Mit nézzünk ma?
2023. január 31. írta: Koreai Kulturális Központ

Mit nézzünk ma?

Dél-koreai sorozatok a legnépszerűbb hazai streaming oldalakon

Az Apple TV+ saját gyártású koreai sorozata, a Pacsinkó a 28. Critics' Choice Awardson elnyerte a legjobb idegen nyelvű sorozat díját. Ennek apropójából igyekeztünk összeszedni, hogy a Magyarországon népszerű streaming szolgáltatók (HBO Max, Disney+, Apple TV+, Prime Video, Netflix) milyen, viszonylag frissebb koreai sorozattal állnak a nézők rendelkezésére.
erik-mclean-u-vu_r6qyyu-unsplash.jpg

Kezdjük mindjárt az HBO Maxszal!

Sajnos pont ez a streaming oldal kényezteti el legkevésbé a koreai sorozatok rajongóit. A k-drámák kedvelőinek egyetlen sorozat egyetlen epizódjával kell beérniük, ráadásul az is horror. A Folklór (Folklore, 2018-2021) az HBO Asia saját gyártású antológiasorozata, amely távol-keleti országok mondáit, rémmeséit ágyazza modern korba. Minden epizód külön ország mondáját meséli el. Az első évad hatodik része a Mongdal. A mongdal egy agglegény szelleme, ami csak akkor tér örök nyugovóra, ha egy szűzlány szellemével házasodik össze.

„Egy anya gyermeke borderline személyiségzavarban szenved. Amikor új lány érkezik a városba, beleszeret, és elhatározza, hogyha kell, az akarata ellenére is megszerzi magának.” – áll az HBO Max szinopszisában.

Szintén szerény és hasonlóan borzongató kínálattal rendelkezik a Disney+.

A Disney márkanév ne tévesszen meg senkit, a bájos rajzfilmek stílusától a lehető legmesszebb áll a Szemet szemért (Connect, 2022). A dél-koreai produkcióktól nem áll messze az erőszak, de ebben az esetben a különösen brutális és gyomorforgató alkotásairól híres/hírhedt japán alkotó, Takashi Miike (Ichi the Killer, 2001) ült a rendezői székbe.

„Dongsoo magányos életet él, és idejét zenéi internetre való feltöltésével tölti. Átlagos élete felborul, mikor szervkereskedők rabolják el, és elveszik egyik szemét. Ezután Dongsoo látása összekapcsolódik valaki máséval. A szemen keresztül megtudja, hogy az új birtokosa egy sorozatgyilkos, így üldözőbe veszi, hogy visszaszerezze szemét.” – áll a Disney+-os sorozat oldalán. Csak erős idegzetűeknek és erős gyomrúaknak!

Az Apple TV+ a fentieknél jóval fogyaszthatóbb, saját gyártású koreai sorozattal állt elő 2022-ben. A Pacsinkó (Pachinko) kritikai sikerének apropóján ötlött fel e cikk megírása.

A sorozat Lee Min Jin azonos című regénye alapján készült, fő témái a rasszizmus, a diszkrimináció és az előítélet. A Pacsinkó a XX. század elejétől kíséri végig egy Japánba bevándorló koreai család életét 4 generáción át. Egy fiatal koreai lány a japán megszállás alatti Koreából egy jobb élet reményében vándorol ki Japánba. Ő és családja sorsa nemcsak a rátermettségüktől függ, hanem a viharos történelemtől is. Nem véletlen a címadás is, mivel a pacsinkó egy flipperszerű japán szerencsejáték, amiben az ügyesség is sokat nyom a latban. A Pacsinkó pozitív fogadtatása miatt máris megrendelték második évadot.

Az Amazon streaming oldala, a Prime Video egyelőre még nem büszkélkedhet saját gyártású dél-koreai sorozattal, de 2022-re és 2023-ra is felvásárolta néhány érdekesebb sorozat streamelési jogait.

A May I Help You? (2022) c. sorozatban a temetkezési vállalkozóként dolgozó fiatal nő rájön, hogy tud beszélni a halottakkal, akik mindig egy utolsó kívánsággal fordulnak hozzá. Sőt, balszerencsés lesz, ha nem teljesíti a kérést. A sors összehozza egy fiatal férfival, aki potom pénzért bármilyen munkát elvállal.

Az Anna (2022) c. sorozatban egy fiatal nőnek egy apró hazugság következtében egy teljesen más életet kell élnie.

Az Island (2023) egy sötét fantasy három démonvadászról, akik Csedzsu-szigetén próbálnak gátat vetni a gonosz terjedésének.

A Payback: Money and Power (2023) c. sorozatban egy nagymenő üzletember a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást egy kartell ellen.

Sajnos lehetséges, hogy ez a négy sorozat egyelőre csak angol felirattal érhető el.

Végül következzenek a Netflix koreai sorozatai!

A Netflix a többi streaming szolgáltatóval szemben csúcsra járatta a koreai sorozatokat 2022-ben. A több tucat 2022-es sorozat közül a legismertebbek a Mindannyian halottak vagyunk (All of Us Are Dead) és A nagy pénzrablás: Korea (Money Heist: Korea – Joint Economic Area). A további lehengerlő k-dráma dömpingből alább kiszemeztünk néhány érdekesebbet.

A krimi: Narkószentek (Narco-Saints) – A valós eseményeken alapuló sorozat főhőse egy hétköznapi vállalkozó, aki kénytelen részt venni egy titkos küldetésben, hogy rács mögé juttassák a Suriname-ban működő koreai drogbárót.

A cuki: Egy különleges ügyvéd, Woo (Extraordinary Attorney Woo) – Egy autista ügyvédnő egy neves ügyvédi irodához kerül, ahol a kezdeti nehézségek ellenére hamar felfigyelnek különleges tehetségére. 

A kosztümös: A királynő védelme alatt (Under the Queen's Umbrella) – A sorozat egy elképzelt csoszoni királynő törekvéseit mutatja be, aki vásott fiaiból próbál jövendőbeli királyt faragni.

Az animációs: A Lookism az azonos című, 2014-ben startolt, világszerte 8,7 milliárd (!) megtekintésnél tartó webtoon animációs feldolgozása. A dagi középiskolás diák iskolát vált a sok heccelés miatt. Azonban az első nap új, jóképű és sportos testben ébred. Kiderül, hogy amíg tudata az egyik testben tartózkodik, a másik teste alszik. Testet váltani pedig csak a másik test felébresztésével tud.

És a többi: Szerelem és egyéb időjárási jelenségek (Forecasting Love and Weather); Huszonöt, huszonegy (Twenty-Five Twenty-One); Harminckilenc (Thirty-Nine); Üzleti ajánlat (Business Proposal); Fiatalkorúak bírósága (Juvenile Justice); Holnap (Tomorrow); Szigeti történetek (Our Blues); Szabadságom naplója (My Liberation Notes); Anyák klubja (Green Mothers' Club); Annarasumanara: A varázslat hangja (The Sound of Magic); Kaotikus esküvő (Welcome to Wedding Hell); Minamdang kávéház (Café Minamdang); Újraházasodna a felső tízezer (Remarriage & Desires); A mintacsalád (A Model Family); A három testvér (Little Women); Volt egyszer egy kisváros (Once Upon a Small Town); A kiesett idő (Glitch); Take 1 – Egyetlen esély (Take 1); A sztárok hátterében (Behind Every Star); Somebody; A döntés (Trolley); A szerelem ára (The Interest of Love); Lenyűgöző életek (The Fabulous); Dicsőség (The Glory).

Szóval a streaming szolgáltatók közül a koreai sorozatok tekintetében toronymagasan a Netflix vezet, de valójában az igazi nyertesek mégis csak mi, nézők vagyunk. Szerencsére van miből válogatni!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Kép, videók forrása: unsplash.com, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4018037980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása