Dél-Korea legjei
2021. január 04. írta: Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea legjei

Legtöbbünk bizonyára rögtön rá tudná vágni arra a kérdésre a választ, hogy kik napjainkban Dél-Korea legismertebb énekesei, ki volt az ország legelső női államfője, vagy melyik film nyert először Oscar-díjat. Illetve, a blogon már arról is olvashattunk korábban, hogy ki volt sokáig a leggazdagabb ember. Arról viszont, hogy melyik hegy az ország legmagasabb pontja, melyik a legrégebbi étterme, vagy éppen melyik a legnépszerűbb külföldi és hazai film, nem esik olyan gyakran szó. Ebben a cikkben ezekről olvashattok.

boritodkl1.jpg

Legmagasabb pontok

dkl2.jpg

Dél-Korea legmagasabb pontja a Jeju-sziget középső részén található Halla-hegy (한라산, ejtsd: hállászán). Az 1947 méter magas vulkánt és környékét 1970-ben nemzeti parknak jelölték ki. A hegyhez köthető utolsó ismert kitörés a 11. században történt. Nevében a han (한, ejtsd: hán) a Tejutat, a ra (라, rá) pedig húzást jelent. A legenda szerint, ha megmászod a hegyet és az égbolt déli oldalán megpillantod a Canopus (노인성, noinseong, ejtsd: noinszang) csillagot, akkor hosszú életed lesz. Sok más legenda is kötődik a hegyhez. A Dumuak, azaz  fej (두, du, ejtsd: du) nélküli (무, mu, ejtsd: mu) hegy (악, ak, ejtsd: ák) néven is ismert magaslat jellegzetes, csúcstalan alakját a legenda azzal magyarázza, hogy egy vadász véletlenül megérintette Cheonje (천제, ejtsd: Cshandzse, az univerzumot megteremtő, irányító abszolútum) köldökét, aki mérgében letépte a hegy csúcsát. 

dkl3.jpg

Dél-Korea legmagasabb épülete jelenleg a Szöulban található Lotte World Tower névre hallgató 556 méter magas felhőkarcoló. Építése 2011-ben kezdődött és 2017-ben fejeződött be. Helyet ad boltoknak, irodáknak, kávézóknak, egy 7 csillagos szállodának, kilátónak, illetve lakásoknak is. 

Legrégebbi étterem, legelső érem

dkl4.jpg

Az Imun Seollongtang étterem jelenlegi helyén, Szöul Jongno nevű kerületében

Az ország legrégebb óta működő étterme az 1904 óta működő Imun Seollongtang (이문설농탕, ejtsd: imun szallongtháng). A Koreai Köztársaság legelsőként regisztrált éttermének specialitása a seolleongtang, azaz ökörcsont leves. Érdekesség, hogy az étterem gyakori vendége volt Sohn Kee-chung (손기정, ejtsd: Szon Gidzsang), az első koreai származású sportoló, aki olimpián aranyérmet nyert. Érmét az 1936-os berlini olimpián szerezte meg, maratoni futás számban. Ekkor az ország azonban hivatalosan a Japán Birodalom részét képezte, ezért érmét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Japánnak ismeri el. 

dkl5.jpg

Az olimpiai aranyérmes Sohn Kee-chung a kezében található tölgyfa csemetével takarja el taktikusan a mezén szereplő japán zászlót. Előtte a bronzérmes honfitársa, Nam Sung-yong áll

Törzsvendég volt Kim Du-han (김두한, ejtsd: Kim Duhán), a japán gyarmati uralom végével politikussá avanzsált bandavezér is, aki a nagysikerű Jumong (주몽, ejtsd: Dzsumong) című sorozat főszereplőjének, Song Il-gooknak (송일국, ejtsd: Szong Ilguk) nagyapja. 

Legnépszerűbb sorozatok, filmek

Az imént említett, Magyarországon is nagy sikernek örvendő Jumong sorozat szerepe a koreai hullám elterjedésében vitathatatlan. Hazai népszerűsége is tagadhatatlan, a legnépszerűbb epizód nézőközönségének arányát alapul vevő 50 legnépszerűbb, köztévén vetített sorozat összegző listáján a 26. helyet foglalja el. Ugyanezen lista kábeltévés változatán a legnépszerűbb sorozat a The World of the Married (부부의 세계, Bubuui Segye, ejtsd: pupue szegje), amely az azonos tv csatorna által készített és sugárzott, Netflixen is elérhető Sky Castle (SKY 캐슬, SKY Kaeseul, ejtsd: SKY kheszül) sorozatot taszította maga mögé. 

dkl6.jpg

A jegyeladások számát tekintve a legnépszerűbb koreai film a 2017-es Koreai Filmfesztiválon is bemutatott Admirális (명량, Myeongryang, ejtsd: Mjangnjáng), melyre Dél-Koreában több mint 17 millió jegyet adtak el. Ezzel szemben a legnépszerűbb külföldi filmre, a Bosszúállók: Végjátékra (Avengers: Endgame) kicsit kevesebb mint 14 millió jegy kelt el. 

A nemzetközi bevételt figyelembe véve  a legnépszerűbb koreai film természetesen az Élősködők (기생충, Gisaengchung, ejtsd: kiszengcshung), az első Oscar-díjjal jutalmazott koreai mű, ami nem mellesleg az első nem angol nyelvű film, mely győzedelmeskedni tudott a legjobb film kategóriában. A 11 millió dollárból készült film hazájában hozzávetőlegesen 80 millió dollárt hozott, 206 391 vetítéssel. Ez az összeg nemzetközileg körülbelül 200 millió dollár. 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: encykorea.aks.ac.kr, skyscrapercenter.com, koreajoongangdaily.joins.com

theguardian.com, kobis.or.kr, boxofficemojo.com

Képek forrása: ohmynews.com, imun.modoo.at, news.khan.co.kr, english.visitseoul.net

blog.daum.net, news.joins.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7616371328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2021.01.06. 09:02:28

Szerintem az Istenek között mindkét része jobb mint az agyonszárolt Élősködők.
Ahogyan a A szobalány (2016) is.
De ez csak egy vélemény.

konrada 2021.01.06. 11:21:32

"ország legrégebb óta működő étterme az 1904 óta működő..."
Az ember azt hinné innen Európából nézve - ahol egy ilyen vérzivataros országban is, mint a magyar, működnek többszáz éves, nyugaton meg közel ezer éves éttermek - hogy Dél-Korea történelme van olyan patinás, hogy ne alig száz éves legyen a legrégebben működő étterme...
süti beállítások módosítása