A legdrágább lakások Szöulban
2024. május 22. írta: Koreai Kulturális Központ

A legdrágább lakások Szöulban

Ahol a k-pop sztárok laknak

Megjelent a legfrissebb lista Szöul legdrágább lakásairól, a lakók között filmsztárokat, vagy épp a BTS tagjait találjuk. A koreai fővárosban élő átlagemberek, különösen a fiatalok számára azonban nehéz saját lakáshoz jutni az egekbe szökő ingatlanárak miatt.

wang-tianfang-rvdl7rdnunk-unsplash.jpg

Szöul óriási város, ám lakóinak száma az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken. Elővárosaival együtt számolva ma is itt él az 52 milliós ország lakosságának a fele, ezzel a világ egyik legnagyobb megapoliszának számít. Azonban egy évtized alatt csaknem egymillióan hagyták el a fővárost. A dél-koreai belügyminisztérium február 5-i adatai szerint 9,38 millióan élnek Szöulban, ugyanez a szám 2013 végén még 10,14 millió volt. Napjainkra többen hagyják el a várost, mint ahányan érkeznek, a jelentős méretű elvándorlást pedig elsősorban az egyre növekvő ingatlanárak okozzák.

A 2023-as adásvételi szerződések szerint a szöuli lakások átlagos négyzetméterára 13,97 millió von volt (átszámítva 3,8 millió forint), azaz egy 82 négyzetméteres lakás megvásárlásához 1,15 milliárd von szükséges a dél-koreai fővárosban (ez átszámítva 312 millió forint).

Ha ehhez az összeghez hozzáteszünk egy nullát, még akkor sem közelítjük meg a legdrágább lakásokat. A Földügyi, Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium március 19-én tette közzé a lakásárak legfrissebb listáját, ami szerint már negyedik éve, azaz átadása óta a Szöul déli részén található PH129 - The Penthouse Cheongdam számít az ország legdrágább lakókomplexumának. A hivatalos rekorder egy itt található 408 négyzetméteres lakás, aminek még 2020-ban közzétett ára 16,4 milliárd von, azaz átszámítva 4,43 milliárd forint volt - ma azonban ennél már jóval többet ér. 

A luxus-bevásárlónegyedként is ismert Cshongdam (Cheongdam, 청담동) városrészben álló 20 szintes épületben 29 lakás található, és egészen elképesztő kilátás nyílik belőle a Han folyó teljes hosszára, háttérben Szöul legmagasabb felhőkarcolója, a Lotte World Tower sziluettjével. Ezt a kilátást élvezhetik a ház olyan híres lakói, mint a színész házaspár Ko Szojong (Ko So-young) és Csang Donggon (Jang Dong-gun), de itt lakik a golfbajnok Pak Inbi (Park In-bee) is, aki 2013-ban és 2014-ben a világranglista első helyén állt, és aki 2016-ban a sportág első női olimpiai bajnoka lett. 

Mint az Psy Gangnam Style című slágere óta köztudott, Szöul Kangnam kerülete a város (új)gazdag része. A kerületen belül található Cshongdam aztán végképp az igazán gazdagok terepe, de itt van az olyan k-pop kiadók székhelye is, mint az S.M. Entertainment, a Cube Entertainment, a J. Tune Entertainment vagy az FNC Entertainment, valamint a legendás JYP Entertainment is erre “lakott”, mielőtt Kangnam egy másik részére költöztek volna.

lenny-honn-pv-f5z6w-4w-unsplash.jpgUtcakép Cshongdam városrészben

Ahol a k-pop sztárok laknak

Dél-Korea második legdrágább lakásának tulajdonosa nem más, mint az énekesnő IU. A szintén Cshongdamban található Eterno Cheongdam nevű komplexumban lévő 464 négyzetméteres lakás ára 12,8 milliárd von, átszámítva 3,46 milliárd forint volt, amikor a k-pop sztár 2021-ben megvásárolta. 

Tavaly még a második volt a listán, idén a harmadik helyre csúszott a Nine One Hannam társasház, ahol egy 245 négyzetméteres lakás nyilvánosan közzétett ára 10,6 milliárd von, ami átszámítva 2,86 milliárd forintnak felel meg. Az épületben olyan k-pop sztároknak van lakása, mint RM (a BTS tagja), Jimin (szintén a BTS tagja), G-Dragon (a Big Bang tagja), vagy épp a helyi mulatós, azaz a trot műfaj királynőjének tartott Csang Jundzsong (Jang Yoon-jeong). (Az ilyen lakásoknak persze nemcsak az ára borsos, itt a közös költség is a havi 500-600 ezer forintos sávban mozog.) Az alábbiakban az egy napjáról szóló videóban pedig RM megmutatja az egész lakását:

Dél-Korea tíz legdrágább lakásának mindegyike Szöulban található jelenleg, a tavalyi listára egyedül a puszani Haeundae LCT komplexum egyik lakása tudott felkapaszkodni a fővároson kívülről. 

A fentiekhez képest szinte már aprópénz az a 4,9 milliárd von (átszámítva 1,32 milliárd forint), amit a hírek szerint az Astro fiúcsapat tagja, az énekes-színész Csha Unu (Cha Eun-woo) fizetett ki zsebből, lakáshitel nélkül egy hatalmas penthouse lakásért még 2021-ben. A közvetlenül az árrekorder PH129 - The Penthouse Cheongdam mellett álló, 20 emeletes Ville Polaris toronyházban a szomszédok ritkán fogják zavarni, ugyanis nincsenek - a Han folyóra néző lakások az épületben egy egész emeletet elfoglalnak. Ugyanebben a házban vett lakást még 2013-ban a színésznő Pak Minjong (Park Min-young) is.

Az elképesztő árak értelemszerűen profi marketinget kívánnak, a legnagyobb ingatlanos cégek például a saját YouTube csatornájukon 10-15 perces videókban vezetnek végig az egyes luxuslakásokon.

Túl a csillogáson

Aki azonban átlagemberként szeretne saját lakást, annak a hírességekkel ellentétben jóval nehezebb dolga van Szöulban, ahol a helyiek már túlzásnak tartják az árakat. A magas ingatlanárak egyik oka, hogy folyamatosan csökken, jelenleg pedig 13 éve a legalacsonyabb a lakásellátottsági ráta. (Ez a lakások számának és a háztartások számának hányadosa, ahol a 100%-os ráta egyenlő számú lakást és háztartást jelent.)

Az általános várakozás sokáig az volt, hogy a születésszám és a népesség csökkenésével javul majd a helyzet a városban - több lesz az elérhető lakás, így csökkennek az ingatlanárak -, azonban az egyszemélyes háztartások robbanásszerű növekedése meghaladta a lakásállomány bővülését. Ez pedig lakáshiányhoz és magas árakhoz vezetett.

"A lakáskeresletet a háztartások száma hajtja, nem pedig a népességszám. A háztartások száma valószínűleg tovább fog nőni az egy- és kétszemélyes háztartások növekedése miatt” – véli I Cshangmu, a Hanjang Egyetem professzora. A szöuli ingatlanpiac stabilizálásához egyszerre kellene még több új lakást építeni, valamint felújítani, vagy épp felszámolni a rossz minőségű egységeket – mint amilyenek az Élősködők című filmből is ismert félszuterén jellegű, utcaszint alatti lakások, a pandzsihák (반지하). A szöuli hatóságok 2022-ben úgy döntöttek, nem adnak ki többé engedélyt ilyen otthonok létesítésére, és a társadalmi egyenlőtlenséget szimbolizáló, már meglévő pandzsihákat a tervek szerint idővel átalakítják.

A lakáshiány kezelése érdekében a jellemzően három vagy több fős háztartások számára kialakított új lakások mellett különböző típusúakra, például kisebb, egyszemélyes lakásokra is nagy szükség lenne. Szöulban a lakásvásárlás előtt állók számára jó hír lehet, hogy az előrejelzések szerint ha árzuhanás nem is várható, de legalább lassulhat a drágulás. Az ingatlanügyi hivatal adatai szerint 2023 decemberében már 0,01 százalékkal mérséklődtek is az árak – sovány vigasz azonban a fiatalok számára, hogy a szinte érzékelhetetlen visszaesést egyelőre csak a luxuslakások árának csökkenése okozta.

Az alábbi videóban fiatal párok reagálnak a különböző hírességek ingatlanaira, és ahogy egyikük megjegyzi, nem biztos abban, hogy fog egyáltalán annyit keresni egész életében, amint amennyibe egy átlagos lakás kerül Szöulban.

 

A cikket írta: Kocsis G. János

Képek forrása: unsplash.com, unsplash.com

Források: chosun.com, chosun.com

koreatimes.co.kr, koreatimes.co.kr

koreaherald.com, hankookilbo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3018409899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása