Kutyás őrjárat a közbiztonságért
2024. június 19. írta: Koreai Kulturális Központ

Kutyás őrjárat a közbiztonságért

Az elmúlt évek során nagyot nőtt Koreában a házi kedvencek száma, a Koreai Vidékgazdasági Intézet (KREI) szerint a kisállatot nevelő lakosság aránya 2010 és 2020 között 17,4%-ról 27,7%-ra nőtt – és további növekedés várható. Egy nemrég indult programnak köszönhetően ezek a házi kedvencek és gazdáik lehetőséget kapnak arra, hogy valamit visszaadjanak közösségüknek. 

dog1.jpg

„Nem vagyok olyan kőszívű, hogy ezt mással ne osszam meg” – írta Twitterén Chong Won-oh, a szöuli Seongdong kerület polgármestere, miközben fotókat tett közzé egy Hodu nevű törpespicc kutyusról. A kicsi termete ellenére büszkén pózoló Hodu (jelentése dió) láthatósági mellényt visel, amelyen a „kutyus őrjárat” (반려견 순찰대) felirat olvasható. Ezzel rögtön internetezők ezreinek szívébe lopta be magát.

Hodu egyike annak a több száz szöuli kutyának, amely jelenleg részt vesz a "kutyás őrjárat" programban. Önkéntes módon, a gazdák a kutyáikat sétáltatva bejárják és ellenőrzik a környéket, esetleges problémák után kutatva. Többek között a közvilágítást és az utak állapotát ellenőrzik.

Jelenleg Szöul 25 kerületében, Gyeonggi tartomány Ansan és Gwacheon városában, Daejeon város Daedeok kerületében és Busan 9 kerületében működik az őrszolgálat. Fizetés nem jár, de az eszközöket és a járőri tevékenységről szóló igazolást megkapják a résztvevők, a kiváló tevékenységet végző csapatok pedig dicséretben részesülnek, valamint a közreműködő állatkórházakban orvosi ellátásra is jogosultak. Mivel a járőröknek közvetlen módon beavatkozniuk nem kell, ezért a Hoduhoz hasonló kistestű kutyák is sikeresen teljesítenek.

Az őrszolgálatra jelentkezők közül kétlépcsős szűrés alapján választanak, az első szakaszban ellenőrzik a jelentkezés motivációját és a regisztrációt, a második szakaszban egy viselkedési tréner teszteli, hogy a kutya megfelelően tud-e gazdájával kommunikálni, illetve azt, hogy milyen a magatartása más emberekkel és kutyákkal szemben. A szöuli rendőrség egyik tisztviselőjének állítása szerint a szűrésen résztvevő kutyák és gazdák 25%-a megbukik, de hozzátette, hogy olyan esetek is vannak, amikor a csapat második vagy harmadik próbálkozása sikeres. 

dominik-hofbauer-v-idgvscjlm-unsplash.jpg

A tavalyi év folyamán, 48 431 alkalomnyi járőrözés során 331 rendőrségi és 2263 életet veszélyeztető tényező bejelentést történt. Tavaly októberben Szöul Geumcheon kerületében a járőrként dolgozó labrador retriever, Oiji egy autizmus spektrum zavarral élő középiskolás diákra bukkant rá, miközben azt társai éppen zaklatták. Észlelésének köszönhetően megakadályozta a helyzet további súlyosbodását. Decemberben ugyanez a kutya egy utcán fekvő idős embert talált meg, ezzel megmentve a személyt a hipotermia kockázatától. Májusban Kuro, a szöuli Gangdong kerületének járőre egy lábsérülést szenvedett, földön fekvő, fogyatékkal élő személyre talált rá éjszakai járőrözése során, aki ezt követően biztonságban visszatért családjához. Januárban a szöuli Seongdong kerületben tevékenykedő golden retriever kutyapáros, Choi és Jenny egy ittas vezető elfogásában segédkeztek, aki éppen egy iskolai övezeten igyekezett áthaladni. 

A toborzás nem állt le. A program, mely kezdetben 64 csapatból állt, 2023-ban már 1011 csapattal működött. Az idei évtől Szöul az egyszeri toborzásról a folyamatos toborzásra tér ár, célja pedig 2000 csapat felvétele.

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: hani.co.kr, naeil.com, en.yna.co.kr

Képek forrása: unsplash.com, x.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1918427149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása