Dél-Korea legjei (2. rész)
2021. május 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Dél-Korea legjei (2. rész)

Korábban már olvashattatok néhány dél-koreai „legről” a blogon, például szó esett a legmagasabb épületről és a legrégebb óta működő étteremről, illetve annak kapcsolatáról az első dél-koreai aranyérmes olimpikonnal. Most egy újabb adag érdekességet hoztunk: megtudhatjátok, hogy melyik nevezetességet látogatja meg a legtöbb turista, de szó esik az első dél-koreai űrhajósról, a legelső moziról és a koreaiak kedvenc ételéről is. 

dklk1.jpg

Első koreai és az első kimcsi az űrben

dklk2.jpg

Yi So-yeon (이소연, e.: Í Szojan), az első dél-koreai űrhajós 2008. április 8-án indult el az űrbe az orosz Soyuz TMA-12 nevű szállító/mentőűrhajó fedélzetén. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Űrállomást megcélzó küldetésre tartalékként választották, de az első számú utast, Ko Sant (고산, Ko Szán) az oroszok azzal gyanúsították meg, hogy többször megsértette az előírásokat az orosz kiképzőközpontban azzal, hogy dokumentációkat tulajdonított el. Így került helyette fedélzetre az akkor 29 éves Yi So-yeon, aki 10 napot töltött az űrben. Vele együtt utazott fel az első kimcsi is, amit a Korea Food Research Institute fejlesztett ki külön erre a célra. Dél-Korea körülbelül 25 millió dollárt fizetett a lehetőségért az oroszoknak. 

Legelső mozi

Korea legelső moziját 1907-ben alapították Szöulban. A Danseongsa (단성사, ejtsd: dánszangszá) nevű létesítmény kezdetben gisaengek (기생; ejtsd: kiszeng) előadásainak adott otthont. 1908-ban különböző problémák miatt bezárt, de hamarosan újranyitott. Az 1910-es években a Gwangmudaet (광무대, ejtsd: kvángmude; Korea egyik legfontosabb modern színháza a 20. század első felében) is menedzselő Park Seung-pilhez (박승필, e.: Pák Szüngpil) került az intézmény, aki a Gwangmudaet tradicionális előadások előadótermeként használta, a Danseongsat pedig moziként üzemeltette. Bár ezt követően is számos színdarab volt látható itt, hiszen ekkor nem tettek szigorú különbséget a filmek és a színdarabok között. 1919. október 27-én itt vetítették le A hűség csatája (의리의 구토, Uirijeok Gutu, ejtsd: virie gutho) című filmet, melyet az első koreai filmként tartanak számon. Nem véletlen, hogy később ezt a dátumot tették meg a film napjának is.  

Az 1930-as években már külföldi filmeket is vetítettek. Az 1940-es években átnevezték, de a felszabadulást követően visszakapta eredeti nevét. 2001-ben az épületet lebontották, majd újraépítették, 2005-ben pedig multiplex moziként újranyitott. 2008-ban átnevezték Cinus Danseongsara (씨너스단성사, ejtsd: ssinaszüdánszangszá), de csődbe ment és felvásárlásra került. 

Legnépszerűbb turisztikai célpont 

dklk4.jpg

Dél-Korea egyike a világ leglátogatottabb országainak a turisták számát tekintve, 2019-ben több mint 17 millió ember látogatott el az országba. Közöttük a legnépszerűbb turisztikai célpont a Gyeongbok palota (경복궁, ejtsd: kjangbokkung), az első palota, amit a Joseon (조선, ejtsd: Csoszan, 1392-1897) dinasztia idején építettek. Az épületegyüttes 1395-re készült el, a fővárosban található 5 fő palota közül ez a legnagyobb. Nevének szó szerinti jelentése fény/Nap (경, 景) és áldás (복, 福), mely az új dinasztia áldásokkal teli regnálási vágyát fejezte ki. A többihez képest sokkal északabbra helyezkedik el, emiatt Északi palotának is nevezik. 2019-ben több mint 5 millió turista látogatott el a palotához. 

A koreaiak legkedveltebb étele

dklk5.jpg

2019-ben egy koreai piackutató cég, a Gallup Korea 1700, 13 évtől idősebb főt kérdezett meg, a felmérés eredménye alapján pedig elmondható, hogy koreaiak kedvenc étele a kimchi jjigae (김치 찌개, ejtsd: kimcshi ccsige). A fermentált savanyúság és általában valamilyen disznóhús, jellemzően a hasaalja felhasználásával készült egytálételt a megkérdezettek 21%-a választotta. Ezt követte 15%-os népszerűséggel a doenjang jjigae (된장 찌개, ejtsd: dvendzsáng ccsige), melynek elhagyhatatlan összetevője a szójababpaszta, azaz a doenjang. 12%-kal a dobogó harmadik helyére a bulgogi (불고기) került, melynek szó szerinti jelentése: tűzhús. Ezt az ételt többnyire marhahúsból vagy disznóhúsból készítik, melyet a serpenyőbe kerülés előtt felszeletelnek, majd marinálnak. A kínai ételnek tekinthető fogások közül 47%-kal a jjajangmyeon (짜장면, ejtsd: ccsádzsángmjan) nevű, fekete babpasztával készülő tésztaétel bizonyult a legnépszerűbbnek.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: reuters.com, nytimes.com, encykorea.aks.ac.kr, heritage.go.kr, govisity.com, 

donga.com, english.visitkorea.or.kr, asiae.co.kr, english.visitkorea.or.kr, news.joins.com

Képek forrása: qq9447.tistory.com, encykorea.aks.ac.kr, eknews.net, insight.co.kr

m.biz.khan.co.kr, yna.co.kr, corejeju.com, ppss.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr416572174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása