Bambuszerdő hűsében
2016. augusztus 19. írta: Koreai Kulturális Központ

Bambuszerdő hűsében

Juknokwon

A nyári hőség elől jó néha elmenekülni, és olykor az ember lelke vágyik a mozgalmas, zsúfolt város után a nyugodt, városi zajoktól távoli, békés vidéki levegőre. Dél-Csolla tartományban található egy kis városka, Damyang (담양). Nincs ugyan a híres utazási célpontok élén, de a természeti látnivalóival igazán megérdemeli, hogy szót ejtsünk róla. Itt található a Juknokwon (죽녹원 ejtsd: Dzsuknokvon) néven ismert bambusz erdő. Hűsítő szél jár át a bambuszok között, ami békés, nyugodt légkört teremt, és 4-7 fokkal csökkenti a hőmérsékletet a kinti levegőhöz képest.

bambusz_1_kep.jpg

Koreaiul a juk bambuszt, a nok zöldet, és a won kertet jelent.

2003 májusában építettek ki egy 2,4 kilométer hosszú ösvényt a bambuszok közé, amin a látogatók mélyen az erdő mélyére juthatnak. A csillagvizsgálótól nyolc irányba lehet tovább haladni, amelyek különböző témák szerint vannak felosztva a Szerelmesek útjától kezdve a Régi emlékek ösvényéig. Az erdőben ezen kívül igazi állatok híján, számos panda szobor látható, ami mosolygásra késztetheti az arra járót. Az erdő elég nagy népszerűségnek örvend, minekután itt forgatták a híres variety showt, a „1 Night 2 Days” című műsort, valamint a 2004-es R-Point filmet.

bambusz_2_kep.jpg

Juknokwon ösvényei

A vékony bambuszfák, mint végtelen szálak nyúlnak az ég felé. A szokásos barna fakéreg helyett a bambusz egész valójában zöldben tündököl, így a zöld leveleken keresztül beszűrődő fény földes derengésbe vonja az ösvényeket, lélegzetelállító élményt nyújtva.

Az egészségre is pozitív hatással lehet, ha végigsétálunk a bambuszfák között, mélyeket szippantva a friss levegőből, de a 2,4 kilométeren húzódó ösvény talán hosszúnak tűnhet. Ezért, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő, hozzáillő ösvényt, több útvonalat is kínálnak a látogatóknak. Ebből a két leghíresebbet nézzük meg közelebbről!

Szerelmesek útja

630 méter, az egyik leghosszabb ösvény az erdőben. Kézen fogva sétálni, romantikusan andalogni és békés sétát tenni a kanyargó és fordulatos úton, mint amilyen egy kapcsolat is lehet, így von párhuzamot az élet és az ösvény között. Valamint romantikus pillanat lehet megállni a vízesés mellett is egy percre.

bambusz_3_kep.jpg

Régi emlékek ösvénye & Filozófusok útja

A Régi emlékek ösvénye lehetőséget kínál, hogy közeli barátokkal sétálj végig rajta, közben elmerengve a régi emlékeken, amiket közösen éltetek át. A nyugodt légkör és a bambuszfák lecsendesítik a lelket, így a jó időkre, boldog emlékekre, a legkedvesebb emberekre tudnak majd gondolni az idelátogatók. Az egész ösvény csak 210 méteres, öt perc alatt végigjárható, viszonylag gyors út a testi és lelki felfrissüléshez.

Egy kőlépcsőn felsétálva máris megérkezhetünk a Filozófusok Útjához. A távolság 360 méter, és ez az út is hasonló pozitív érzésekkel tölti el az odalátogatót.

Cím: 119, Juknokwon-ro, Damyang-eup, Damyang-gun, Jeollanam-do

Belépődíj: Felnőtteknek 3,000 won

Nyitvatartási idő: 09:00-19:00 (November- Február 09:00-18:00)

Internetes elérhetőség: juknokwon.go.kr

Közeli érdekességek, gasztronómia

Mamutfenyő út

A csodálatos, mamutfenyőkkel keretezett út pár kilométerre van Juknokwontól, Damyang város másik nagy látványossága. Az út 8,5 kilométer hosszú, magas mamutfenyők keretezik, amelyek elérhetik a 10-20 méter magasságot. Az 1970-es években telepítették őket, és mára mintegy alagútként hajolnak az út fölé. Ez az út is része Korea legszebb 100 útjának, és évente ezrek látogatják.

Cím: 12, Metasequoia-ro, Damyang-eup, Damyang-gun, Jeollanam-do

Internetes elérhetőség: www.damyang.go.kr

Damyang Tteok-galbi és Bambusz rizs

Ha bárki megéhezne Damyangban és helyi specialitást szeretne kipróbálni, akkor a House by the Museum étterem tökéletes választás. A nevét arról kapta, hogy a Koreai Bambusz Múzeummal szemközt található. Az étterem tteok-galbit szolgál fel, ami a terület különlegessége. Ez az bordából készült húspogácsa hasonlít a tteokra, a koreai rizssüteményre, innen ered a neve. Gabonafélékkel kevert rizzsel tálalják, amit egy bambusz szárában sütnek meg, és ebben is szolgálják fel.

bambusz_4_kep.jpg

Ha arra jártok, semmiképpen ne hagyjátok ki ezt a csodát!

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya

Képek forrása: english.visitkorea.or.kr, myseoulndyourseoul.wordpress.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9010406426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása