Hasukjib
2022. november 08. írta: Koreai Kulturális Központ

Hasukjib

A koreai lakhatási forma, mely ötvözte a kollégiumot az otthon melegével

A dél-koreai ingatlanpiac hemzseg az olyan opcióktól, amelyek hazánkban kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek. Korábban már megismerkedhettünk a jeonse fogalmával, de ilyen például az officetel (az office és a hotel egyvelege), a goshiwon (olcsó és rendkívül pici lakószoba) vagy a hasukjib. is Most lássuk, mi is ez utóbbi!

hasuk.jpg

A hasukjib (하숙집, ejtsd: hászukdzsib) egy olyan lakhatási forma, ahol bérleti díjért cserébe megszállhatunk, és külön díj ellenében az étkezés is biztosított. Gyakori "eleme" az úgynevezett hasukjib ajumeoni (하숙집 아주머니, ejtsd: hászukdzsib ádzsumani), aki az említett étkeztetésről gondoskodik, takarít és vezeti a hasukjibet.

Ez a típusú szállás az 1920-as évek elején jelent meg. Funkciójában, jellegében és felépítésében nem sokban különbözik a fogadóktól (여인숙, yeoinsuk, ejtsd: jainszuk), különbség csak a költségekben van. A városok fejlődésével, új iskolák és munkahelyek (különböző cégek, bankok, kormányhivatalok) létrejöttével megnőtt a diákok, dolgozók és az úgynevezett saelleorimaen-ek (샐러리맨, ejtsd: szellarimen; salaryman) száma is. Így akik otthonaik elhagyása mellett döntöttek, vagy a rokonoknál szálltak meg, vagy a hasukjibet választották.  

Eleinte az iskolákhoz közeli, egyszerű háztartások üres szobáit adták ki diákoknak, később fokozatosan megjelentek a piacon a közlekedés szempontjából kényelmesnek számító, jó elhelyezkedésű, üzleti célú lakóhelyek is. Ezek között voltak kisebb, voltak nagyobb, akár 20 szobával rendelkező szállások is. 

Az 1950-es évek elején a munkavállalók készpénzzel fizettek ezekért a szállásokért, a diákoknak azonban volt más opciójuk: a családjaik természetben, öt mal rizzsel (kb. 40 kg, de tájegységenként eltérhet) is fizethettek. Egyes hasukjib-ek csak rizst fogadtak el, így gyakori látvány volt, hogy a vidékről jövő diákok rizzsel felpakolva vonatoztak vagy buszoztak be a városba. Az 50-es évek végére ez 6, de Szöulban akár 7 mal-ra is emelkedett. Az 1960-as évek második felétől több olyan hasukjib is létrejött, amelyek csak fedelet, de étkezést nem biztosítottak, de olyanok is voltak, ahol reggelit és vacsorát is adtak.

Az 1990-es évek végétől aztán a hasukjib jellege megváltozott: a családias házakat, több férőhelyes szállásokat felváltották az egyszemélyes lakások. A 2000-es évektől aztán nagyon sok hasukjib-ként működő épületet lebontottak, a bérelhető szobák száma lecsökkent, áruk megnőtt, így az emberek igénye is megváltozott, és más alternatívákat kezdtek el keresni.

ferd-isaacs-at010amgckg-unsplash.jpg

 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: encykorea.aks.ac.kr

Kép forrása: unsplash.com, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr417972616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása