Suwon
2018. november 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Suwon

Egy nem mindennapi úticél

Suwon Gyeonggi tartomány déli részén helyezkedik el, az egyik legnagyobb önálló kormányzattal rendelkező város Dél-Koreában. Népessége 1,1 millió fő, területe 121.008 km². A település látképét meghatározza a három hegy, mely köré épült. Központjában a Paldalsan (ejtsd: páldálszán) 143 méteres tengerszint feletti magasságával, északon a Gwanggyosan (ejtsd: kvángjoszán), nyugatról pedig a Chilbosan (ejtsd: csilboszán) határolja. A Koreába látogatók számára külön jó hír lehet, hogy Szöulból alig fél órás autóúttal vagy tömegközlekedéssel is gond nélkül megközelíthető, így kiváló úticél lehet mind az érdekes látványosságokra és programokra vágyók, mind a természetkedvelők számára.

suwon_header.png

A város története a régmúltba visszavezethető, nevezték Suseongnak és Hwaseongnak is. A koreaiak gyakran „a gyermeki hűség városaként" utalnak rá. Ez az elnevezés onnan ered, hogy a város jelképévé és legfőbb turisztikai attrakciójává vált Hwaseong erődöt Jeongjo király (születési nevén Yi San, aki A korona hercege című televíziós sorozatból lehet számunkra ismerős) építtette édesapja, a tragikus körülmények között elhunyt Sado herceg emlékére.

Nehéz néhányat kiválasztani abból a temérdek látványosságból, melyet érdemes felkeresnünk, ha lehetőségünk adódik ellátogatni ebbe a különlegesen gazdag kultúrájú és pezsgő élettel teli városba. A cikkben a must-see helyeket válogattam össze, bár a felsorolás nem lehet minden részrehajlást nélkülözően objektív.

Hwaseong erőd

hwaseong.jpg

hwaseong2.jpg

A város jelképévé váló erőd építését 1794-ben kezdték Jeongjo király utasítására, és alig két évvel később el is készült. Az erődöt a mai napig a katonai célú építmények mintapéldányának tartják a hagyományos koreai építészetben. Tervezője Jeong Yak-yong volt, akinek kitűnő mérnöki munkájában visszaköszön a 18. századi tudomány és építészet legjava, s megfigyelhetjük rajta a nyugati és keleti várépítészet elemeinek keveredését.

Az erőd márciustól októberig 9:00 és 18:00 között, novembertől februárig 9:00 és 17:00 óra között látogatható.

Hwaseong Haenggung (királyi rezidencia)

Ha már Suwonban járunk, mindenképp érdemes felkeresni a páratlan szépségű palotát is. A maga nemében az ország legnagyobb királyi rezidenciája, összesen 576 épületrésszel. Eredetlieg a célból épült, hogy a királyi család utazásai során megszállhasson itt. Jelentősége Jeongjo király uralkodása alatt növekedett meg, ugyanis mikor az uralkodó áthelyeztette apja sírját Suwon városába 1789 októberében, az azután következő 11 év során összesen 13 alkalommal tette tiszteletét ott. Ilyenkor ebben a palotában szállt meg, és olyan nagyszabású bankettek is itt kerültek megrendezésre, mint például az anyakirálynő hatvanadik születésnapjára rendezett ünnepség 1795-ben. A rezidencia jelentős része a Japán megszállás idején tűz áldozatává vált. 1996-tól azonban széleskörű restaurációs munkát indítottak az épületek helyreállításának érdekében. 2003 óta pedig a nagyközönség számára is látogatható ez a páratlan építészeti gyöngyszem, az év minden napján, 9:00 és 21:00 között.

Toalett Kultúra Kalandpark

toilet_park.jpg

toilet_park2.jpg

Ne gondoljuk, hogy valamilyen szimbolikus dologra gondoltak a világ egyik legfurcsább szabadtéri múzeumának kitalálói. Valóban az illemhelyekről, a vécék fejlődéséről és az ahhoz kapcsolódó szokások bemutatásáról van szó. A világ első ilyen témájú szabadtéri múzeumának felkeresését mindenképpen ajánlom azoknak, akik vevők a tabutémák humoros megközelítésére. A különös park ingyenesen látogatható márciustól októberig 10:00 és 18:00, novembertől februárig 10 és 17 óra között (hétfőnként és egyes nemzeti ünnepnapokon zárva).

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: korea.net, english.visitkorea.or.kr, theseoulguide.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9714372165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása