Olimpiai divat
2024. augusztus 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Olimpiai divat

A dél-koreai delegáció egyenruhájának varázslatos részletei

Az olimpia heteiben négyévente minden szempár a sportolókra szegeződik. Az egyes országok egyenruháit minden nap láthatjuk a különféle sportágak eseményein, azonban a kevésbé egyértelmű motívumok és a ruhák részletei jellemzően nem kapnak nagy hangsúlyt, pedig a praktikum mellett számos szimbolika érvényesül az öltözékekben.

usr_1720490167760.jpg

Az egyenruhák ügyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabad kezet ad az egyes delegációk olimpiai bizottságainak, azzal az egy kikötéssel, hogy azok nem lehetnek sértőek más nemzetekre. Így tehát az egyenruhákról az adott ország illetékes bizottsága dönt. Minden évben láthatunk kiemelkedő tervezőket, de a jelentős divatmúlttal és híres divatházakkal rendelkező országok jellemzően nem okoznak nagy meglepetést. 

Mint az köztudott, a sportolók többféle szettet kapnak, van hétköznapi és eredményhirdetésekhez használt viselet, valamint az eseményt keretező megnyitó és záró eseményekre is külön öltözék jár. De térjünk is rá, milyen formaruhákban láthatjuk idén az eddig rendkívül eredményesen szereplő dél-koreai csapatot, és mit kell tudni az egyes szettekről.

Az eredményhirdetéseken viselt egyenruháról, amit talán a leggyakrabban láthatunk, a koreai csapat legrégebbi szponzora, a The Yeongwon Outdoor alá tartozó North Face gondoskodott, mint általában a jelentős, globális sporteseményeken. A márka ezúttal összesen 23 elemért volt felelős, köztük a funkcionális napi viseletért, a sapkákért, a dzsekikért, a nadrágokért. A dobogóra lépő dél-koreai sportolók kabátjának fehér alapján a Keleti-tenger indigószíne köszön vissza, amihez egy piros övkompozícióval kiemelt fekete nadrág párosul, ami magában hordozza a márkára jellemző, sportos stílusjegyeket.

 

 

A koreai csapat ruháit a nyitó- és záróünnepségre ezúttal a Musinsa Standard (az ország első számú online divatáruháza) biztosította, ezeket már láthattuk is július 26-án. Az alkalmi öltözékekre specializálódott márka által tervezett, övvel társuló öltöny kényelmes, mégis kifinomult és elegáns összhatást kelt. A színválasztás kapcsán a márka így fogalmazott: „A kék egy nyugodt árnyalatát választottuk, amely jelképezi a fiatalság lendületét és vállalkozó szellemét. Reméljük, hogy a koreai csapat fényesen fog ragyogni a különböző nemzetek sportolói között.” A felső és az alsó részt is nyári gyapjúszövetből készítették, a meleg, nyári időjárásra tekintettel. Bár ebből kevesebbet láthatunk, a felső öltöny és blézer bélését Korea kék-fehér porcelánjai ihlették. Ez a rejtett részlet, valamint a hagyományos öltözékekből átvett és újraértelmezett ruhaöv idézik meg leginkább a hagyományos koreai esztétikumot. Az egyenruha egy letisztult, fehér tornacipővel, egy  könnyű szerkezetű, nedvességet elvezető anyagból készült pólóval, valamint a nemzeti zászlót mintázó, medálos nyaklánccal egészül ki.

Részletek tekintetében érdemes megnézni a paralimpikonok egyenruháit is, melyek talán még elegánsabb utalásokkal idézik meg a koreai kultúrát. Az E-Land leányvállalataként működő SPAO rendkívül érzékenyen és ötletesen közelítette meg a paralimpikonok öltözékének kérdését. A márka egyébként az ország első spa márkája  (a saját márkás ruházati cikkek speciális kiskereskedőinek rövidítése), ami 2009-es alapítása óta komoly eredményeket ért el a divatpiacon. A paralimpikonok ruhái értelemszerűen egyéni szabást kaptak a versenyzők adottságainak figyelembe vételével, legyen szó kerekesszékről vagy protézisekről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

스파오 (@spao_kr) által megosztott bejegyzés

 

A tervezés a „Hősök határok nélkül, hinni a végtelen lehetőségekben” szlogen alatt zajlott. Végeredményben a hagyományos koreai esztétikum modern újraértelmezését látjuk, melyben egyenlően érvényesül a funkcionalitás, a koreai esztétikum és az elegancia. A fehér ing gallérján kapott helyet a „Team Korea” felirat. A fehér öltönykabát könnyű, és a korábbi egyenruhákhoz hasonlóan hűsítően légáteresztő tulajdonságokkal bír. Az ehhez társuló fekete nadrág rugalmas anyagból készült a mobilitás fokozása érdekében. Az öltözet leginkább figyelemre méltó részleteit a nyakkendő és a sál adják, itt érvényesülnek a kulturális inspirációk. Az ezeket díszítő printek a hagyományos dancheong mintákat idézik meg, melyekkel a koreai faszerkezetek díszítéseként találkozhatunk. Ugyanez a minta a mandzsettagombokon is megjelenik, a Thedzso király (a Csoszon-dinasztia alapítója és első uralkodója) sárkányruhája által inspirált, részletesen kidolgozott aranyszínű gombok mellett. A SPAO azt közölte hivatalos leírásában, hogy az említett motívumok modernizálása azért kapott helyet az öltözékeken, hogy megvédje sportolóikat a rájuk váró kihívásoktól, és hogy segítse őket a bennük rejlő lehetőségek sikerre váltásában, amely gondolat jól rímel az olimpiák mindenkori szellemiségével, és jól körvonalazza az idei év formaruháinak komplex hátterét.

Szerző: Lukács Edit

Borítókép forrása: Musinsa

Források: mk.co.kr, chosun.com, korea.net

mk.co.kr, newsdirectory3.comuofhorang.com, musinsa.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3118461225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása