A divatbaba, amivel a koreaiak játszottak
2023. szeptember 21. írta: Koreai Kulturális Központ

A divatbaba, amivel a koreaiak játszottak

Még mindig Barbie-lázban ég a fél világ, Dél-Korea viszont azon részébe tartozik, ahol szerény eredményeket produkált a film. Ennek természetesen több oka is lehet, de az egyik mindenképpen az, hogy a Barbie soha nem jelentette azt a kisgyerekek számára, mint például hazánkban vagy más nyugati országban. A koreai kisgyerekek túlnyomó többsége ugyanis a Mimi nevű játékbabával játszott.

mimi1.jpg

A Mimi World, azaz a Mimi babákat (미미) forgalmazó cég története 1973 júliusában kezdődött, ekkor még egy kicsi játékbolt volt. A cég 1979-ben Koreában elsőként hozott forgalomba tévés játékfigurát, a japán Mazinger Z nevezetű karaktert. Ezt a lépést az 1981-ben megjelentetett és nagy sikert arató Lala (라라, ejtsd: rárá) játékbaba követte, mely a Mimi babák elődjének tekinthető. Az ország első divatbabájának tekinthető, igazi Mimit 1982-ben jelentették meg a piacon. Köszönhetően kedvező árának és a kelet-ázsiai szépségideálhoz közelebb álló kinézetének, kiszorította a Barbie-t a piacról. Idővel a cég a környező országokat, például Kínát, Japánt és Tajvant is megcélozta, és exportba is kezdett. A jelenlegi vezérigazgató, Lee Jong-yeol azt nyilatkozta, hogy a Mimi babák dizájnja az anyja ötlete volt, aki az 1970-es években ugyancsak játék nagy- és kiskereskedelemben dolgozott.  

mimi2.jpg

A Mimi név jelentése „szép-szép”. Az első megjelentetett változat a hercegnő Mimi volt, melynek természetesen számos más változata megjelent azóta. Létezik orvos, rendőr és cukrász Mimi, de golfozó és k-pop idol Mimi is. Ezek mind a „Mimi álma” sorozat részei. Más sorozatok is léteznek, például a „Tizenhét Mimi”, melyben Mimi különféle részmunkaidős állásokban kap szerepet. Napjainkban ezek a készletek átlagosan 40000 wonba kerülnek, ami körülbelül 10000 forintnak felel meg. Mimi rengeteg változata mellett természetesen létezik a fiú megfelelője is. Ő Jun, és szintúgy különféle kiadásokban elérhető.

mimi3.jpg

A Lotte Mart Toys "R" Us játékboltja 2022-ben, a baba megjelenésének 40. évfordulóján két különleges kiadással lepte meg a rajongókat. Ezt egy felmérés előzte meg, melyben igyekeztek feltérképezni a baba kedvelőinek igényeit. A felmérés során a napjainkban hódító "új retró" elgondolás bizonyult a legnépszerűbbnek. A két kiadás közül az egyik a „Barátságos barát Mimi 1982 - Görkorcsolyázik”, melyhez kockás rövidnadrág, logóval ellátott pulóver, görkorcsolya és a kort megidéző, hordozható kazetta lejátszó jár. A másik pedig a „Barátságos barát Mimi 1982 - Szórakoztató piknik”, melyben a baba a piknikek hangulatához illő virágmintás ruhával és szalmakalappal jár együtt. 

Töretlen népszerűségét és a rajongók szeretetét jól mutatja az a tény, hogy 2023-ban a bolt ugyancsak egy újdonsággal rukkolt elő. Ezúttal a japán Sanrio céggel hozott ki közösen egy exkluzív szettet, melyben a Sanrio népszerű karaktereit, például Hello Kittyt és My Melodyt ötvözték a Mimi mini változatával. 

mimi5.jpg

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: mimiworld.com, hankyung.com, tnnews.co.kr

donga.com, hani.co.kr, etnews.com

it.chosun.com, news.mt.co.kr, newsis.com

Képek forrása: mimiworld.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6618217475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása