Léleknemesítő eszmék zarándokhelyei és nyáresti tivornyák
2019. augusztus 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Léleknemesítő eszmék zarándokhelyei és nyáresti tivornyák

Andongi bakancslista (2. rész)

Tovább folytatva képzeletbeli utazásunkat a Nakdong folyó mentén, vegyük tovább, milyen helyszíneket és látnivalókat érdemes mindenképp útba ejtenünk az andongi Kimek, Jangok és Kwonok vidékén. Egyetlen kérdés feltételével megtudhatjuk egy koreai ismerősünkről, hogy vajon a kiváló minőségű alkoholos nedűk kortyolgatására vagy a konfuciánus életérzésre asszociál-e gyorsabban. Nincs más dolgunk, mint kérdezzük meg: Mi jut eszébe először Andong városáról?

andong2_lead.png

Az előző cikkünkben olvashattunk már arról, hogy a viharos koreai történelemben többször meghatározó szerepet betöltő várost sokan a Félsziget kulturális fővárosaként tartják számon. Két másik jelentős titulust is magáénak mondhat még Andong, hiszen emlegetik úgy is, mint „A soju hazája” és „A koreai konfucianizmus bölcsője”.

Andong soju

traditional_drinks_article_02-2.jpg

A soju készítés hagyománya a Koreai-félszigeten a mongol invázió idejéig nyúlik vissza. A koreaiak mongol kéretlen vendégeiktől lesték el az égetett szesz előállításának praktikáit, s a megszülető soju-nak keresztelt ital (a koreai kifejezés jelentése szó szerint „égetett szesz”) rövid idő leforgása alatt az arisztokraták kedvencévé vált. A leleményes és kísérletező kedvű korabeli kutatók pedig hamar felfedezték, mi mindenre jó külsőleg vagy belsőleg alkalmazott gyógyszerként. Hála nekik, már tudjuk, hogy e rizsből készült nedű alkalmazható hasfájás ellen vagy épp csípések fájdalmának enyhítésére is.

Konfuciánus épületegyüttesek

Nem véletlen, hogy a nemzetközi sajtóban az utóbbi időben többször is találkozhattunk a város nevével, hiszen ez év júniusában került fel két szovon (koreai: 서원, latin átírás: seowon) - vagyis konfuciánus szellemben kialakított épületegyüttes - az UNESCO Világörökség listájára, Dél-Korea tizennegyedik világörökségi helyszíneként. 

190515_byungsan.jpg

A Bjangszan szovont (koreai: 병산서원, kínai: 屛山書院, latin átírás: Byeongsan Seowon) az 1542-1607 között élt konfuciánus tudós, Ryu Seong-ryong (ejtsd: rju-szang-rjang; koreai: 류성룡, kínai: 柳成龍) emlékezetének megőrzésére emelték. 

160415_andongsketch_art10.jpg

A bejárati kapu neve, melyet a kínai írásjegyekből (kínai: 復禮門, koreai: 복례문, ejtsd: bongnyemun) olvashatunk ki, jobbról balra a korabeli írási szabálynak megfelelően, az egyik konfuciuszi intelemre emlékeztet bennünket: „Győzd le emberi önzőségedet és térj vissza elemi tisztaságodhoz!”. 

190515_dosan_1.jpg

A Dosan szovon (ejtsd: doszán) megalapítása 1574-re tehető, és nem kisebb személynek, mint Yi Hwang (koreai: 이황, kínai: 李滉, élt. 1502-1571), a Csoszon-kor egyik legnagyobb hatású tudósának állít emléket. 

Andong Maszktánc Fesztivál

Nem zárhatjuk felsorolásunkat a környék legnépszerűbb, legtöbb belföldi és külföldi turistát vonzó eseményének említése nélkül. Az Andong Maszktánc Fesztiválon a hagyományos koreai táncok egyik markáns képviselőjével, a talnorival ismerkedhetünk meg behatóan, élvezhetjük vagy akár ki is próbálhatjuk a jellegzetes maszkokban előadott táncos mini történeteket. Ha idén lehetőséged van részt venni a nyüzsgő forgatagban, mindenképp írd be a naptáradba: 2019. szeptember 27- október 6. ANDONG, és semmiképp se feledd el megosztani velünk az élményeidet kommentben! 

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: korea.net, koreatourinformation.com, en.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9414986738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása