A szöuli művészeti szcéna
2024. május 08. írta: Koreai Kulturális Központ

A szöuli művészeti szcéna

Avagy hová menjünk, ha egy kis kultúrára vágyunk

Szöul rendkívül nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol mindenki könnyedén talál az érdeklődési körének megfelelő programot. Városszerte számos nagyobb művészeti komplexum található, melyek ernyő intézményként fedik le a legváltozatosabb művészeti ágakat. A koreai kortárs művészeti színtér egyértelmű célja a kapcsolatteremtés és a minél inkább kiterjesztett gyűjtemények létrehozása, az organikus terjeszkedés. Az alábbiakban olyan látványos és jelentőségteljes művészeti intézményeket szedtünk sorba a dél-koreai fővárosból, melyeket mindenképp érdemes figyelemmel követni, és ha alkalmunk adódik, meglátogatni.

exhibition-1659525_1920.jpg

A Dongdaemun Design Plaza (DDP) egyik fő különlegessége, hogy a világhírű építész, Zaha Hadid tervezte, és talán a város egyik leglátványosabb épülete. Az óriási intézmény 86.000 négyzetméterén érdekes térbeli megoldásokat láthatunk. A kulturális központ számos funkciót ellát: kiállítóterem, konferenciaterem, design labor, média központ, előadóterem, társalgó tér, valamint design vásár is található a belső terekben.

A Daelim Museum egy három intézményből álló szervezet (D Museum, D Project Space) elsődleges pillére. Saját filozófiájuk szerint a múzeum a mindennapokban megjelenő, "átlagos" művészetet kívánja közvetíteni, ezáltal inspirálva a látogatókat. A múzeum elődje 1993-ban nyitott meg Hallim Galéria néven, majd 1997-től az első fotográfiára specializálódott múzeumként működött Koreában. Mai nevét 2002-től viseli, gyűjteményezési és kiállítási körét pedig 2010-ben terjesztette ki a fotográfiáról számos egyéb művészeti műfajra. Ma már a legváltozatosabb design és művészeti témákkal találkozhatunk kiállításaikon, miközben folyamatosan bővítik határaikat, mindig nyitva a kortárs koncepciók és az új irányok felé.

A 2014-ben megnyílt National Hangeul Museum sokrétű gyűjteményében minden darab kötődik a logikája miatt gyakran méltatott koreai írásrendszerhez, a hangülhöz. A listánkon ez az egyetlen olyan múzeum, mely egy adott témára összpontosít, azonban médiumait és forrásanyagait tekintve nem kevésbé sokszínű. Elsődleges célkitűzésük az írásrendszer jelentőségének és értékének megmutatása, függetlenül attól, hogy a látogató érti vagy beszéli-e a koreai nyelvet. A kiállítások egyaránt fókuszálnak a történeti kontextusra, a hangül jelenlegi helyzetére, valamint bocsátkoznak előrejelzésekbe annak jövőjét illetően. A múzeum ugyan nem nagy, de rendkívül ötletesen ötvözi a régi relikviákat és dokumentumokat a kortárs médiumokkal.

A Seoul Arts Center komplexumban évente közel ezer zenei, opera-, tánc-, musical- és színjáték-előadást mutatnak be, valamint több mint 100 kiállítást és oktatási programot rendeznek, évi 2,5 millió látogatóval. Öt fő részlege van: az Operaház, a Hangaram Művészeti Múzeum, a Hangaram Design Múzeum, a Szöuli Kalligráfia Művészeti Múzeum és a Koncertterem. Utóbbi két részleget 1988-ban hozták létre. Ha valakit különösen érdekel a koreai, ázsiai kalligráfia, itt garantáltan megtalál mindent a témában. A Design Múzeum érdekessége, hogy 1999-es megnyitásakor ez volt az ország első ilyen tematikájú intézménye.

A Samsung Kulturális Alapítvány által üzemeltetett, 2004-ben megnyílt Leeum Museum of Art mára Dél-Korea egyik vezető múzeuma. A három, egyenként is igen impozáns épületből álló komplexum egyedi, széleskörű gyűjteményével egyaránt terjeszkedik térben és időben. Az OMA által tervezett épületben időszaki kortárs kiállítások, valamint média- és irodaterületek is találhatók. Az egyes számú épületben a tradicionális koreai művészetet tematizáló kiállítások, a 2-es számú épületben pedig koreai és nemzetközi kortárs művészek alkotásai kapnak helyet. “A múlton és jelenen alapuló jövő keresésével a Leeum kulturális térré, fúziós művészeti múzeummá kíván válni, amely időben és műfajban kommunikál az emberekkel” - írják honlapjukon.

A lista végén szintén egy több (összesen nyolc) részlegből álló komplexum – Seoul Museum of Art (SeMA) – áll, melyet "Szöul hálózati múzeumának" is neveznek. A SeMA célkitűzése, hogy inkluzívvá tegye a művészeti szcénát, elérhetőbbé és élvezhetőbbé a közönség számára. 1928-as alapítása óta a SeMA alkalmazkodik a kor változásaihoz és a művészeti trendekhez, és napról napra növekszik a Szöul-szerte található "fiókmúzeumok" révén. 

 

Szerző: Lukács Edit

Borítókép forrása: pixabay

Források: myartguides.com, showstudio.com, atlasobscura.com

thesoulofseoul.net, shift.jp.org, oma.com, ocula.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8018397783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása