Dél-Korea legjei 3.
2021. július 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea legjei 3.

Elérkeztünk sorozatunk harmadik részéhez. A korábbi posztokban olyan témákról olvashattatok, mint az ország legmagasabb pontja, legnézettebb filmje, de a legelső koreai űrhajóssal is megismerkedhettünk. Ebben a posztban pedig kiderül, ki az a nem mindennapi ember, aki először amerikai állampolgárságot szerzett, illetve megtudhatjátok, hogy melyik az a koreai könyvsorozat, amely hosszú évek óta toronymagasan vezeti az eladási listákat.  

boritol.jpg

Az első amerikai állampolgárrá vált dél-koreai

l1.jpg

2017-es adatok alapján körülbelül 1 millió koreai él az Egyesült Államokban, nagy részük amerikai állampolgárként. A legelső koreai, aki az USA-ban állampolgárságot szerzett, Seo Jae-pil (서재필, ejtsd: Sza Dzsepil) politikai aktivista és reformer volt. Seo Jae-pil aktív szerepet vállalt az 1884-es, modernizációs célokkal végrehajtott Gabsin puccsban (갑신정변, ejtsd: kápsindzsangbjan), melynek bukását követően társaival Japánba szökött, ahonnan 1885 áprilisában távozott az Államokba. Az ekkor 21 éves Seo Jae-pil San-Franciscoba érkezett meg, ahol nappal dolgozott, este pedig angolul tanult. A középiskola befejezése után, 1889 októberében kezdte meg egyetemi tanulmányait, kezdetben a pennsylvaniai Lafayette Főiskolán. Pénzügyi nehézségek miatt később Washington városba ment, nappal egy könyvtárban dolgozott, éjjel pedig a napjainkban George Washington Egyetemként ismert intézmény elődjében tanult orvostanhallgatóként. Az egyetemről az első koreai-amerikai orvosként került ki.

Az állampolgárságot 1890-ben szerezte meg, és Philip Jaisohn néven vált ismertté.

Az első hangeullel írott újság

l2.jpg

Seo Jae-pil nevéhez nem csak az imént felsoroltak fűződnek. Aggódva szülőföldje politikai jövője miatt, Jaisohn 1896-ban visszatért Koreába. Reformokat kezdeményezett, mellyel változásokat szeretett volna elérni, erőszak nélkül. Kezdeményezéseit a koreai demokrácia alapkövének tekintik. A kormány pozíciót ajánlott neki, de ő elutasította. Helyette más módokon igyekezett a nemzeti függetlenséget és a demokrácia fontosságát hangsúlyozó reformmozgalmát előre lendíteni. Ezek közül a legjelentősebb az első hangeullel (한글, ejtsd: hángül, a koreai abc) írott újság, a Tongnip Sinmun (독립신문) megalapítása volt. A kínai írásjegyeket használó újságokkal ellentétben, melyek olvasóközönsége egy szűk elitre korlátozódott, a Tongnip Sinmun lehetővé tette, hogy a társadalom szélesebb rétege is hozzáférjen az információkhoz. A lap 1896. április 7-én jelent meg először, innen számítva a modern koreai újságírás létrejöttét. Nem véletlen, hogy 1956-ban április 7-ét jelölték ki az újságírás napjának. 

Az első baseball meccs és legnépszerűbb sport

l3.jpg

Felül: focizó szöuli diákok 1916-ban. Alul, bal oldalon: baseball meccs a YMCA tagok és egy iskola diákjai között 1910-ben. Alul, jobb oldalon: Gillette misszionárius, akinek a nevéhez számos sport megismertetése fűződik

Bár Európában nem örvend kimondottan nagy népszerűségnek a baseball (koreaiul 야구, ejtsd: jágu), ez a világ más tájaira kevésbé igaz. Az amerikai kontinensen és Ázsia egyes országaiban a legkedveltebb sportok közé tartozik. Így van ez Dél-Koreában is, ahol a baseball egyenesen a legnépszerűbb sport. Bár egyes vélemények és kutatások szerint már 1899-ben baseballoztak a koreaiak, a legelterjedtebb nézet szerint a játék 1904-ben vagy 1905-ben jelent meg a félszigeten, egy amerikai misszionáriusnak, Phillip L. Gillette-nek köszönhetően. Ő a Fiatalok Keresztény Egyesülete (YMCA) tagjainak tanította meg a baseballt, de a nevéhez fűződik többek között a kosárlabda és a röplabda megismertetése is. A feljegyzések szerint az első hivatalos meccsre 1906-ban került sor a YMCA és Deogo hakgyo, az ország első, állami igazgatású, német oktatási intézménye között (덕어학교, ejtsd: Dagahákkjo), melyet az utóbbi meg is nyert. 

A japán uralom alatt a baseball koreai népszerűsége nőtt, köszönhetően annak is, hogy Japánban ekkorra már elismert sporttá vált, de a KBO, azaz a Koreai Baseball Szervezet létrehozásáig 1982-ig várni kellett. A KBO Liga meccsei a 2019-es szezonban összesen 7 286 008 nézőt vonzottak a lelátókra, ami átlagosan kicsivel több mint 10 ezer nézőt jelent játékonként.

A legnagyobb példányszámban eladott könyv

l4.jpg

Az igazat megvallva, amikor először olvastam erről a témáról, én magam is meglepődtem a tényen, miszerint Dél-Koreában a legnagyobb példányszámban eladott, koreai szerző tollából származó könyv nem más, mint egy középiskolások számára íródott matematika-​tankönyvcsalád, a Suhakui Jeongseok (수학의 정석, ejtsd: szuháge csangszak), azaz a Matematika művészete. Az első kiadás 1966-ban került a boltokba, 2016-ig körülbelül 46 millió példányt adtak el belőle. Ezzel a mennyiséggel egyébként a világ élvonalába tartozik a rendszeresen frissített, újra kiadott könyvek mezőnyében is. A szerzője Hong Seong-Dae (홍성대, ejtsd: Hong Szangde), akinek tiszteletére szülővárosában, az észak-csollai Jeongeup városban egy utat Suhakjeongseok-gilnek (수학정석길, ejtsd: szuhákcsangszakkil; Matematika művészete út) neveztek el. 


Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: jaisohn.org, encykorea.aks.ac.krencykorea.aks.ac.kr, migrationpolicy.org, 

encykorea.aks.ac.kr, encykorea.aks.ac.kr, sports.news.naver.com, yna.co.kr, 

shindonga.donga.com, news.kmib.co.kr, newsnjoy.or.kr, koreabaseball.com, 

yna.co.kr, youtube.com, dailysportshankook.co.kr, ngonews.kr

Képek forrása: jaisohn.org, dic.kumsung.co.kr, news.kmib.co.kr, huffingtonpost.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6416616314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása