Ismerős arcok a koreai mozivászonról I.
2017. július 01. írta: Koreai Kulturális Központ

Ismerős arcok a koreai mozivászonról I.

Song Kang-ho

A koreai populáris kultúra futószalagként termeli az újabbnál újabb színészpalántákat, modelleket és pop idolokat, akiktől a sokmillió rajongó kíváncsiságának köszönhetően temérdek információ lelhető fel az internet széles országában a hivatalos és rajongói oldalak formájában. A 2000-es évek óta fellendült koreai filmipar nagyágyúi is megkapják a jól megérdemelt figyelmet, a mozi (most már) nagy öregjeinek is kijár a rivaldafény.

borito_3.png

Song Kang-ho a Swiri, a JSA, A halál jele és A gazdatest c. filmekben

Az olyan neves színészóriásokról – mint pl. (nem fontossági sorrendben) Choi Min-sik, Bae Doona vagy Song Kang-ho – is rengeteg cikk és ismertető született. Ám a koreai filmipar termékenységének tekintetében érdemes időről-időre felfrissíteni az ismereteinket e veteránokról, hiszen a foglalkoztatottabb színészek évente akár 2-3 filmmel is jelentkezhetnek, melyekben olykor hasonló, olykor egymástól teljesen eltérő hősöket formálhatnak meg, és mindeközben egyre-másra halmozzák a fesztiváldíjakat jól megérdemelt, kimagasló munkájukért. Frissítő szándékkal ezúttal Song Kang-hóról adunk helyzetjelentést és rövid ismertetést a teljesség igénye nélkül (eddigi életműve a szerepekkel, díjakkal és kritikákkal együtt akár telefonkönyv-terjedelmű is lehetne).

Song Kang-ho 1967. január 17-én született a dél-koreai Gimhae-ben. Tanulmányai között nem szerepelt a színészet, egyetemi évei után a főként improvizációra alapozó Kee Kuk-seo színházi társaságához szegődött. 1996-ban debütált a The Day a Pig Fell into the Well c. drámában mint statiszta, vagy szebben fogalmazva: mint háttérművész. 1997-ben már három produkcióban is szerepet vállalt, a Green Fish, a Bad Movie és a No. 3 c. filmekben. Ez utóbbi filmben játszott gengszter megformálásáért a 35. Grand Bell Awardson megkapta a legjobb új színésznek járó díjat, illetve a 18. Blue Dragon Film Awardson elnyerte a legjobb mellékszereplő díját. 

A 2000-es években felpörgött Song Kang-ho filmes karrierje, 1999-ben a Koreai Hullám kezdetének fontos filmjében, a Shiriben (Swiri) kapott fontos mellékszerepet. 2000-ben A csalás királyában (The Foul King) megkapta élete első főszerepét, egy lelkes pankrátort kellett megformálnia. Ugyanebben az évben a Demilitarizált övezet: JSA (Joint Security Area) katonájaként díjak tömkelegét gyűjthette be. A további évek fontos filmjei többek között A bosszú ura (Sympathy for Mr. Vengeance, 2002), A halál jele (Memories of a Murder, 2003) és Az elnök borbélya (The President’s Barber, 2004). 2006-ban a világviszonylatban is az egyik legismertebb koreai tömegfilm, A gazdatest (The Host) szellemileg visszamaradott főhőseként alakított maradandót.

song_kang-ho_a_tulelok_viadala_a_tron_es_az_arnyak_ideje_c_filmekben.jpg

Song Kang-ho a Túlélők viadala, A trón és az Árnyak ideje c. filmekben

A következő években is sorra jöttek a sikerfilmek, 2007-ben a The Show Must Go On és a Rejtett napfény (Secret Sunshine) c. filmeknek köszönhetően záporoztak a legjobb színésznek járó díjak (felsorolás nélkül összesen 7). Továbbá A jó, a rossz és a furcsa (The Good, The Bad, The Weird, 2008) Furcsája, a Szomjúság (Thirst, 2009) vámpírrá vált lelkésze és a Vértestvérek (Secret Reunion, 2010) bárdolatlan hírszerzője olyan szerepek, amik bebiztosították Songot, mint A-listás sztárszínészt, kinek neve egyet jelent a hangos közönségsikerrel és a minőségi szórakozással.

A 2013-as évben új lendületet vett Song Kang-ho karrierje, az amerikai-francia-cseh-koreai koprodukcióban, a Túlélők viadalában (Snowpiercer) – A Gazdatest után ismét Bong Joon-ho rendező keze alatt – olyan világsztárokkal került egy filmbe, mint John Hurt, Ed Harris, Tilda Swinton vagy Chris Evans. Ugyanebben az évben Az arcismerő (The Face Reader) és a The Attorney címszerepeiért még a korábbiaknál is nagyobb mértékben hullt a díjeső (11 díj és még négy jelölés összesen). A közönség és a szakma eddig is a tenyerén hordozta Songot, de ezúttal már piedesztálra is emelte.

2015-ben, Az arcismerő utáni második kosztümös filmjében a híres csoszoni király, Yeongjo személyében Song jelképesen is elfoglalta az őt megillető helyét A trón (The Throne) című filmben. Nagyszerű alakítását korábbi cikkünkben már mi is lelkesen méltattuk. A színészóriás legutóbb az Árnyak ideje (The Age of Shadows, 2016) idegileg és lelkileg is felőrlődő rendőrkapitányának szerepében tündökölt, az alakításáért ismét egy marék díjat kapott. A filmről itt olvashatják bővebb írásunkat.

Song a jövőben is hasonlóan termékeny színész marad, 2017-ben előre láthatólag 3 filmmel érkezik. A Taxi Driver címszerepében egy taxis szemén keresztül láthatjuk majd a gvangdzsui mészárlásba torkolló társadalmi folyamatokat 1980-ban. A Fifth Columnban a visszavonulást előtt álló nemzetvédelmi nyomozó szerepében ered utána egy összeesküvésnek. A Drug King címszerepében pedig egy ’70-es évekbeli drogcsempészt alakít. 2018-ban Bong Joon-ho rendezővel a 3. közös produkciójukra készülnek, a Parasite első hallásra egy családi drámának tűnik, bár a rendező eddigi munkásságának fényében valószínűsíthető, hogy a sztorinak lesz egy őrült, groteszk árnyalata is.

Filmszerepeinek számát, valamint a közönség és a szakma egyöntetűen lelkes elismerését figyelembe véve nyugodtan állíthatjuk azt, hogy Song Kang-ho Dél-Korea egyik legnagyobb színésze. Aki látott már valaha koreai filmet, szinte biztos, hogy látta már Song Kang-hót is, hiszen a színész mára megkerülhetetlen tagja lett nemcsak a koreai filmiparnak és filmművészetnek, hanem a kortárs koreai kultúrának is egyaránt.

song_kang-ho.jpg

Filmográfia:

Árnyak ideje (The Age of Shadows) – 2016

A trón (The Throne) – 2015

The Attorney – 2013

Az arcismerő (The Face Reader) – 2013

Túlélők viadala (Snowpiercer) – 2013

Day Trip – 2012

Howling – 2012

Hindsight – 2011

A Little Pond – 2010

Vértestvérek (Secret Reunion) – 2010

Szomjúság (Thirst) – 2009

A jó, a rossz és a furcsa (The Good, The Bad, The Weird) – 2008

Rejtett napfény (Secret Sunshine) – 2007

The Show Must Go On – 2007

A gazdatest (The Host) – 2006

A bosszú asszonya (Sympathy for Lady Vengeance) – 2005

Arctic Journal – 2005

Az elnök borbélya (The President’s Barber) – 2004

A halál jele (Memories of a Murder) – 2003

YMCA Baseball Team – 2002

A bosszú ura (Sympathy for Mr. Vengeance) – 2002

Demilitarizált övezet: JSA (Joint Security Area) – 2000

A csalás királya (The Foul King) – 2000

Swiri – 1999

A csendes család (The Quiet Family) – 1998

No. 3 – 1997

Bad Movie – 1997

Green Fish – 1997

The Day a Pig Fell into the Well – 1996

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8012587805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása