Női princípium alatt nő a pálma
2020. április 14. írta: Koreai Kulturális Központ

Női princípium alatt nő a pálma

Született 1982-ben (2019)

Dzsijong (Jung Yu-mi) főállású anya. Viszonylagos boldogságban él tündéri kislányával és szerető férjével (Gong Yoo). Dzsijonggal valami még sincs rendben, hiszen olykor kívülállóként, más személyiségébe bújva viselkedik. Az egykor szép karrier előtt álló Dzsijong látszólag szülés utáni depresszióban szenved, de valójában a nők egész életét végigkísérő diszkrimináció, lenézettség és félelem őrli fel. 

lead_kim_jiyoung.png

Ha férfi olvasóink egyáltalán rákattintottak cikkünk linkjére, akkor a sztori rövid összefoglalója után valószínű, hogy már be is zárták az ablakot. Pedig nagyon nem kéne! A színésznőből rendezővé avanzsált Kim Do-young 2019-es filmje, a Született 1982-ben (Kim Ji-Young, Born 1982) a fejlett – és fejlődő – társadalmak egyik legégetőbb problémáját, a nemi egyenlőtlenségeket tárja fel. A film Cho Nam-joo, az egykori forgatókönyvíró bestseller regényén alapul, aki javarészt saját élményeiből merítve írta meg az egyszeri nő szexizmussal sújtotta mindennapjait. Mind a regény 2016-ban, mind a film 2019-ben megosztotta a koreai társadalmat, és nagyon valószínű, hogy minden más ország társadalmát is ugyanígy megosztaná.

A Született 1982-ben nyílt, modern felfogású történet, aminek kapcsán érdemes kerülni az F-betűs szót – ugyanis a feminizmus hallatán sajnos hamar leredukálódik a közönség lélekszáma. Félreértés ne essék, a Született 1982-ben női film, nő írta, nő rendezte, nő a főszereplő és nőkről szól, de nemcsak nőknek. Kim Dzsijong történetében a nők magukra ismerhetnek, a férfiak pedig felismerhetik, min megy át a másik nem. De ahogy a filmben is látható, a férfiközpontú társadalomban bár vannak előrelépések a régi világrendhez képest, mégis van hová fejlődni nyitottságban és elfogadásban.

fullsizephoto1103273.jpg

A Született 1982-ben minden aspektusból megmutatja a szexizmust. Nemcsak a férfiak, hanem maguk a nők is lehetnek szexisták, méghozzá a saját nemükkel szemben is, hiszen a régi társadalomban a szolgalelkűséget eltanult idősebb generáció tud néha a legkegyetlenebb lenni. A film címe éppen ezért igen beszédes, ugyanis az ez idő tájt, a társadalmi átrendeződés kezdetén született nők éppen a két világnézet közé kerültek. Az előttük lévő generáció (többnyire) még természetesnek vette a nemi egyenlőtlenséget, az utánuk lévő generációnak pedig már esélye lehet kitörni, kiteljesedni.

A sok megpróbáltatás ellenére a film mégsem fordul át egy társadalmi passiójátékba. Amilyen keserűnek is hangzik Dzsijong (és en bloc minden nő) helyzete, a film nem fordul át férfigyűlölő sértődöttségbe. Sőt! Dzsijong férje, Dehjon egy igazi mintaférj minden tekintetben. A munka mellett a gyermeknevelésben és a házimunkában is kiveszi a részét. Mi több, látja, hogy felesége szenved, és segíteni szeretne rajta mindenáron. A jó és a rossz két véglete között pedig megannyi árnyalat megjelenik a szexizmushoz való hozzáállásmód sokrétűségének bemutatásában. Nem egy férfi és nem egy nő szempontját ismerhetjük meg. Amerre Dzsijong jár, vagy ahol szóba kerül, mindenki elmondja róla a maga véleményét, még a  vadidegenek is – akik között szintén akad kedves és ellenszenves is. És ebben meg is mutatkozik a nemi egyenlőtlenség egyik legfőbb baja: hogy mindenki azt hiszi, beleszólhat a másik életébe, ha az „csak egy nő”.

A Született 1982-ben c. filmben hemzsegnek azok a hétköznapi szituációk, amikor az ember szinte észre sem veszi, hogyan gázol bele a másik lelkébe. Ezt viszont most mindenki első kézből megtapasztalhatja. Átérezhetjük más problémáit, amiket a hétköznapokban talán egy legyintéssel el is intéznénk. Ha „boldogtalan az asszony”, az nem biztos, hogy csak „női hisztéria”. A Született 1982-ben ezért is remek film: önvizsgálatra késztet nőt és férfit egyaránt. Hogy aztán ki milyen következtetéseket von le, az már csak a saját személyiségén múlik.

 A film Magyarországon is megtekinthető lesz a 13. Koreai Filmfesztivál keretén belül. Bővebb információ: koreaifilm.hu (a szerk.)

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: hancinema.net, theseoulstory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9115599022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása