A dinnye, melynek darabjáért akár százezret is elkérnek
2024. augusztus 14. írta: Koreai Kulturális Központ

A dinnye, melynek darabjáért akár százezret is elkérnek

Sokszor téma Kelet-Ázsia, főleg Dél-Korea és Japán kapcsán, hogy milyen horrorisztikus árai lehetnek akár a legegyszerűbb gyümölcsöknek is. Ez persze függ évszaktól, területtől és vonatkozó jogszabályoktól is, de az tény, hogy a gyümölcs drágább, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Az alábbiakban egy kirívó esetről, a mudeungsan dinnyéről esik szó, melynek ára láttán még a drága gyümölcsökhöz szokott ember szemöldöke is felszökik.

dinnye1.jpeg

A mudeungsan görögdinnye (무등산 수박, ejtsd: mudüngszán szubák) a Gwangju város mellett található Mudeung-hegyen termesztett, regionális különlegesség. Pontos eredete nem ismert, de feltételezik, hogy először körülbelül 400 évvel ezelőtt, a Csoszon-dinasztia idején kezdték el termeszteni, viszont olyanok is vannak, akik sokkal régebbre datálják felbukkanását. Különlegességének köszönhetően ez a fajta görögdinnye királyi ajándékként is szolgált.

A dinnye termesztése a Mudeung-hegy tengerszint feletti 300 méteres magasságára korlátozódik. A szezon késő nyáron kezdődik és késő őszig tart. Egyedi illatához frissítően édes, umami íz társul, amely megkülönbözteti a magasabb cukortartalmú, általános dinnyétől, ám emiatt sokan ízetlennek tartják első kóstoláskor. Kizárólag az ezen a területen termesztett dinnyét lehet mudeungsan görögdinnyének nevezni, ám nem minden itt termesztett dinnye tartozhat a védjegy alá. Ehhez különféle kritériumoknak kell megfelelnie, például a leszüretelt darabnak el kell érnie a minimum 8 kilogrammot, de a dinnyéhez kapcsolódó szárnak sem szabad kiszáradtnak lennie.  

A gyümölcs héja sötétzöld és csíkmentes, színére utalva puraengi görögdinnyének (푸랭이 수박, ejtsd: phurengi szubák) is nevezik. Héjának belseje vastagabb és elasztikusabb, ennek köszönhetően szállításkor nehezebben sérül. A helyiek a héjából kkakdugit is készítenek, amely alapvetően kockára darabolt jégcsapretekből készült kimcsi, melyet ebben az esetben dinnyével helyettesítenek. Só vagy szójaszósz felhasználásával savanyúságot is készítenek belőle. Maga a gyümölcs belülről világosabb, magja nagyobb és fehér. A legszembetűnőbb különbség viszont a mérete. Általában 10-25 kilósra nőnek, de manapság már 40-50 kilós darabok is előfordulnak. 

A zöldség- és gyümölcstermesztés sokat veszített vonzerejéből az elmúlt évtizedek során. Míg 2011-ben 27 farm termesztett dinnyét, 2020-ra ez a szám 9-re csökkent. Ezzel együtt a termesztés volumene is csökkent, mely 2022-re már a 2000 darab dinnyét sem érte el. Koreában egyre kevesebben akarnak földműveléssel foglalkozni, de a folyamatos csökkenést az is elősegítette, hogy a Mudeung-hegy területét 2013-ban nemzeti parkká nyilvánították, így kevesebb hely maradt a dinnyetermesztésre. A jelenleg aktív termesztők nagy része a 60-as éveiben van, így a csökkenés várhatóan a jövőben is folytatódni fog. 

dinnye2.png

A mudeungsan görögdinnye a súlyával együtt exponenciálisan nő. Míg egy 14 kilós dinnye 90 000 wonba, egy 16 kilós 110 000 wonba, egy 18 kilós 140 000 wonba került, addig egy 24 kilós dinnye 260 000 wonba, azaz 67 000 forintba került 2022-ben. Az ettől nagyobb és drágább darabok sem ritkák. A fenti képen egy 24-25 kilós darabért 548 000 wont, azaz 142 000 forintot kértek el. Felmerülhet a kérdés: kinek szánják ezt a gyümölcsöt? A válasz röviden annyi, hogy azoknak, akik megtehetik. A mudeungsan görögdinnyét és alapvetően a luxuscikkeknek számító, drága gyümölcsöket általában ajándékba veszik, például jeles alkalmak megünnepléséhez. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: grandculture.net, yna.co.kr, hankookilbo.com, hankyung.com, munhwa.com

A borítókép forrása: unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7518465149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása