Filmajánló: Középfölde csatái Kogurjóban
2019. július 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Filmajánló: Középfölde csatái Kogurjóban

The Great Battle (2018)

Időszámításunk szerint 645-ben a kínai Li Shimin császár (Park Sung-woong) parancsára megindulnak a Tang-dinasztia seregei Kogurjo fővárosa, Phjongjang felé. Csak egyetlen erőd, Ansi áll a mindent elsöprő erő útjában. Sa-mul (Nam Joo-hyuk), a fiatal kogurjói harcos azt a feladatot kapja, hogy még az ostrom előtt szivárogjon be Ansiba, és ölje meg az erőd árulónak titulált kapitányát, Yang Man-chunt (Jo In-sung). Sa-mulnak döntenie kell, vagy fejét veszi Man-chunnak és vele együtt Ansi harmonikus közösségének, vagy pedig kiáll melléjük a várfalra, hogy az utolsó csepp véréig harcoljon a többszázezres túlerővel szemben.

great_battle_lead.jpg

A The Great Battle Ansi ostromának közel három hónapos történetét meséli el, és a kissé megkopott, helyenként hiányossá vált történelmi feljegyzéseken és a másfélezer éves nemzeti emlékezeten keletkezett lukakat a fantasy-zsáner jól ismert elemeivel foltozza be. Mindezt úgy teszi, hogy a film eközben mégsem fordul át a mesék világába, hanem megmarad egy igazi, földhözragadt, akciódús ostrommozinak.

mv5bmmu2ogezzjatmmixyi00nwyylwfmywitmdfhnjnknwiyzdkwxkeyxkfqcgdeqxvyntuxnti3mzy_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpgLi Shimin császár (Park Sung-woong) személyes ügyként kezeli Ansi ostromát

Ansi történetének filmre adaptálásával a koreai filmipar megmutatta, hogy a praktikus és a digitális trükkök terén felért az olyan nagy eposzi alkotásokhoz, mint A Gyűrűk Ura-trilógia (The Lord of the Rings, 2001-2003). A The Great Battle bő kétórás játékidejében visszaköszön a helm-szurdoki Kürtvár izgalmas ostromának, valamint a pelennor mezei csata véres harcainak lebilincselő hangulata. Sőt, akár további párhuzamot is lehetne vonni az egyes fegyvernemek és az azokkal kapcsolatos mesebeli teremtmények között (pl. fejszés törpök, íjász tündék), csak ezúttal a kitalált országok helyett helyett Kína és Kogurjo áll egymással szemben. A The Great Battle esetében a lényeg úgyis a káprázatos látvány, a lélegzetelállító tömegjelenetek és a húsba maró koreográfia.

the_great_battle_poszter.jpg

A mesterien összerakott csatajelenetek egyáltalán nem szűkölködnek a kendőzetlen erőszak bemutatásával. A kevésbé szerencsés várvédőket/ostromlókat jobb esetben hamar kardélre hányják, rosszabb esetben pedig ízekre szedik. Rengeteg katonaruhás statisztát és CGI-vel kipótolt sereget vonultat fel a The Great Battle, így közelről látunk tömegeket elesni. Ez természetesen a történelmi film helyett az akciófilmes irányba dönti meg a műfaji mérleg nyelvét, de eleve egy olyan filmmel van dolgunk, aminek a játékideje szinte teljes egészében egyetlen ostromról szól.

the_great_battle_ansi_kapitanya_man-chun_jo_in-sung.jpgAnsi kapitánya, Man-chun (Jo In-sung)

A hosszú és mozgalmas akciófilmeknél előfordulhat az, hogy ha képileg nem is, de érzelmileg konganak az ürességtől. Szerencsére a The Great Battle készítői odafigyeltek arra, hogy a felébresszék a nézői empátiát a fontosabb szereplők iránt. A történet központi figurája Yang Man-Chun, Ansi emberbarát, közvetlen és igazságos kapitánya. Man-chun igazi modern, felvilágosult vezető, ami igencsak idegennek, anakronisztikusnak számít az 1400 évvel ezelőtti koreai történelemben – és éppen ezért kiáltják ki árulónak. A kapitányt alakító Jo In-sung mellett természetesen a többi színész is megkapja a gyors karakterépítéshez szükséges jelenetét, ami segít még emberibbé tenni az általuk alakított szerepeket. Ennek köszönhetően válnak izgalmassá a hosszú ostromjelenetek, amelyek alatt tényleg izgulhatunk, nehogy felnégyeljék Ansi védőit.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: imdb.com, asianmoviepulse.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5414852346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása