Koreai fürdők
2016. április 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai fürdők

Avagy mire jó a hátvakaró?

A jjimjilbang (찜질방 ejtsd: csimdzsilbáng) szó szerinti fordításban fűtött szobát jelent. Mi más is lehetne jobb helyszín kapcsolataink elmélyítésére, mint a forró vizű fürdők és szaunák világa?

borito_sokadik.png

Mindent illik az elején kezdeni, mi is kezdjük hát a fürdő bejáratánál. A recepción az egyszeri belépés kifizetése után (₩8,000-12,000) kapunk egy kisméretű törölközőt, egy váltás ruhát (pamutsort és póló), valamint egy karkötőre erősített kulcsot. A recepció mellett általában a falakat kisméretű számozott szekrények borítják.

Miután megkerestük a kulcsunknak megfelelő számú dobozkát, felmerülhet bennünk a kérdés: ebbe kéne belesuvasztanom a holmimat?! Nem kell megijedni, csak a cipőnket kell itt letenni. Ázsiai ország lévén, nem ronthatunk cipőstül a házba! Hátrébb, egy szeparált öltözőben találunk egy sokkal nagyobb szekrényt, amiben mindennek van elég hely. Táskának, ruhának, mindennek. 

kep1.jpg

Itt kezdődik az a zóna, amely furcsa lehet az európaiaknak, mindenki pőrén jár-kel az öltözők, zuhanyzók, medencék között. Gondoljunk arra, hogy senki sem szokott ruhában zuhanyozni, majd szegezzük szemmagasságba a tekintetünket és pár alkalom után természetessé válik! Ha mégsem, a recepción kapott törölközővel eltakarhatjuk magunkat a stratégiai pontokon, esetleg hozhatunk magunkkal fürdőlepedőt.

Az öltözőkből zuhanyzókba jutunk, ahol lemoshatjuk magunkról az utca porát. Általában szappant találunk itt, de sampont és a kedvenc kiskacsánkat nem, úgyhogy érdemes a kedvenc fürdőkellékeinket magunkkal hozni. Ha pedig megfelejtkeznénk róla, a recepción általában árusítanak ilyesmit. Hajat nem kötelező mosnunk, a többi látogató érdekében azonban a hosszú hajat kössük fel, és ne áztassuk a medencék vizében!
kep2.jpg

Miután a kellékeinket visszapakoltuk az öltözőszekrényünkbe, a kis törülközőnkkel kezdődhet az igazi spa élmény: a meleg vizű medencék. Ezek általában a kellemes 38°C-tól a forró 42°C-ig fordulnak elő, és van legalább egy hidegvizű medence is. Az ajánlott tartózkodási idő általában 20 perc, a szívünket tartsuk a víz fölött az ilyen hosszú idejű áztatás esetén (így elkerülhetjük, hogy mások húzzanak ki bennünket, mint egy tea filtert) .Vannak fedett medencéjű jjimjilbangok és akadnak szabadtéri medencéjűek is.

A medencék közelében találhatók masszázs asztalok, és a hölgyeknél kedves ajummák (아줌마, ejtsd: ádzsummá), a férfiaknál kedves ajussik (아저씨, ejtsd ádzsassi), akik szívesen megkínoznak minket a seshin (세신 ejtsd: szeshin) keretein belül, némi extra díjért (15-20 ezer won, masszázs esetén ez 60 ezerre is rúghat). Miután felírták a kulcsunk számát, a seshin mesterei az asztalokon ledörzsölik rólunk az elhalt hámréteget és koszt, ami ennyi áztatás után még rajtunk maradhatott. Annyi bizonyos, hogy rákvörösen és olyan puha bőrrel fogunk távozni tőlük, amilyen pelenkás korunkban volt utoljára. Sok koreai ezt a folyamatot maga ejti meg a zuhanyzóban egy kis négyszögletű fürdőkesztyűvel (italy towel, 이태리 타올), mégis havonta, ha nem sűrűbben keresik fel a fürdőket teljes körű testradírért. Mint tudjuk, a bőrápolásban a koreaiak verhetetlenek, nekünk is érdemes legalább egyszer kipróbálni!

kep_3.jpgTisztán és felpuhultan térjünk vissza ismét az öltözőbe, öltsük magunkra a kapott pamut ruhánkat és induljunk a közösségi térbe a szaunák (hanjeungmak 한증막, ejtsd: hándzsüngmák) felé! A kisebb szobákat általában hatalmas terek kötik össze, amelyek az ondol (온돌) padlófűtésnek köszönhetően látogatókkal vannak tele. Párok randevúznak egyforma arcmaszkban, bóbiskoló emberek fekszenek a matracokon, és persze majdnem mindenki fején ott ül a yangmeori (양머리ejtsd: jángmari). Ezt a kapott törölközőnkből hajtogathatjuk, és amellett hogy cukin fogunk benne kinézni, két fontos funkciója van. Egy, így mindenhová szárazon magunkkal vihetjük. Kettő, és ezért a funkcióért alakult ki, a fejünket hűvösen tartja a szaunában. Elkészítésének technikáját megnézhetjük az alábbi videón 1:55-től:

Maguk a szaunák 50 és 90°C közöttiek lehetnek, változatosabbnál változatosabb formákban. Vannak jádéval bélelt egyiptomi piramis témájúak, vannak homokkal béleltek, száraz vagy nedves szaunák. Tűrőképességtől függően 15-20 perc után kezd el a testünk válaszolni a melegre, aki már nem bírja, a jeges hűtőkamrákban felfrissülhet kissé.

kep_4.jpgMire teljesen megtisztultunk és kiizzadtunk mindent magunkból, ideje visszatöltenünk a szervezetünkbe mindazt, amire szüksége lehet. Első és legfontosabb a folyadék utánpótlás, erre tökéletes a tradicionális sikhye (식혜 ejtsd: sikhje), amely egy rizsből készült édeskés ital, vagyis azonnal szénhidráthoz is jutunk. A másik alapvető dolog a só és a fehérjebevitel egy adag sült tojással (maekbanseok gyeran; 맥반석계란, ejtsd: mekbánszakgjerán). A tojások feltörésével játszhatunk különböző játékokat, például a társaságból ki tudja a homlokán feltörni vagy a héj két végét megbontva ki tudja azt kifújni!?

kep_5.jpg

A büfén kívül, ahol kevésbé tradicionális nassolnivalók is beszerezhetőek, előfordulnak még rendes beülős éttermek is, valamint egyéb szolgáltatásként tv- és játékterem, karaoke szoba, alvószoba, sőt akár mozi is. Minden plusz szolgáltatásért természetesen fizetni kell, amelyet vagy a magunknál hordott kulcs chipkártyáján regisztrálnak vagy fölírják a szekrényünk számát, és távozáskor kell a számlát rendezni.

A koreai fürdők minden korosztálynak remek szórakozást nyújtanak, akár csapatosan, akár egyedül látogatják, valamint az egészségünkre is remek hatással van, a bőr és az érrendszer szabályosan felfrissül az élménytől. Ajánlom mindenkinek, akinek csak alkalma nyílik, próbálja ki őket!

 

A cikket írta: Győrfi Viktória

Képek forrása: dragonhillspa.comvisitkorea.comkoreaeye.comkoreabridge.net, oneweirdglobe.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr218647686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása