahelyszínén lépésről lépésre megmutatják nekünk a kitöltés helyes módját. A papír jobb oldala ennél már talán egyszerűbb, mindössze kérdésenként be kell satírozni a helyesnek vélt válasz számát. A vizsga helyszínén a lap kitöltéséhez szükséges tollat is kapnak a résztvevők, így azzal külön készülni nem szükséges.

Szókincs és nyelvtanok

A vizsgán elvárt szavak száma és a szükséges nyelvtani tudás attól függ, hogy a vizsgázó 1-es vagy 2-es szintű nyelvvizsga megszerzésére pályázik.

Alapvetően elmondható, hogy a TOPIK I. a mindennapi élethez szükséges tudás mérését tűzi ki célul, így nagyon bonyolult kifejezések nem jellemzőek. Témakörök általában a család, munka, iskola, időjárás, szabadidő és a mindennapi tevékenységek, szókincsben az ezekkel kapcsolatos, alapvető kifejezésekre kell felkészülni. Vannak azonban olyan szavak, szófordulatok, amik évről évre szerepelnek a vizsgán, ilyenek a közintézmények és kereskedelmi egységek nevei (pl. iskola, posta, bank, nagykövetség, bevásárlóközpont, pékség, gyógyszertár, stb.) vagy pedig a dátumokkal, idővel kapcsolatos kifejezések (a hét napjai, hónapok, óra, stb.). 

A nyelvtanból szintén az alapszintű, a gondolataink kifejezéséhez nélkülözhetetlen szerkezetek és igeidők ismerete elvárt. Érdemes lehet megnézni különböző koreai tankönyvcsaládok TOPIK I. szintű köteteinek nyelvtani listáját, ezek ugyanis általában a könyvek megvétele nélkül is elérhetőek, és lefedik a vizsgán megjelenő nyelvtanok legnagyobb részét. 

omr-gecbc668a5_640.jpg

Ha mindenképp szeretnénk könyvet beszerezni, akkor hasznos lehet a Korean Grammar in Use tankönyvcsalád kezdőknek szánt része. Ez a tankönyv magyarul sajnos nem, viszont több más idegen nyelven is elérhető, és kizárólag nyelvtani magyarázatokat tartalmaz, kategorizálva, példamondatokon keresztül szemléltetve azokat. Megrendelhető többek közt a twochois weboldalán is.

A leghasznosabb azonban mindenképp az, ha az online elérhető, korábbi vizsgafeladatokat szorgalmasan megcsináljuk, és ezekben jelöljük magunknak a rendszeresen előkerülő szerkezeteket, kifejezéseket. Eleinte lehet, hogy rémisztőnek tűnik végigcsinálni egy-egy feladatsort otthon, de az ezekkel való gyakorlás valóban nagy segítség a vizsga előtt.

A következő részben részletesebben foglalkozunk majd a feladattípusokkal és a feladatlap hatékony megoldásával! 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: topik.go.kr, topikguide.com, youtube.com

Képek forrása: topik.go.kr, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6817839339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása