Az instant tészta térhódítása Dél-Koreában
2020. március 13. írta: Koreai Kulturális Központ

Az instant tészta térhódítása Dél-Koreában

Avagy miből spájzolj be otthon

Az instant tésztákat és leveseket már itthon sem kell bemutatni, elég csak a Smack levesre gondolnunk, ami az 1993-as magyar piacon való megjelenése óta valószínűleg a legismertebbé vált közülük. Viszont azt már talán kevesebben tudják, hogy az egyik legnagyobb instant tészta, azaz koreai nevén ramyeon (라면, ejtsd: rámjan) fogyasztó nemzet a dél-koreai, és hogy ez az itthon főleg pénz-, illetve időhiányos egyetemistákkal és fiatalokkal asszociált étel az utóbbi évtizedekben vált a dél-koreai mindennapok szerves részévé. De pontosan mikor, miért, illetve hogyan jelent meg az első ramyeon Dél-Koreában? 

pataki_petra_cikk_boritokep_1.jpg

Az instant tészták alapját képező eljárást az 1950-es években, hosszas kísérletezések után találta ki Momofuku Ando, a japán Nissin cég alapítója. Az első ilyen módon készült tésztát végül 1958-ban kóstolhatták meg a vásárlók, ez volt a Chikin Ramen, ami a mai napig forgalomban van. A későbbi, poharas verzió is Momofuku ötlete alapján készült el, ez utóbbi 1971-ben került először a polcokra.

Dél-Koreában az instant tészta megjelenése Jeon Jun Yeong nevéhez köthető. Jeon Jun Yeong a Namdaemun piacon kígyózó sorokban álló éhes, 5 wonos koreai kására váró, dolgozó embereket elnézve úgy érezte, Dél-Koreába is el kéne hozni a gyorsan elkészíthető instant levest. 1961-ben céget is alapított Samyang néven, ami 1963-ban piacra dobta azonos nevű instant tésztás levesét, azaz Dél-Korea legelső instant tésztáját. A Samyang azóta is aktív szereplője a ramyeon piacnak, ők gyártják többek közt a nálunk is kapható és híresen csípős Buldak bokkeummyeont is. 

Eleinte viszont nehézkesen indult be az üzlet, a rizshez szokott koreaiak számára ez az új, gyorsan elkészíthető étel idegen volt, ezért a cég utcai kóstoltatásokkal próbálta népszerűsíteni a Samyang ramyeont, több-kevesebb sikerrel. Az igazi áttörést végül az a mozgalom hozta meg, ami az olcsó, rizst nélkülöző ételek fogyasztását népszerűsítette, ekkoriban ugyanis az ország szűkölködött a rizsben, így szükség volt az ezt mellőző étkezés reklámozására. Innentől kezdve pedig felfelé ívelt a Samyang eladási száma, hamarosan pedig új szereplők is beléptek a piacra. 

patakipetra_cikk_kep1.jpg

A Samyang ramyeon 1963-tól napjainkig

1965-ben jelent meg az akkor még Lotte néven futó vállalat első instant levese, a Lotte ramyeon. A Lotte ramyeon marhahúsleves alapú volt, szemben az akkor kapható csirke ízesítésűekkel, így egyedinek számított a versenytársak között.

10 évvel később, 1975-ben dobták piacra a Nongshim ramyeon nevű új terméküket, ami egy sikeres reklámnak köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert. Végül a cég 1978-ban Nongshimre változtatta a nevét, ez a név pedig már az itthoni koreai instant tészta rajongók számára is ismerős lehet, hiszen számos terméküket megtalálhatjuk hazai koreai és/vagy távol-keleti élelmiszerekre specializálódott üzletekben, köztük a szintén csípősségéről híres Shin ramyeont is. 

A ’70-es évek azonban nemcsak a Nongshim sikerét hozta el, 1972 márciusában került a boltok polcaira Dél-Korea első poharas tésztás levese, a Samyang keop ramyeon, amit már 3 perc alatt, pusztán forró vízzel el lehetett készíteni (a név árulkodó, a gyártó természetesen a Samyang volt). 

A poharas verziók azonban inkább a 1990-es években váltak népszerűvé Koreában, valamint ugyanezekben az években kezdődött meg a koreai instant tészták egyre komolyabb exportja is, mára pedig rengeteg fajta, különböző ízesítésű koreai ramyeonból válogathatunk a világ számos pontján. A leveseken kívül mostanra nagy számban forgalmaznak szószos tésztákat is a különböző gyártók, az egyik legnépszerűbb ezek közül a Nongshim Chapagetti nevű tésztája.

patakipetra_cikk_kep2.jpg

A Nongshim néhány terméke 1970-től 2015-ig

Az Élősködők című filmben megjelenő, Chapaguri nevű étel pedig ennek a Chapagettinek és a Nongshim egy másik termékének, a Neoguri nevű instant levesnek az ötvözete. Aki szeretné tudni a pontos receptet, annak szerencséje van, ugyanis a Nongshim feltöltötte saját Youtube csatornájára, hogyan kell elkészíteni. A másik jó hír, hogy ehhez a két termékhez nálunk is hozzá lehet jutni, úgyhogy aki a cikk elolvasása után szívesen nekilátna, könnyedén megteheti otthon is.

A ramyeon a koreai emberek számára sokszor nyújtott támaszt és segítséget szűkös időkben, természeti katasztrófák és gazdasági válságok idején (eleve a rizs hiánya miatt ugrott meg a Samyang népszerűsége is), hiszen elég egy kis vizet forralni hozzá, amennyiben pedig víz nem áll épp rendelkezésünkre, szárazon is elfogyasztható. Valószínűleg ez is az oka, hogy ilyen közel áll hozzájuk mind a mai napig, és kiállnak a ramyeon mellett akkor is, ha a külföldi sajtóban az instant tészta fogyasztás egészségtelen és káros hatásairól van épp szó.

Remélem, kicsit sikerült közelebb hoznom a koreai instant tészták világát azokhoz is, akik esetleg eddig nem nagyon ismerték vagy nem voltak nagy hívei ennek az egyszerű ételnek, amit leginkább a comfort food kifejezéssel tudnék leírni. Ezt a komfort érzést kívánom mindenkinek a következő koreai instant leveséhez vagy tésztájához is. :)

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: hani.co.kr, samyangfoods.com, blog.daum.net, joongang.joins.com, nissinfoods.hu, 

ctvnews.ca

Képek forrása: blog.naver.com, blog.daum.net, 1boon.kakao.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9415516446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M1nd3gy 2020.03.14. 08:17:12

Nyami :)

Megemlíthető még a Chapagetti másik verziója a Cacharoni amelyik nagyon finom szójabab pasztával van elkészítve és aki egyszer rákattant (mint és) azt nem nagyon jön le róla :) Az Ázsia center (baloldali) épületében a földszinten Koreai boltban kapható sok más mellett. shop.waiyeehong.com/images/large/Products/10/Products_0010618_LRG.jpg

Örömhernyó 2020.03.14. 08:17:15

Vészhelyzeti ételként elmegy. Hosszan eltartható és könnyen elkészíthető. De amúgy élelmiszeripar legalja. A magyar konyhákban elterjedt krumplis tészta vagy káposztás cvekedli ehhez képest egy magas gasztronómiai élmény.
Ahogy a tofu is. Ami kb. a legolcsóbb magyar parizer szintjén kezelendő. Ennek ellenére nyugaton kultusza van ezeknek, mert hát ázsiai étel, biztos különleges. Úgyhogy azok is megjátsszák, hogy szeretik, akik amúgy rettegnek az ízfokozóktól.
süti beállítások módosítása