Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. április 29. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I.évfolyam, 3. szám, 2019. április

Az áprilisi tavasszal megérkezett a cseresznyefa virágzás, felpezsdült az élet és a hírek is csak úgy özönlöttek, így aztán nehéz volt a válogatás. Vezércikkünk egy óriási dél-koreai műszaki sikerről, s annak jövőformáló hatásáról számol be. A továbbiakban megtudhatjátok, hogy miért van vitája az Európai Uniónak Szöullal és hogy mire képes 30 millió fa. "Mozivilág" híradónkban tudósítunk a hónap nemzetközi filmfesztiváljainak dél-koreai vonatkozású eseményeiről, végül arról számolunk be, járnak-e pajkos szellemlények a szöuli éjszakai piacokon.  

1_aprilis_2_700x307.jpg

5G: DÉL-KOREA MEGNYERTE A SZENZÁCIÓS VILÁGVERSENY ELSŐ MENETÉT

2_aprilis-5g_700x373.jpg

Három ország mobilkommunikációs szakemberei és szolgáltatói az utóbbi hónapokban ádáz harcot vívtak az eddig legfejlettebbnek számító 5G, azaz az ötödik generációs mobilhálózati szolgáltatás kereskedelmi üzembe helyezésének elsőbbségi jogáért. A korszakos győzelmet a kínai Huawei és az amerikai Verizon előtt egy paraszthajszállal ugyan, de Dél-Korea aratta le, ugyanis a nemzetközi célkitűzéssel szemben, mely 2020-ra prognosztizálta az 5G kereskedelmi, azaz hétköznapi bevezetését, Szöul április 3-án, éjfél előtt nem sokkal megnyomta a „START” gombot. Az SK Telecom, a KT és az LG Uplus eredetileg április 5-re tervezte 5G mobilhálózatuk felkapcsolását, de miután megneszelték, hogy az amerikai Verizon 4-én indítana, a koreaiak egy nappal előbbre hozták a startot.

Az 5G jelentősége igencsak túlmutat az okostelefonok felturbózásán, és hibát követünk el, ha mai életvitelünkből indulunk ki. Az 5G durván 20-szoros sebességet tud az előző generációhoz képest. A gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy bárhol is tartózkodjunk a mobilszolgáltatók 5G-s lefedettségi területén, egy Full HD felbontású mozifilmet alig néhány másodperc alatt tölthetünk le, de ilyen sebesség mellett a streaming alapú filmnézés is tökéletes lesz. Az üzleti felhasználók teljesértékű videokonferenciákat tarthatnak, ahol a szereplők Full HD vagy akár 4K minőségű élőképként kapcsolódnak be. Az önvezető gépkocsik késleltetés nélkül, valós időben érzékelik egymást, illetve korrigálják a vezetést, és az IoT (Internet of Things) szolgáltatásba bekapcsolt tárgyaink, gépeink távutasításunkra működhetnek, mivel az 5G négyzetkilométerenként 1 millió eszközt képes összekapcsolni. Közben a Samsung sem tétlenkedett, s április 5-én, a világon elsőként dobta piacra az 5G-s mobilt, azaz a Galaxy S105G-t, mellyel előfizetés mellett már bárki bekapcsolódhat az új szolgáltatásba. Az 5G a jövő innovációs szenzációja, s amely országok elsőként reagálnak, a Negyedik Ipari Forradalom meghatározó vezéralakjai lesznek.   

SIKERÜL-E AZ EU-NAK MEGGYŐZNI SZÖULT?

3_aprilis-eu-optimize_700x431.jpg

Az Európai Unió elméleti ultimátumot adott Dél-Koreának, s egyben gazdasági, jogi intézkedéseket helyezett kilátásba, amennyiben Szöul továbbra sem ratifikálja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) valamennyi, összesen nyolc legfontosabb alapszabályát idén nyárig. Cecilia Malmstrom, az Európai Unió kereskedelmi biztosa április 9-én ült tárgyalóasztalhoz Szöulban Dél-Korea munkaügyi miniszterével, Lee Jae-kappal, ahol a már korábbi kétoldalú konzultációkon elhangzottakat kérte számon.  Az EU szerint Dél-Korea az ILO-rendelkezések teljeskörű elfogadása nélkül nem felel meg az EU és Dél-Korea között 2011-ben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény (FTA) irányelveinek sem, ezért Malmstrom EU-s szakértői vizsgálóbizottság felállítását helyezte kilátásba. A kifogások között szerepel, hogy Dél-Korea az EU-nál alacsonyabb béreket fizet, miközben nem garantálja a munkavállalók minden jogát. A koreai üzleti szféra munkaadói oldalának szervezetei hevesen reagáltak, mivel szerintük az EU anélkül, hogy tisztában lenne a helyi viszonyokkal, beavatkozik Ázsia negyedik legjelentősebb gazdaságának ügyeibe. A négy, eddig nem ratifikált jogszabály egyébként néhány fontos hazai törvénnyel ütközik (pl. elbocsátott vagy munkanélküli állampolgár, közszolgálati dolgozó Dél-Korea törvénye szerint nem lehet szakszervezeti tömörülés tagja, stb.), melyek módosítását csak a koreai parlament hagyhatja jóvá. Kérdés, hogy a nyár eleji határidőig a Kongresszus megszavazza-e a szükséges törvénykorrekciókat.

30 MILLIÓ FA A TISZTÁBB LEVEGŐÉRT

4_apriliserdosites_700x394.jpg

Szöul önkormányzata bejelentette, hogy a légszennyeződés ártalmainak csökkentése és a nyári hőség enyhítése érdekében folytatja fásítási terveit, melynek értelmében 2022-ig összesen 30 millió fát ültet, valamint két erdőt is telepít a főváros területén. 15 millió fát már az első ütemben, 2014 és 2018 között elültettek. Szakértői becslések szerint a 30 millió fa hatása elegendő 64 ezer öregebb, dízel meghajtású gépkocsi károsanyag-kibocsátásának semlegesítéséhez, és annyi oxigént tud biztosítani, amennyit 21 millió felnőtt lélegzik be egyetlen év alatt.  

A két erdő telepítésének tervét, melyek majd a Szöul déli részén található Gwanaksan, illetve az északi peremnél elhelyezkedő Bukhansan környékét borítják be, a főváros a Koreai Erdészeti Szolgálattal együttműködve valósítja meg.  A beruházásra Szöul 480 milliárd wont különített el.

MOZIVILÁG

5_aprilis-birthday-thumbjpeg_700x391.jpg

Áprilisban Dél-Korea két nemzetközi filmfesztiválon is képviselteti magát Európában. Az olaszországi Udinei Távol-Keleti Filmfesztivál (ápr. 26 - máj. 4.) nyitófilmje, a megtörtént eseményen alapuló „Birthday” egy átlagos koreai család életében bekövetkezett drámai változásról és arról az emberfeletti küzdelemről szól, amellyel igyekeznek szembenézni az őket ért szörnyűséggel. A filmbéli, négytagú család tizenéves fiúgyermeke ugyanis rajta volt a Sewol komphajón, amely 2014. április 16-án 476 utassal a fedélzetén elsüllyedt. A 304 emberéletet követelő tragédia áldozatainak többsége a Danwon középiskola diákjai és tanárai voltak, és az ügy később az akkor regnáló Park kormányt is elsüllyesztette. Az apát Sul Kyung-gu játssza, az anya szerepét pedig a korábbi cannes-i színésznői nagydíj tulajdonosa, Jeon Do-yeon, aki saját bevallása szerint a forgatókönyv elolvasása után még soha nem állt kamerák elé olyan összeszorult szívvel, mint ez alkalommal. A „Birthday”-t április 3-án mutatták be a hazai mozikban, ahol hetek óta vezeti a nézettségi listát.

A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivált (MIFF) idén április 18. és 25. között rendezték meg, a rangos filmes esemény zsűrijének élére pedig a nemzetközileg talán legismertebb dél-koreai rendezőt, Kim Kidukot („Pieta”, „Tavasz, nyár, ősz, tél…tavasz”, stb.) kérték fel. Noha otthonában Kim állítólagos „MeToo”-ügye miatt teljesen kegyvesztett lett (olyannyira, hogy még a nevét is törölték a leghíresebb koreai művészek névsorából), a nemzetközi filmszakma továbbra is a világ legjobbjai között jegyzi, és rendszeresen kap meghívásokat rangos eseményekre. Az Aranyoroszlán-díjas Kim nem szándékozik elhagyni hazáját.   

AZOK A SZÖULI ÉJSZAKAI SZELLEMEK…

6_aprilis-goblin-seoul-bamdokkaebi-night-market-2018_05_700x394.jpg

Itt van április, és ez azt is jelenti, hogy minden hétvégén, péntektől vasárnapig várja a látogatókat és az éji piknikezőket a szöuli „Bamdokkaebi éjszakai piacok” izgalmas hangulatú világa.  A főváros kilenc nevezetes helyén található tematikus piac közül a legnépszerűbbek talán a Yeouido-i, a Banpo híd alatti és a romantikus Cheonggye patak menti, sejtelmesen kivilágított vásárterek, ahol sátorozni, zenét hallgatni, enni-inni és persze vásárolni lehet. A kiszolgálásról összesen 190 utcai ételárus kiskamion, 360 kézműves sátor, zenészek és szellemeket megidéző „sámánok” gondoskodnak, akik a semmiből varázsolják elő az imbolygó fényeket (fenti kép). A Bamdokkaebi piacok sötétedéskor nyitnak és a hajnali nap sugaraival szinte nyomtalanul el is tűnnek, úgy, ahogy az illik egy valamirevaló, híres-hírhedt dokkaebi-hez (도깨비, ejtsd: tokkebi). A „Goblin” című sorozatot végignézők számára ez nem újdonság, de azért idézzük csak fel, ki vagy mi is az a dokkaebi? A még ma is babonásnak számító koreaiak úgy tartják, hogy a dokkaebik villódzó fényben felbukkanó, vigéckedő, pajkos lidércek, ám ha felmérgesítik őket, roppant veszélyesek is tudnak lenni. Megtévesztőek, mert először úgy néznek ki, mintha emberek lennének, csak akkor kezdenek eltorzulni, ha vércsepp kerül rájuk. Régen a dokkaebi előszeretettel ráncigálta a sangto-kat (a férfiak fején található konty), sőt sokszor egyszerűen le is nyisszantotta azokat, ami jó nagy szégyennek számított, mert a sangto szimbolizálta a férfi érettségét, vagyis magát a férfiasságot. 

Ám ha valaki október végéig egy ilyen piacon jár-kel a mai Szöulban, egy holdfényes éjszakán, számíthat rá, hogy egy óvatlan pillanatban finoman meghuzigálják a haját vagy a ruháját. Ne ijedjünk meg, nevessünk rá egy jó nagyot, és a dokkaebi vissza fog ránk nevetni! Ez pedig csakis jót jelenthet!  

 

Az összeállítást készítette: Csajka Edit

Források: 

hothardware.com, hvg.hu, koreatimes.co.kr, english.chosun.com, koreaherald.com, variety.com,

hollywoodreporter.com, koreatimes.co.kr, koreainhungary.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4914773146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása