Egy csésze tavasz Koreából
2023. március 14. írta: Koreai Kulturális Központ

Egy csésze tavasz Koreából

A melegedő időben újra éledni kezd a természet: rügyezésnek, virágzásnak indulnak a növények. A tél sokszor kimeríti a szervezet készleteit, és a változékony időjárás is megterhelő lehet, így energizálásra és immunerősítésre is szükségünk van. A teák kedvelőinek most tavaszi virágválogatást hoztunk, hogy egy csésze forró itallal is élvezhessük az évszak éltető, energiával feltöltő hatását.

tavaszi_teak_boritokep.jpg

Cseresznyevirág tea (벚꽃차)

Talán a legjellegzetesebb és legismertebb tavaszi virág Koreában, azt azonban kevesen tudják, hogy tea is készül belőle. Teaként gyönyörködhetünk a halvány rózsaszín szirmaiban és visszafogott édeskés illatában, miközben testünkre is jótékony hatást fejt ki. A hagyományos koreai orvoslásban is jól ismert cseresznyevirág detoxikáló hatással rendelkezik, így bátran használhatjuk gyomorrontás vagy akár másnaposság ellen is.

japanese-cherry-g42d2b226f_640.jpg

Szilvavirág tea (매화차)

A szilvafa fehéres-rózsaszínes virágát még kinyílás előtt, bimbózó állapotban szedik le és készítik el belőle a teát. Szárított és mézben eltett változata is létezik. Csodás illata mellett nagyszerű szomjoltó, másnaposság űző és az emésztésünket, illetve gondolatainkat is rendbe szedi.

Somvirág tea (산수유꽃차)

Az apró, sárga virágaiból készült gyógynövénytea sokféle jótékony hatással rendelkezik. Csak hogy párat említsünk: támogatja a veseműködést és a vérkeringést, táplálja a bőrt és energizálja az egész testet. Nemcsak a növény virágából, hanem szárított bogyós terméséből is készül gyógytea.

bee-gb5be14369_640.jpgRepcevirág tea (유채꽃차)

A repcét eddig csak olajként vagy mézként ismerhettük, de élénk sárga virágából energizáló és immunerősítő tea is készül.

Pitypang tea (민들레차)

A gyermekláncfűként is ismert, vadvirágként elterjedt pitypang minden része emberi fogyasztásra alkalmas, és a világ sok táján fogyasztják ételként. Így talán nem meglepő, hogy tea is készül belőle. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma segít a megfázásos tünetek enyhítésében és hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez. Vigyázat, ne főzzünk teát úton-útfélen szedett pitypangból! Könnyen felszívja és elraktározza a talajban található mindenféle szennyezéseket és nehézfémeket is, így ajánlott megfelelő teaültetvényről, illetve teaboltból beszerezni a pitypang teát.

tea-g3eab2d59c_640_1.jpg

Koreai aranyvessző tea (개나리차)

Talán az egyik legmeglepőbb gyógynövény a felsoroltak közül, hiszen főként tavaszi díszvirágként ismerjük. Gazdag A-vitamin tartalmával táplálja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatása pedig a bőrproblémák megelőzésében segít. A vérnyomásra és a vérkeringésre is jótékony hatással van. A hagyományos koreai orvoslásban az aranyvessző testet lehűtő hatással rendelkezik, ezért nem ajánlják fogyasztásra, ha egyébként is fázósak, jégcsap-kezűek vagyunk. Nem keverendő össze a kerti aranyfával (vagy aranycserjével) és az aranyesővel, amelyek rendkívül mérgezőek!

FIGYELEM! Teát minden esetben csak bevizsgált, gyógynövény szaküzletből vásárolt levelekből, virágokból, termésekből készítsünk! A kertben található növények mérgezőek lehetnek! 

Soha ne gyűjtsünk és ne fogyasszunk olyan növényt, melynek pontos beazonosítása nem történt meg, vagy amelyet nem ismerünk fel egyértelműen!

 

A cikket írta: Katona Júlia

Forrás: post.naver.com, digitalchosun.dizzo.com, namu.wiki, namu.wiki

Képek forrása: pixabay.com, pixabay.compixabay.com, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7018071544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása