Téli finomságok Koreából - tavasszal is
2022. március 25. írta: Koreai Kulturális Központ

Téli finomságok Koreából - tavasszal is

Bár itthon viszonylag enyhe telünk volt, Koreából rengeteg gyönyörű havas kép érkezett hozzánk. A hideg napok egyik fénypontja pedig mindig egy kellemes nasi, ami testileg-lelkileg átmelegíti az embert. Így mielőtt teljesen átállnánk a tavaszi és cseresznyevirágos hangulatra, hoztunk egy kis ízelítőt a kedvenc koreai téli falatjainkból. kkk_te_linasik_boritokep_pixabey.png

Pungoppang (붕어빵, bungeoppang)

A pungoppang vörös babbal töltött, aranyhal formájú sült tészta, és az egyik legkeresettebb utcai standokon kapható édesség. Ráadásul nemcsak finom, de kifejezetten olcsó is — helyenként 2-3 darabot is kapható 1-2000 koreai wonért. A külső, aranybarna réteg ropog, majd enyhén édes, vörösbabos töltelék fogad a következő, még meleg falatoknál. Összehasonlíthatatlan ízélmény! 

Hottok (호떡, hotteok)

seed-hotteok-ge2f52fb3d_640.jpg

A hottok szintén az utcai árusoknál kapható édességek sorát erősíti. A ragacsos rizslisztből gyúrt tésztát olyan finomságokkal szokták megtölteni, mint a méz, barna cukor, fahéj, néha megspékelve egy kis apróra vágott mogyoróval vagy dióval. Majd kisütik és még forrón, papír poharakban „tálalják”. Érdemes óvatosnak lenni az első falatokkal, mert bár minél melegebb, annál finomabb, a belső ragacsos szirup igencsak forró tud lenni. A hottokot általában 1000 wonért lehet kapni, viszont rögtön átmelegít és feltölt — persze csak a következő standig, mert úgyse tudunk majd nemet mondani a következő nasinak sem!

Kjeranppang (계란빵, gyeran-ppang)

A kjeranppang szó szerint annyit tesz magyarul, hogy „tojáskenyér”, és pontosan erről is van szó: egy tojásos kenyérkeverék kisütve. Kicsit olyan, mint egy tökéletesen friss reggeli utcai változata, ami remek harapnivaló rohanás közben, szintén 1-2000 wonért.

Kungoguma (‘군’ 고구마)

A télen nálunk is igencsak népszerű sült gesztenye mellett Dél-Koreában nagy rajongótábora van a sült édesburgonyának is — igazából évszaktól függetlenül. Az alufóliába vagy papírba csomagolt forró sült burgonya azonnal melegséggel áraszt el, ráadásul még egészséges is. Tökéletes nasi egy téli sétához, miközben felfedezzük Korea havas utcáit.

Ttokbokki (떡볶이, tteokbokki) 

tteokbokki-g0fc899127_640.jpg

Évszaktól független egy nagy kedvenc és igazi comfort foodként szolgál a ttokbokki. A csípős szószban tálalt tésztarudacskákat (tteok/떡) általában omukkal (sült halmasszával) tálalják, de a kedvelt feltétek közé tartozik a tojás, a rámen tészta és a sajt is. A fiatalok egyre többet kísérleteznek otthon a saját ízlésüknek és az aktuális trendeknek megfelelően, de egy mindegyikben közös: a ttokbokki kívül-belül átmelegít. Nem mellesleg otthon is nagyon egyszerű elkészíteni.

 

A cikket írta: Miski Bettina

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1817786734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása