Üdvözöljük Koreában!
2019. december 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Üdvözöljük Koreában!

Minden, amit az Incheon Nemzetközi Repülőtérről tudni érdemes

Az Incheon Nemzetközi Repülőtér Dél-Korea legnagyobb légikikötője, melynek elsődleges feladata a Szöulba érkezők és onnan útra kelők kiszolgálása. A repülőtér a dél-koreai fővárostól 30 km-re található Incheon városának nyugati részén helyezkedik el. Az 1988-as szöuli olimpiát követően a nemzetközi repülőgép forgalom ugrásszerűen megnőtt az országban. Az 1990-es években a Gimpo Nemzetközi Repülőtér már nehezen tudta kiszolgálni az egyre növekvő forgalmat, így felmerült az igény egy új légikikötő létesítésére. Hogy csökkentse a nyomást, az ország vezetése úgy döntött, új repteret épít. 

incheon_lead.png

Eredetileg Cheongju (Cshongdzsu) városába tervezték a repteret, mely 128 kilométerre található Szöultól, de végül Gyeonggi tartomány lakóinak tiltakozása miatt ez a tervezet meghiúsult. Mint potenciális helyszín, Hwaseong hasonló okból került elvetésre, s végül Incheonra esett a választás.

1992 novemberében láttak neki az incheoni repülőtér építésének, mely a Yeongjong és Youngyu sziget közti terület feltöltésével kezdődött. Az építési munkálatok 8 évig tartottak, ezt követte egy hat hónapos tesztelési időszak. Az utasforgalom rövid idő alatt meghaladta a tervezettet, így az építési munkálatok második fázisa is korábban kezdődött meg, mint azt eredetileg tervezték. Eredetileg 1997-ben akarták átadni, de a gazdasági válság miatt, sok más nagyszabású beruházáshoz hasonlóan ez is megcsúszott, végül 2001. március 21-én került átadásra.

2478375_image_1.jpg

2478375_image_10.jpg

2006. november 15. fontos mérföldkő a repülőtér történetében, ezen a napon landolt ugyanis az első Airbus A380. A felszállópályákon és rámpákon végzett tesztek révén immáron bizonyítást nyertek, hogy a repülőtér meg tud birkózni ezzel a kétszintes repülőóriással is.

Hogy továbbfejlesszék a szolgáltatásokat, Incheon város vezetői és a koreai logisztikai óriásvállalat, a Hanjin (a Korean Air testvérvállalata) 2008. január 10-én megegyezett, hogy megépíti a Yeongjong Kórházat. A 2012-ben átadott kórház szolgálja ki a közelben élők orvosi szükségleteit, ahogy azt a kb. 30 000 gyógyturistát is, aki évről évre Koreába utazik.

A repülőtéren található létesítmények úgy vannak kialakítva, hogy az utasok minden igényét kiszolgálják. A számtalan üzletnek köszönhetően a vásárlás kellemes időtöltés lehet a várakozás ideje alatt. Akik pazar gasztronómiai élményre vágynak, szintén megannyi lehetőség közül válogathatnak. Konferencia létesítmények is rendelkezésre állnak, melyek ellátják az üzleti úton lévőket, legyenek azok érkező vagy induló utasok. 

2478375_image_11.jpg

A légikikötő nem csupán az utasforgalomnak, de a teherforgalomnak is meghatározó elosztó állomása Kelet-Ázsiában. A legtöbb járat, ami az Incheon reptéren közlekedik belföldi, illetve ingázó Tajvan, Kína és Japán között. A repülőtér 130 gyorsforgalmin keresztül kapcsolódik a szárazföldhöz. 2017-ben a repülőtéren több mint 62 millió utas fordult meg. Ami a nemzetközi utasok számát illeti, a világ és Ázsia 8. legforgalmasabb reptere. Az áruforgalom tekintetében pedig Ázsiában harmadik helyen áll. 

A terminálokról

A repülőtér 1-es terminálja a legnagyobb területű légiforgalmi létesítmény Dél-Koreában. 2015 óta automata becsekkolásra is lehetősége van az Asiana Airlines, China Southern és Korean Air utasainak.

A legújabb, 2018-ban megnyílt 2-es terminál híres környezetbarát és modern megjelenéséről. Itt található a reptér legnagyobb szállodája is.

 

A cikket írta: Bohár Ádám

Források: 

english.visitkorea.or.kr, korea.net

seoul-airport.com, airport.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3815007348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása