Teakülönlegességek
2019. január 15. írta: Koreai Kulturális Központ

Teakülönlegességek

A téli hónapok a világ sok táján a természet nagy próbatételét jelentik. A napsütéses órák rövidsége, csontig ható hideg, fagyos szél, kevés élelem - ezekkel a kihívásokkal küzdenek az állatok és emberek egyaránt. A zord körülmények nem csak testünket, hanem lelkünket is próbára teszik. A karácsonyi sürgés-forgás, majd az újév sziporkázó fényei után sokan birkóznak depressziós hangulattal, levertséggel, téli fáradtsággal, kedvetlenséggel. Cikkünkben megmutatjuk, a koreaiak milyen teakülönlegességekkel vészelik át az évszakok váltakozását, a fagyos hideg vagy épp a rekkenő hőség által meghatározott napokat.

borito_19.png

„Ködös nap. A bambuszfa árnyékában egy csésze teát kortyolgatva megmelegszik az ember lelke.”

Lee Chul Soo: Reggeli tea

Omijacha (ejtsd: omidzsácsá; koreaiul: 오미자차; kínaiul: 五味子茶)

„Öt íz teája”, fordíthatnánk magyarra a koreai kifejezést, mely e teakülönlegesség megnevezésére használatos. Az öt íz, ami a keleti hagyomány szerint mind képviseli magát ebben a bogyóban: a sós, édes, savanyú, csípős és keserű.

Az omija a kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis) termése, melyet a kínai orvoslás számos jótékony hatása miatt évezredek óta alkalmaz. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, erősíti az immunrendszert, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Egyre több kutatási eredmény bizonyítja rákmegelőző hatását, és ismerik úgy is, mint a nyugtalanság, idegesség, krónikus stressz ellenszere. Koreában hagyományosan a nyári hónapokban szokás fogyasztani a bogyós termésből készített teát és bólét.

omija_bogyo.jpg

Omija bogyót szárított formában vásárolhatunk a legtöbb teaházban, vagy távol-keleti hozzávalókat árusító boltban. Emellett létezik porított és kivonatos változata is. Keressük magnólia vagy schisandra termésként (angolul: magnolia, schisandra vagy omija berry).

Omija bólé készítése

20 g szárított omija bogyó

3 evőkanál cukor

2 evőkanál méz

körte és fenyőmag a díszítéshez (kb 1 teáskanál)

Mossuk át az omija bogyókat, csepegtessük le, majd öntsünk rá 5 dl vizet és hagyjuk állni 12 óráig. 12 óra elteltével szűrjük át a keveréket, és az immár omija ízű folyadékhoz adjuk hozzá a cukrot és mézet. A körtét hámozzuk meg, és vágjuk 0,2 cm vastag szeletekre. A szeletkékből egy apró virágforma szaggatóval szúrjunk virágformákat. Ezeket adjuk a cukrozott, mézes omija bóléhoz, majd tálaláskor hintsük meg fenyőmaggal.

omija_puncs.png

Yujacha (ejtsd: judzsácsá; koreaiul: 유자차; kínaiul: 柚子茶)

A yuzu, más néven japáncitrom keresztezéssel kinemesített gyümölcsfajta a Távol-Keleten. A hazánkban kevéssé ismert citrusféle Munmu király, az Egyesített Shilla Királyság második uralkodójának idején került a Koreai-félszigetre Kínából, és rövid időn belül a gyümölcsösök kedvelt fájává vált. Magas C-vitamin tartalma miatt különösen a hideg évszakokban fogyasztják, úgy tartják, a téli hónapokban felbukkanó betegségekre (hidegrázás, influenza, fejfájás) az egyik legjobb orvosság.

yuza_gyumolcs.jpg

Felhasználási módját tekintve  a legelterjedtebb a marmelád (citruslekvár), melybe, mivel a vitamin legnagyobb koncentrátumban a gyümölcs héjában található, az egész termés belekerül. Ez a sűrű, szirupos gyümölcsíz az alapja a yuzu teának (koreaiul yujacha) és a különféle yuzu alapú, forró, téli italoknak. A tea elkészítéséhez semmi másra nincs szükség, csak egy-két evőkanál marmeládra, amit forró vízben elkevergetve feloldunk. Nincs kőbe vésett arány, érdemes fokozatosan adagolni, amíg ízlésünknek megfelelően édes teát kapunk.

yuja_tea.jpg

A marmeládot több koreai cég is forgalmazza üveges kiszerelésben, sőt az eredeti yujacha továbbgondolásaként találkozhatunk narancsos, grapefruitos, gyömbéres és egyéb kombinációkkal is. Mivel Magyarországon lényegében lehetetlen hozzájutni a friss gyümölcshöz, érdemes az említett üveges változatokat beszerezni. Ha mindenképpen szeretné valaki kipróbálni a marmelád otthoni elkészítését, próbálkozzon vastag héjú bio citrommal.

Yuja koktél

3 dl vodka

3 dl gin

2 dl zöldtea

3 teáskanál yuja marmelád

jégkocka

mentalevél a díszítéshez

Shakerben keverjük össze a hozzávalókat, majd koktélos poharakban tálaljuk, mentalevéllel díszítve.

A cikk végén ismerkedjünk meg egy magyar háztartásokban sokkal könnyebben elkészíthető, szívet-testet melengető forró, téli itallal, a gyömbértea koreai változatával.  A közkedvelt teakülönlegesség nem csak finom, hanem az eddig bemutatott teákhoz hasonlóan a szervezetünket is alaposan megtámogatja az egyébként vitaminokban szegényesebb téli hónapok idején. Bizonyítottan hatásos hányinger, szédülés, fejfájás, gyomorfájás csökkentésében. Javasolják migrénes fejfájás és influenza kezelése során is.

Saenggangcha, vagyis koreai gyömbértea

(ejtsd: szenggángcsá; koreaiul: 생강차; kínaiul: 薑茶)

1 cup (1 bögre) reszelt vagy apróra szeletelt gyömbér

1 cup (1 bögre) méz

Tisztítsuk meg a gyömbért a héjától, majd reszeljük le vagy szeleteljük vékony, apró szeletekre. Keverjük hozzá a mézet, és egy csavaros tetejű üvegben tegyük a hűtőbe. Jó, ha legalább egy-két napot érlelődik, mielőtt használjuk. Hűtve egyébként hetekig is eláll. A tea készítéséhez 3 evőkanálnyi szirupot oldunk fel 3-4 dl forró vízben (ízlés szerint változtathatunk az arányokon). Koreában hagyományosan fenyőmaggal díszítve tálalják.

4384541378_10f294fc92_b.jpg

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: english.visitkorea.or.kr, cryherbals.com, Koreana, tastykfood.com, korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5314563546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása