Apáink bűne
2019. november 19. írta: Koreai Kulturális Központ

Apáink bűne

Seven Years of Night (2018)

Hyun-soo (Ryu Seung-ryong) egyszerű melós. Szürke hétköznapjai akkor válnak igazán sötétté, amikor egy ködös éjszaka elgázol egy kislányt. A pánikba esett férfi a közeli vízgyűjtőbe dobja a gyermeket abban reménykedve, hogy sikerül eltüntetni a nyomokat. A kislány apja, Young-je (Jang Song-gun) kegyetlen bosszút forral Hyun-soo és családja ellen, ami hét évnyi pokoljárást hoz mindenki életébe.

seven_years_of_night_a_het_evig_tarto_vegzetes_ejszaka.jpg

A Seven Years of Night Jung Yoo-jung azonos című regénye alapján készült. A korábban nővérként dolgozó írónő munkásságának középpontja az emberi természet, amit volt alkalma alaposan kiismerni a "civil" pályájának köszönhetően. Az igazán borús, nyomasztó és kegyetlen Seven Years of Night sorban a második filmre adaptált Jung-regény. Az első adaptáció az egészen más hangvételű Shoot Me in the Heart (2015), ami a zárt osztályon tengődő fiatal fiúk barátságát meséli el. Erről a filmről korábban azt írtuk, hogy "garantáltan elűzi a rosszkedvet". Nos, a Seven Years of Night sötét története és tónusa nem is állhatna messzebb az említett Shoot Me in the Heart kedvességétől. Jung ezúttal alámerült az emberi természet legsötétebb bugyraiba.

seven_years_of_night_2018_poszter.jpg

Mindannyian ismerjük azt a jól működő thriller-alapszituációt, amikor az egyszeri kisember hozzátartozóját megöli egy érinthetetlen, velejéig romlott ember, a kisembert pedig felemészti a bosszú. A Seven Years of Night felforgatja ezt az alapszituációt: az egyszeri kisember ezúttal az elkövető, a velejéig romlott ember pedig a bosszúálló, az eseménylánc pedig nemcsak a központi szereplőkre, hanem az egész környezetre lesz pusztító hatással.

Ebben a történetben nem érezhetünk rokonszenvet egyik fél iránt sem. A baleset után Hyun-soo folyamatosan rossz döntéseket hoz, egyre rosszabb és rosszabb helyzetbe kényszeríti, egy lefelé tartó spirálba kerül. Az áldozat apja, Young-je pedig egy agresszív, erőszakos gazember, aki elborult dührohamában valószínűleg amúgy is agyonverte volna saját kislányát. A gyermek éppen az édesapja elől menekülve szalad ki Hyun-soo autója elé. Mondhatni, hogy a két férfi együtt ölte meg a kislányt. Young-je valójában nem is a gyász miatt akar bosszút állni, hanem csak a zabolátlan szadizmusát engedi szabadjára. Az egyetlen figura, akiért izgulhat a néző, nem más, mint Hyun-soo fia, Seo-won (Go Kyung-pyo/Tang Joon-sang), akit egyrészről megbélyegez apja bűne a társadalom szemében, másrészről Young-je is rajta akar bosszút állni.

A szereplők közötti, kissé szövevényes viszonyrendszert a több idősíkon futó történetmesélés is bonyolítja. A filmben párhuzamosan követhetjük nyomon a jelen, illetve a hét évvel ezelőtti múlt eseményeit, így a rejtélyekre és a borzalmas következményeikre nagyjából egyszerre derül fény. Emellett egy rövidke bepillantást is nyerünk Hyun-soo nehéz gyermekkorába is, ami valamelyest magyarázatot adhat a férfi ostoba, irreális és borzalmas cselekedeteire.

Az eddig leírtakból is látszik, hogy a Seven Years of Night egy nagyon sötét, lehangoló thriller. Maga a film jó, de olyan depressziós állapotba löki a nézőt, amiből csak egy kedves, jószívű történet segítheti ki. Érdemes ezért megnézni a két Jung-adaptációt egymás után: a Seven Years of Night sötétsége után a Shoot Me in the Heart hozhat egy kis fényt a szívünkbe.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: asianwiki.com, gv.com.sg

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2115307222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása