A férfi kiszeng szerelme
2020. július 21. írta: Koreai Kulturális Központ

A férfi kiszeng szerelme

Homme Fatale (2019)

A táncban, zenében, szavalásban és éneklésben jártas kiszengekről (기생, szórakoztató hölgyek) temérdek mozi készült már a koreai filmgyártásban. A végzet asszonyai helyett a Homme Fatale (2019) c. könnyed vígjátékban a végzet férfiúját, az első férfi kiszenget ismerhetjük meg.

head.png

Heo-saeknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiváló kiszeng legyen

Heo-saek (Lee Jun-ho) egy kiszeng fiaként született, jóképű semmirekellő. A kiszengházban kényelmes semmittevéssel telnek napjai, amíg restsége miatt ki nem penderítik onnan. A bordélyházon kívül Heo-saeknek nehezebb dolga van, mint azt valaha várta volna, így megszületik benne az ötlet: ő lesz az első férfi kiszeng, aki társaságra vágyó nők fejét szédíti meg. Heo-saek társaságát tömegesen keresik a nők, ám ő mégis arra a lányra vágyik, aki nem mutat érdeklődést iránta. A férfi kiszeng mestersége minden csínját-bínját beveti, hogy elnyerje a hőn áhított Hae-won (Jung So-min) kegyeit, és ebben egy bolondos csavargó, Yook-gam (Choi Gwi-hwa) is a segítségére siet.

homme_fatale_poszter.jpg

A Homme Fatale egy kedves, kosztümös vígjáték, ami remekül aknázza ki humorforrásként a koreai kultúrában népszerű, androgünszerű férfiideált. A piperkőc, de veszettül jóképű Heo-saek igazi „entertainer”, járatos a kiszengek minden mesterségében, hiszen az ő társaságukban cseperedett fel. A férfi kiszenget játszó színész, Lee Jun-ho meseszép ruhában páváskodik és lejt táncot, sőt, sminkelve akár még nőnek is megállná a helyét. Szerencsére a Homme Fatale nem megy el a nőnek öltöző férfi unalmas kliséje felé, Hea-saek mindvégig megmarad a nők bálványának – akárcsak a mai K-pop sztárok.

Ha már K-pop, nem mehetünk el a sokszor rendhagyó, anakronisztikus poénok mellett szótlanul. A Homme Fatale nem követi szorosan a koreai kosztümös filmek tradícióit, mivel igen sok utalást találhatunk kortárs kulturális elemekre, a K-poptól kezdve a tüzes latin dzsesszig. Mondhatni, a szerelem nem ismer határokat, még az idő határait sem. Erre talán az egyik legjobb példa – és az egyik legjobb poén – amikor Heo-saek verset ír az ő virágszálának, Hae-wonnak. A vers valójában a Wonder Girls nevű K-pop lánycsapat Tell Me c. slágere.

Ebből is látszik, hogy a Homme Fatale nem veszi túl komolyan magát, a film könnyed és kedves, tele jópofa, bohókás és őrült figurákkal. A film képi világa legalább olyan színpompás, mint a karakterek, de ez szinte már kötelező is, ha már kiszengek történetét meséli el. Valójában a Homme Fatale pont olyan, mint egy kiszeng: mindent megtesz azért, hogy a bájával és kedvességével elvarázsolja a nézőt, de végül csak megfájdítja az ember szívét.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: hancinema.net, fyjunho.tumblr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3216004820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yuna Choi 2020.08.12. 08:47:06

Sziasztok! ♥
Nagyon tetszett az ajánló, rögötn rohantam is letölteni a filmet. Viszont utána szomorúan tapasztaltam, hogy nem találok hozzá letölthető angol feliratot.
Esetleg erre van valami jó tippetek?
Előre is köszönöm szépen! *w*
süti beállítások módosítása