Teaültetvények Koreában
2016. június 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Teaültetvények Koreában

A tea termesztése és fogyasztása az ázsiai emberek mindennapjainak szerves része, és ez alól Korea sem kivétel. Az ország méreténél fogva nem versenyezhet a teatermelő nagyhatalmakkal, de a tea termesztése és a teázás hagyománya ugyanolyan mély gyökerekből ered. Ezek a teaföldek manapság már turisztikai célpontoknak is számítanak, hazai és külföldi turisták ezreit vonzzák az országba.

borito_5.jpg

A teának sok fajtáját különböztetjük meg, a feldolgozástól függően létezik fekete, sárga és zöld tea, de még ezeknek is rengeteg változatuk van attól függően, hogy hogyan fermentálják, milyen ültetvényről szedték és melyik évben szüretelték – hiszen az időjárási viszonyok miatt itt is vannak jobb és rosszabb évek, mint ahogy a borászatban is. Korea teatermesztése elsősorban a zöld teára összpontosul, habár világviszonylatban még így is hátul marad az exportálás terén. A mérsékelt éghajlat miatt a félszigetnek csak a délebbi része alkalmas teatermesztésre, viszont ezek a teaföldek kiváló minőségű teákat adnak. A legfontosabb termelőhelyek Észak- és Dél-Jeolla, Gyeonsang tartományokban, valamint Jeju szigetén találhatók.

A Hadong (하동) teaültetvény

A teatermesztésről már a Samguk Sagi és Samkuk Yusa krónikákban is találhatunk feljegyzéseket: ez alapján pedig Seondeok, Silla királynőjének uralkodási idejére tehető a tea behozatala az országba. A kínai Tang birodalomból hazatérő buddhista szerzetes hozott magával teamagokat és ültette el a Ssangyesa templom mellett Hadongban. Innen indult ki a teatermesztés a 9. században, és maradt fenn a mai napig – miközben fontos kulturális és turisztikai célponttá vált. A klíma kiváló, hiszen rengeteg csapadék esik és az átlaghőmérséklet is magasabb. A Jiri-hegység lejtőin található teaföldeket még ma is hagyományos módszerekkel művelik, így az egyik legkiválóbb (és legdrágább) tea Koreában.  A nagyjából 1200 évesre becsült teaföld tetején található egy pavilon, mely az első teacserjék emlékét őrzi – innen páratlan kilátás nyílik a hegyoldalra, a lent csordogáló patakra és a cseresznyefákkal szegélyezett útra is.

1_hadong-_tea_field.jpg

Hadong sziklás teaültetvénye

A Boseong (보성) teaültetvény  

A boseong-i ültetvények a japán uralom időszaka alatt jöttek létre, az első cserjék ültetését 1937-re teszik. Ez a Koreában található ültetvények közül a legnagyobb, ennek köszönhetően nőtt a termelés ipari méretűvé, és mind a mai napig Boseong maradt  a koreai teatermelés legfontosabb helyszíne. Bár a koreai háború alatt elhanyagolták a földeket, az 1957-től kezdődő újratelepítés sikeres volt. Ma körülbelül 5,8 millió teacserjét számlálnak ezen a területen.  Rengeteg turista látogat el évről évre a Daehan Dawon lejtőjére, ami nem csak fantasztikus méreteiről és kilátásáról híres, hanem az itt rendezett fesztiválokról és az ültetvény hatalmas cédrusfáiról is, melyek a hegyoldal aljától felfelé vezető út mentét szegélyezik. A helyi piac számos teakülönlegességgel kecsegtet, a lejtő alján található tó partján pedig rengeteg étterem, kávézó kínálja a teákat és különleges ételeket a kirándulóknak.

2_boseong_green_tea_plantation.jpg

Boseong zöld tea ültetvény

Tea fesztiválok

A teaültetvényeken minden évben rendeznek fesztiválokat, rengeteg turistát idevonzva, akik lelkesen tanulják a teakészítés hagyományait. A Boseong Tea Fesztivál, vagyis a Dahyangje Tea Festival (보성 다향제 ejtsd: Boszang dáhjángdzse) mind közül talán a leghíresebb, májusban kerül megrendezésre. Nem csak a teaföldeken, hanem az egész környéken számos programok várják az idelátogatókat, de akik meg szeretnék tapasztalni a teakészítés csínját-bínját, azok részt vehetnek a levelek leszüretelésében, a tea fermentálásában, a teaceremónián és kóstolhatnak teával ízesített különleges ételeket, snackeket is.

3_kep_tea.jpg

A boseongi ültetvény mellett a hadongi is híres a fesztiválokról: a Hadong Vad Tea Kulturális Fesztivált (하동 야생차문화축제 ejtsd: Hádong jászengcsámunhvácsukdzse) szintén májusban tartják. Mivel Hadong a legrégebbi a koreai ültetvények közül, ide főleg azok csábulnak el, akik a hagyományos eljárásra, a teatermesztés gyökereire kíváncsiak. A kínálat természetesen itt is bővelkedik a különlegességekben, és nem utolsó sorban a fesztivál idején kedvezőbb áron adják a teákat is.

 

A cikket írta: Ispán Melinda

A cikk forrásaienglish.greentea.go.krenglish.visitkorea.or.krflickr.com

Képek forrásaierzeki-korea.huoddcities.commcst.go.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr308794974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása