A nyugalom félszigetén
2015. szeptember 30. írta: KoreaiKultúra

A nyugalom félszigetén

Templestay program Koreában

Talán azon emberek közé tartozol-e, akiknek a kispárnájuk alatt vagy egy kívánságdobozban van egy ún. ’to-do list’, amin azok a vágyak, célok szerepelnek, amiket az életben el szeretnének érni. Jómagam bizony a fentebb említett társasághoz tartozom, és nemrégiben az én (hosszú) listám is egy új taggal bővült. 

main2.jpg

Néhány hete egy újságcikk keltette fel az érdeklődésem, ami arról szólt, hogy az életünkben sajnos nagyszerephez jutott stressz kiiktatása vagy legalábbis enyhítése ellen milyen praktikákat vessünk be. Ezek között szerepelt a lehetőség szerinti környezetváltozás is, ami kisebb kirándulásokat vagy nagyobb országjárásokat (amolyan ’Ízek, imák, szerelmek’ módra) sejtetett. Persze rögtön beindult a képzeletem, és elgondolkodtam azon, vajon én hogy elégíteném ki az olykor engem is elragadó elvágyódás-érzésemet. Mivel korábban már hallottam a Koreában is egyre divatosabbá váló templestay-ről, és mivel persze, hogy máig Korea maradt az első számú úti célom, gyorsan utána is néztem, hogy mit érdemes tudni róla, illetve mi az, amit a (remélem legközelebbi) jövőben várhatok ettől a programtól.

Mi is valójában a templestay?

Egy olyan kulturális program, melynek során a (jellemzően külföldi) résztvevők néhány napot vagy hetet egy tradicionális buddhista templomban töltenek, melynek során megtapasztalhatják a buddhista életformát, és ahogy a program hivatalos honlapján is írják „rátalálhatnak önmagukra”.

Ki jelentkezhet?

Mindenki, nemtől, életkortól és vallástól függetlenül.

Milyen templomban szállhatunk meg?

Koreában több, mint 100 templestay lehetőséget kínáló buddhista templomot találunk, és bőven válogathatunk a kínálatból attól függően, hogy éppen Szöul szívében vagy a hegyek lágy ölén kívánunk elvonulni a világ elől. A választás bizony nem lehet könnyű, ezért is lehet a segítségünkre az angol The Telegraph által felállított Top3 lista a legnépszerűbb templomokkal:

temple3.jpgMihwangsa-templom (미황사)

A Dalmasan-hegyen található 1300 éves építményt Korea egyik legszebb templomaként tartják számon. Kertjéből a Dadohae Haesang Nemzeti Park részét képező szigetek láthatóak, a tenger vizén lemenő nap fénye pedig gyönyörű pillanatokkal ajándékozhatja meg a látogatót.

temple2.jpgSeonunsa-templom (선운사)

Észak-Csolla tartomány egyik legjelentősebb temploma gyönyörű természeti környezettel övezve, melynek története a 6. századig nyúlik vissza. Maga az elnevezés „rejtett forrás”-t jelent, és úgy tartják itt születtek a Csoszon-kor híres kalligráfusainak legszebben illusztrált könyvei.

temple1.jpgGolgulsa-templom (골굴사)

Amennyiben ezt a Gyongjuban található templomot választjuk, egy igazi időutazásban lehet részünk, és megtapasztalhatjuk a Silla-kor harcos hwarangjainak (화랑, 花郞) életérzését. A templomot a ’seonmudo’ (선무도, 禪武道) központjaként tartják számon, ami egy olyan korai buddhista edzésforma, melynek célja az önmegvalósítás meditáció, valamint a test és lélek harmóniájának elérése által. A hwarang-ok régen itt gyűltek össze, hogy gyakoroljanak és tökéletesítsék harcmodorukat tudatuk megtisztulása által. Mivel a seonmudo jótékony hatással van a mentális és fizikai egészségre is, a templom napirendjében reggel és este is szerepel ez a gyakorlat. Ezen kívül számos barlang és egy kő Buddha is található a templom területén, így szabadidőben lehetőség nyílik ezek felfedezésére is.

Milyen tevékenységeket végzünk egy nap során a templomban?

Mivel számos templom közül választhatunk, és ezek programkínálata eltérő lehet, indulás előtt érdemes tájékozódni. Általánosságban azonban a legtöbb helyszínen így néz ki egy nap:

temple.jpgReggel 3 órakor intenzív dob - vagy gong - szó ébreszti a templomi közösséget.

Közös imádság (yebul, 예불) a főcsarnokban, mely 3 alkalommal ismétlődik egy nap. Az ima során 108-szor kell a földre borulni, és úgy tartják ez a gyakorlat kiváló a belső vágyak leküzdésére.

Zen meditáció (chamseon, 참선), melynek célja tulajdonképpen „csak lenni”. Két fajtája van, a gyakorlatot lehet ülve (jwaseon, 좌선) vagy sétálva (haengseon, 행선) is végezni.

Tea ceremónia (dado, 다도), melynek során a résztvevők megtanulják, hogy kell teát készíteni, és lehetőségük nyílik a szerzetesekkel való beszélgetésre is. A koreaiak számára fontos a tea megfelelő elkészítése, és a hangokra, színekre, ízekre való összpontosítás egy csésze tea elfogyasztásakor csendet és nyugalmat teremt a belsőben.

A szerzetesi étrend (barugongyang, 발우공양) fő elve a természettel való harmónia. A vegetáriánus ételeket helyben készítik el, sok templom rendelkezik saját kiskerttel is. Az étkezések ülve, csendben zajlanak, és mindent el kell fogyasztani, amit magunkhoz veszünk. Étkezés után szabály, hogy mindenki maga mossa el a tálkáját és az evőpálcikáját.

Ezen kívül számos alternatív programot kínálhatnak még a templomok, mint séta az erdőben (a természet energiával tölt fel!), főzőtanfolyamok, kézműves foglalkozások.

Mire a sok olvasnivaló és a sok fotó nézegetésének végére értem csak még lelkesebb lettem, úgyhogy gyorsan el is indítottam egy zen meditációs hanganyagot a háttérben, hogy újra harmóniát teremtsek az izgatott szívemben. ;)

Kedves Olvasó! Ha Te már vettél részt hasonló programon akár Koreában akár máshol, bátran oszd meg tapasztalataidat, érzéseidet kommentben velem és a blog többi olvasójával!

 

A cikket írta: Vizi Erzsébet

Forrás: visitkorea.or.kr és telegraph.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr597868830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása