Skanzenek és lenyűgöző természeti csodák
2019. július 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Skanzenek és lenyűgöző természeti csodák

Andongi bakancslista (1. rész)

Észak-Kjongszang (Gyeongsangbuk-do) területét tekintve a második legnagyobb tartomány Dél-Koreában. A Koreai-félsziget dél-keleti felén terül el, keletről a Keleti-tenger határolja, átszeli a Nakdong, az ország leghosszabb folyója, valamint ide sorolja közigazgatásilag Dél-Korea a nagy nemzetközi területi vitákat kiváltó Dokdot is. A tartomány történelmi és kulturális szerepén túl a kereskedelemben és a geopolitikában is meghatározó régióként ismert.

andong_lead.png

Andong, a tartomány adminisztratív székhelye népességét tekintve pusztán az ötödik nagyváros, mégis sokan tartják a félsziget kulturális fővárosának. Ha valaki érdeklődik a középkori koreai történelem iránt, szívesen megismerkedne a népi és a nemesi, konfuciánus kultúra örökségével, megkóstolná a hamisítatlan, autentikusan készülő sojut (ejtsd: szodzsut) annak szülőföldjén, akkor ez az a város, ahova mindenképp el kell látogatnia!

map_andon2_inside.jpg

Hahoe skanzenfalu (안동 하회마을)

A hatszáz éven keresztül a Ryu család otthonaként szolgáló birtok azért páratlan, mert szinte sérülés nélkül maradtak fenn az épületek cseréptetői és nádfedeles kunyhói. Itt született a testvérpár Ryu Unryong és Ryu Seongryong, előbbi konfuciánus tudósként vált ismertté, utóbbi pedig az Imdzsinverán (Imjinveran), azaz az 1592 és 1598 között Korea és Japán között zajló háború idején miniszterelnöki feladatokat látott el. 

A Hahoe név jelentése „folyó fordulat”, mivel a falu körül a Nakdong folyó S alakban kanyarog. A települést keleti irányból a 271 méter magas Hwa hegy határolja, így egy igazán védett, biztonságos és ideális területről van szó, mely kitűnően szolgált évszázadokon keresztül egy mélyen tisztelt család otthonaként, ma pedig a történelem és folklór iránt érdeklődő látogatók turisztikai látványosságaként. 

Buyongdae (부용대)

A Hahoe skanzenfaluból megközelíthetjük a páratlan szépségű Buyongdae sziklafalat. A lenyűgöző képződmény kialakulását a Nakdong folyó által végzett eróziós folyamatoknak köszönhetjük. A szikla tetejéről madártávlatból pillanthatunk rá a környék természeti és épített csodáira. 

Andongho (안동호)

A Nakdong folyó vizének feltartóztatásával mesterségesen kialakított tó horgászati és relaxációs paradicsomként ismert. A tó létrejöttéért felelős gát 83 méteres magasságával és 612 méteres szélességével a második legnagyobb ilyen építmény az országban. 

Ráérős tóparti séták közben mindenképp érdemes megkóstolni a helyi, frissen fogott halakból készült specialitásokat, valamint, ha valaki komolyabban érdeklődik a horgászat iránt, akár be is nevezhet az évente megrendezendő Sügérfogó Versenyre. 

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: flickr.com, korea.netenglish.visitkorea.or.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4914956780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása