Szülessen a világ bármely pontján, egy jó gazdasszony leleményessége kiapadhatatlan. Minden ehető dolgot képes finom fogássá varázsolni és természetesen a maradékokat sem hagyja kárba veszni. Az egyre hidegebbre forduló őszi napok eszembe juttatták az egyik zseniális maradékmentő koreai ételt, mely könnyű emészthetősége és tápláló volta miatt kisgyermekek és betegséggel küzdők étrendjében is abszolút megállja a helyét. Készülve az év borúsabb hónapjaira, ismerkedjünk meg a koreai csirkés rizottóval!
A koreai konyhában szinte megszámlálhatatlan változatban találkozhatunk úgynevezett 죽-okkal (ejtsd: dzsuk). A kis szócska a kása és rizottószerű étkekre utal, melyeket kisbabák, gyermekek, idősek vagy betegséggel birkózók számára készítenek. Gyakran megjelenik azonban az egészségesek menüjében is, például napindító reggeliként vagy a didergető, szeles őszi vagy téli napok minden porcikánkat felmelegítő uzsonnájaként.
A 닭죽 (ejtsd: ták-dzsuk), vagyis csirke rizottó elkészítésének több módja lehetséges annak függvényében, mi mindenre bukkanunk a hűtőnk mélyén. Amennyiben például van egy kis maradék főtt vagy sült csirkehúsunk a vasárnapi ebédből, máris sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen elég a rizskásával bajlódnunk és a végén belekevernünk a csontról lefejtett szín húsdarabokat. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, kicsit több időre lesz szükségünk, mert első lépésként egy csirkehúslevest kell főznünk koreai változatban, majd rizzsel gazdagítani. (Erről részletesebben majd egy következő cikkben olvashatsz.)
Hozzávalók:
1 bögre (1 cup) rizs (ajánlott a kerekszemű B rizs, vagy készülhet ragacsos sushi rizsből is, amit ázsiai boltokban találhatunk meg)
2 evőkanál szezámolaj
1-2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér (opcionális)
1 kisebb fej zellergumó vagy friss zellerszár
3-4 fej gomba (opcionális)
1 gerezd apróra zúzott fokhagyma
1 szál újhagyma
*ízlés szerint kerülhet még bele cukkini, burgonya vagy más hasonló zöldség is
1,5 liter húsleves alaplé
1-1,5 bögre (cup) főtt vagy sült csirkehús
só, bors
Elkészítés:
A rizst 2-3 alkalommal alaposan átmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk legalább 1 vagy 2 órára (akár egy éjszakára, hűtőbe téve). Majd egy szűrő segítségével lecsöpögtetjük.
A zöldségeket megtisztítjuk és kisebb kockákra aprítjuk. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk.
Egy nagy lábasban felhevítjük a 2 evőkanál szezámolajat és a lecsepegtetett rizst néhány percig pirítjuk rajta (vigyázni kell, mert hamar elkezd égni).
Felöntjük a húsleves alaplével és időnként megkavarva kb. 20-25 percig főzzük.
Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, az újhagymát és a zúzott fokhagymát és addig főzzük, míg a zöldségek és a rizs puhára főttek.
A csirkehúst hozzákeverjük a kész rizottóhoz. Sóval és borssal fűszerezzük, ízlésünknek megfelelően.
Igazán koreai módra legalább egy-két féle kimcsit illik kínálni az elkészült rizottóhoz, ez lehet a kkakdugi vagy kínai kelből készülő klasszikus kimcsi.
Tipp
Egy kis tálkában keverj össze sót, őrölt fekete borsot és pirított szezámmagot. A rizottó legértékesebb falatjait, tehát a csirkehús darabokat ízesítsd ezzel a keverékkel, mielőtt bekapod!
맛있게 드세요~
Jó étvágyat!
A cikket írta: Kovács Janka
Forrás: Korean Bapsang
Képek forrása: koreanbapsang.com, maangchi.com