Szauna élmény Szuvonban
2020. november 13. írta: Koreai Kulturális Központ

Szauna élmény Szuvonban

A fűtött padlón heverészni, széles képernyőjű TV-t nézni, olvasni, snacket falatozni - ki ne szeretné kipróbálni, amikor a koreai sorozatokban megpillantja ezt a gondtalan „semmittevést”? De hogy milyen a valóságban egy koreai szauna, azt nehezen tudjuk megítélni, ha csak ezekre az elkapott képkockákra gondolunk. A koreai szaunák (찜질방, ejtsd: ccsimcsilbáng) tágas, nemek szerint elkülönített, közösségi fürdőházak, melyek hagyományosan pezsgőfürdővel, kemence alakú szaunával és masszás asztalokkal rendelkeznek.

lead_28.png

Az épületen belül olyan terek is helyet kapnak, ahol férfiak és nők együtt is tudnak pihenni. A modern koreai szaunákban az unisex terület jellemzően egy külön emeleten kerül kialakításra, megannyi további kikapcsolódási lehetőséget biztosítva.

A Jung Heung Amuse Spa (중흥어뮤즈스파, ejtsd: Dzsung Hüng Amjudzsüszüpá) kétség kívül azon koreai szaunák egyike, mely a modern kori kívánalmaknak minden szempontból megfelel. Ez a szauna Kjonggi tartományban (Gyeonggi-do), Szuvonban (Suwon) található. Ékes példája annak, hogy milyen sokszínű pihenési lehetőséggel találkozhatunk, ha ellátogatunk egy koreai szaunába, ráadásul ezt az év bármely szakában megtehetjük!

2_26.jpgMár a bejáratnál látható árlista is elárulja, hogy fitness és külön gyerek játszószoba is van

A jegyeket a pultnál vásároltuk meg, ahol ennek megfelelően mindannyian kaptunk egy karórát és a méretünknek megfelelő egyenruhát. Minden koreai szaunának megvan a saját egyenruhája, amit távozáskor vissza kell adni. A pultnál a cipőnkből rögvest ki is kellett bújni és elhelyezni a karóránkkal azonos számú tárolóban. Miután lezártuk a cipőnket, a férfi, illetve női öltöző felé vettük az irányt. 

3_20.jpgA női öltözőben hamar megtaláltam a szekrényemet

Az öltözőből lehet belépni a fürdőbe – szigorúan fürdőruha nélkül, ami számomra elég komoly visszatartó erő, így ezt az élményt kihagytam. Az öltöző egyik sarkában mindig helyet kap egy-két asztal, mely mögött ajummák (ejtsd: adzsumma, jel.: idősebb hölgy) árulják a portékájukat. A fürdő mellett helyezkedik el továbbá a mosdó, illetve egy tükrökkel, fésűvel és hajszárítókkal berendezett helyiség.

Az unisex közösségi térbe már a pénztárnál kapott egyenruhában léphetünk be. Az öltözőből én is egyenesen arra vettem az irányt. Ez a része az épületnek hatalmas! A belső terület a legtágasabb, ahol padlóra fekve heverészhetünk, tévéhetünk. Ehhez a falnál elhelyezett matracokat és fejtámaszokat is igénybe vehetjük.

Ezen a szinten számos szauna szoba is található, mind egy-egy fantázianévvel ellátva. Jót mosolyogtam azon, hogy kis hazánk fővárosáról is elneveztek egy szobát! Ezek a szobák nem a hagyományos (kemence alakú) kialakítást, hanem a modern enteriőrt képviselik, de egy iglu alakú szauna szoba is helyet kapott. 

A gyerekek számára különösen nagy élvezetet nyújt a vizes élménypark, mely csupán 2 órán keresztül tart nyitva. Ide természetesen a gyerekeknek szükséges a fürdőruha viselete, de akkor sem kell csüggedni, ha otthon felejtettük, mert a bejáratnál tudunk bérelni. 

12_4.jpg

14_2.jpgA vizes játszóház a gyerekek nagy kedvence

Ha vége a vizes kalandnak, akkor a gyerekek tovább mókázhatnak a játszószobában, ahol csúszda, mászóka és trambulin is van. A nagyobbaknak és a felnőtteknek egy különálló játékterem nyújt szórakozási lehetőséget sok játékautomatával, illetve néhány számítógép is található a PC játékok szerelmeseinek. 

5_17.jpgAz emeleten található játékteremben az automaták is a karórával működnek

A snack bárban tudunk venni rágcsálnivalót, édességet vagy üdítőt. Aki egy igazán különleges, tradicionális frissítőre vágyik, ne hagyja ki a 식혜 (ejtsd: sikhje) koreai üdítőitalt, amit már királyi udvarban is felszolgáltak! Ez a mézédes, fermentált ital árpamalátából és rizsből készül. A koreaiak úgy vélik, hogy segít kiegyenlíteni a testhőmérsékletet is.

A másik hagyományos csemege a 맥반석 계란 (ejtsd: mekbánszak kjerán), mely  - bár egyszerű tojásból készül - egészen sötétbarna, mivel órákig főzik kuktában. Ettől nemcsak a színe változik meg, hanem az állaga is puhán ruganyossá válik. A régi időkben a főtt tojás nagyra értékelt finomság volt Koreában, melyet csak különleges alkalmakkor fogyasztottak. A dolgos hétköznapok után a szaunában való felüdülés éppen ilyen volt. A hagyomány a mai napig él, és a főtt tojás napjainkban is kedvelt falat a koreai szaunában. 

Ebédelni vagy vacsorázni az étteremben van lehetőségünk, ami szintén a szauna részeként üzemel.  

18_1.jpgAz étteremben alacsony asztaloknál, a földön ülve fogyasztják az ételt

A szaunán belül nem szükséges magunknál pénzt vagy bankkártyát tartani, mert a karórára rögzítik a vásárlások összegét, amit távozáskor egy automata segítségével lehet rendezni. A cipőnket őrző tárolót a karóra mindaddig nem nyitja, amíg a rajta lévő egyenleget ki nem fizettük.

A szaunák világa jól ábrázolja a koreai kultúra sokszínűségét, ezért ha ott járunk, feltétlen látogassunk el egybe, biztosan nem fogjuk megbánni!

A cikkben említett szauna pontos elérhetősége:

Cím: Dél-Korea, Gyeonggi-do, Suwon-si, Yeongtong-gu, Woncheon-dong, 광교호수공원로 277

Telefonszám: +82 31-8009-0600

 

A cikket írta: The Kim Family Orsi

Képek forrása: The Kim Family Orsi

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr516253702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása