Királyi „bromance”
2020. augusztus 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Királyi „bromance”

Merész Álom (Forbidden Dream, 2019)

A koreai ábécé kifejlesztéséről és elterjesztéséről ismert Szedzsong király (1397–1450) a hangul mellett számos találmány kifejlesztéséhez is hozzájárult, melyek mind erősítették a koreai nemzeti identitást a Ming-fennhatósággal szemben. E nagyszerű találmányok egyikének megálmodásáról és megalkotásáról szól a Merész Álom.

lead_17.png

Szedzsong király (Han Suk-kyu) új módszerekre is nyitott népe sorsának jobbá tételéért

A film Szedzsong Király (King Sejong) évkönyveinek 1442-es bejegyzésén alapul, miszerint a király balesetet szenvedett új gyaloghintójával, melyet egy bizonyos Csang Jongsil tervezett. Jongsilt az udvarba hívatták kihallgatásra. A Merész álom ennek a valós eseménynek elképzelt előzményeit és következményeit mutatja meg egy gyönyörű barátság kezdetén és végén keresztül.

forbidden_dream_2019_poszter.jpg

Szedzsong király (Han Suk-kyu) a Csoszont sújtó aszály miatt felismeri, hogy országának a Mingétől különböző időszámításra van szüksége. Csoszonnak saját időmérő- és csillagászati eszközökre van ahhoz szüksége, hogy a mezőgazdaság megfelelően működhessen. Terveinek megvalósítására váratlan helyről érkezik a segítség, egy zseniális elméjű rabszolga, Csang Jongsil (Choi Min-shik) személyében. A király és a rabszolga már az első pillanatban jól megértik egymást, és a közös munka közben mély barátság születik meg közöttük. A nemesek nem nézik jó szemmel a rabszolgasorból felszabadított tudós udvarbéli jelenlétét, sem a király szembemenetelét a Ming-dinasztivál. Szedzsong és Jongsil szeme előtt azonban folyamatosan ott lebeg a közös, merész álom, hogy csodás találmányaikkal jobbá tegyék a világot.

A Merész álom fókusza a felvilágosult király és a rabszolgából lett tudós lehetetlen és lehetetlent nem ismerő barátságára összpontosul. Szedzsong és Jongsil figurája az egész film alapja, ezért is különösen fontos, hogy e szerepekbe megnyerő és hiteles színészek kerüljenek. Szedzsong király megformálására a szerepben már jártas (Tree With Deep Roots-sorozat, 2011), veterán Han Suk-kyút kérték fel, Csang Jongsil szerepére pedig Korea egyik színészlegendáját, Choi Min-shiket. A két színésznek volt már szerencséje egymáshoz a vásznon (No. 3, 1997; Shiri, 1999), de ilyen személyes, lehengerlő duettre most először adódott lehetőségük.

Persze ilyen kaliberű színészek számára nem okoz gondot egy király vagy egy alattvaló eljátszása, mégis van valami különleges abban, ahogyan egymásra néznek. Szedzsong és Jongsil között a szerelmes, romantikus drámákat megszégyenítő felebaráti kémia van, érződik rajtuk az egymás iránti tisztelet, csodálat és szeretet. Szlengben a hasonló férfibarátságokra szokták rásütni a bromance kifejezést, ami a már-már romantikus végletekig elmenő, baráti szeretet jelenti. Han Suk-kyu és Choi Min-shik mélyről fakadó, őszinte játéka szinte új magaslatokba emeli a bromance jelentését. A Merész álom pontosan e kapcsolat miatt magasodik ki az amúgy is színvonalas, koreai kosztümös filmek közül. 

A film Magyarországon is megtekinthető lesz a 13. Koreai Filmfesztivál keretén belül. Bővebb információ: koreaifilm.hu (a szerk.)

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: Koreai Kulturális Központ, koreanfilm.or.kr, asianmoviepulse.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr616086562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása