Fiatalság utcái Szöulban
2016. június 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Fiatalság utcái Szöulban

Hongdae, Jongno és Itaewon

Aki Budapesten él, minden bizonnyal tudna tanácsot adni egy külföldi ismerősének, hogy ha magyar fiatalok kedvenc helyeit akarja felfedezni, akkor hova induljon. De vajon Dél-Korea fővárosának, Szöulnak melyek azok a területei, amik mindig zsúfolásig vannak életvidám, szórakozni vágyó fiatalokkal? Bár a 10 millió lakosú fővárosban mindenhova jut belőlük, vannak olyan helyek, ahova kifejezetten szívesen járnak. Nos, lássuk a fiatalság utcáit!

fiatalsagutcai.jpg

Hongdae (홍대)

Talán a leghíresebb terület, ahova a szöuli fiatalok ezrei járnak szórakozni nappal és éjszaka, az a Hongik egyetem utcája, a híres Hongdae.

A 90-es években a Hongik egyetem környékén robbanásszerűen megnőtt a kávézók, élő zenés klubok és az ide járó, zenekedvelő fiatalok száma, így hamarosan Szöul egyik legkedveltebb, legdinamikusabb, pörgős kulturális helyévé vált a szórakozást kereső fiatalok számára. Ehhez hozzájárul, hogy a Hongik egyetem mellett még több felsőoktatási intézmény is a kerületben található, mint például az Ehwa Női Egyetem vagy akár a Sincheon Egyetem.

Hongdae utcái állandó színes kavalkádok; az itt fellépő indie, rock vagy akár pop zenészek, bandák, táncosok előadásaitól hangosak és látványosak. A lázadni vágyók ide menekülnek a szigorú koreai normák elől, hogy saját stílusuknak megfelelő társaságot, programot találjanak.

Ezeken kívül, ami még nagy vonzerőnek számít, az a kávézók sokszínűsége, olcsó éttermek, luxus butikok és a divatcikkekkel elárasztott utca is, amit még a kilencvenes években feltörekvő fiatal divattervezők emeltek mostani fényébe. Ma már ezek mellett belsőépítészeti kellékeket, bútorokat is találhatunk a rengeteg divatbolt mellett.

Hongdae körzetben még számos művészeti galéria található, ami teret enged a fiatal, feltörekvő művészeknek.

Nem is csoda, hogy Hongdae nyüzsgése több sorozatnak is helyszínéül szolgált, mint például a Love Rain, Flower Boy Ramyeon Shop vagy akár a Coffee Prince.

1_kep_1.jpg

Jongno (종로) és Cheonggyecheon (청계천)

Jongno kerület nem csak arról híres, hogy ott található a szöuli paloták zöme, a híres Lee Sun Shin szobor, történelmi kapuk és piacok, amik a turistákat vonzzák, hanem a szöuli fiatalság kedvelt helyszíne is egyben. Jongno egyike annak a két kerületnek (Myeong-dong mellett), amikben megmaradt a 70-es, 80-as évek gazdasági és kulturális fejlődésének vibrálása. Ez az érzés beleivódott az épületekbe, a hely légkörébe, így a mai napig itt találhatóak Szöul legrégebbi mozijai és ország legnagyobb könyvesboltjai, és számos híres magán oktatási intézménnyel, köztük nyelviskolákkal is bővelkedik, ami biztosítja, hogy a környék tele van mindig diákokkal.

Többek között itt található a Cheonggyecheon (ejtsd: Csangjecsan) is, a történelmi patak, ami majdnem 11 kilométer hosszan folyik keresztül Szöul szívén. Pár éve építették ki újra, és hamar a város egyik legnagyobb turisztikai látványosságává nőtte ki magát. A múltban a környékben élő családok vízforrása volt ez a patak, de az 50-es években befedték, és egy felüljárót építettek rá, a 60-as, 70-es évek ipari növekedésének fényében. Azonban ezt 2003-ban lebontották és újraépítették a patakot, ami két évvel később, 2005-re el is készült. Ma már ez a látványosság vonzza a felfrissülni vágyó turistákat, fiatalokat. Fesztiválokat rendeznek a vízen, mint például a híres Szöuli Lámpás Fesztivált, és számos program várja az erre járókat.

cheonggyecheon-stream-and-city-view.jpg

Itaewon (이태원)

Itaewon a Namsan hegy déli részén, Szöul szívében található, és az egyik legkeresettebb turisztikai célpont a városban, főleg a külföldi turisták számára vásárlás és szórakozás szempontjából.

A kerület azért is vált nemzetközivé, mert a koreai háború után a közeli Yongsanba települt az Egyesült Államok egyik katonai bázisa. Ma ez a körzet otthont ad számos külföldi nagykövetségnek, köztük a német, dán, argentin, román, libanoni, brunei-i és még a magyar nagykövetségnek is. Emellett a Szöuli Központi Mecset is itt található, és még számos külföldi közösség otthona.

3_kep_2.jpg

Itaewon utcáin egymást érik a divatosabbnál divatosabb ruhákat áruló boltok, esti szórakozóhelyek, az éttermek étlapjai egzotikus tájak ízeit kínálják: mexikói, indiai, török és még számos más nép ételét kóstolhatják meg, ami még nemzetközibbé teszi a hangulatot. Pont ezért, már nem csak a külföldieket vonzza a nemzetek sokszínűsége, hanem azon koreaiakat, köztük sok fiatalt is, akik a különböző népek ételeit, kultúráját akarják kipróbálni, megismerni.

A körzetet 1997-ben jelölték ki a Speciális Turista zónának, és azóta tartják meg minden októberben a Global Village Festivalt is. Továbbá az utcákon napi rendszerességgel szórakoztatják a külföldieket különféle előadásokkal.


A cikket írta: Bégányi Dorottya

Képek forrásadanielmcbane.comclubinkorea.comonedaykorea.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr548784142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása