Gosivon: olcsó lakhatás Szöulban
2022. február 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Gosivon: olcsó lakhatás Szöulban

Szöulban a lakhatás nem tartozik a legolcsóbb dolgok közé, a megélhetés szempontjából a legdrágább városok közé sorolható. A gosivonok (고시원, goshiwon) azonban egy olcsóbb alternatívát jelentenek a nagyvárosi fiataloknak, egyetemistáknak és külföldi cserediákoknak egyaránt.

goshiwon_boritokep.jpg

A gosivon története

A gosivonok kollégium jellegű szállások, amik először a ’70-es évek végén jelentek meg Dél-Koreában, az egyetemek környékén. Eredetileg a jogi vagy közigazgatási vizsgákra készülő diákok számára nyújtottak olcsó lakhatást, a vizsgára való intenzív tanulás idején. A szobák mérete 6-9 négyzetméter körül volt, ahol a készülő diákság a szó minden értelmében el tudott szigetelődni a külvilágtól a zavartalan tanulás érdekében. Bár elsősorban rövid távú lakhatást és olcsóbb bérleti díjakat kínáltak, az elkövetkezendő években a goshivonok végül sokak számára váltak hosszabb távú, akár évtizedekre szóló megoldássá. Ennek oka többek közt a koreai lakásbérlési rendszerben keresendő, amiről már nálunk is olvashattatok korábban. 

goshiwon_kep1_1.pngSzobafelszereltség, ár

A szobák területe rendkívül kicsi, az alapfelszereltségbe csak egy ágy, egy kis hűtő és egy íróasztal tartozik. Általában található még a szobákban egy kisebb szekrény és esetleg ruhaszárítókötél is (főleg az újabbakban), viszont nem mindegyikhez tartozik ablak. Jobb helyeken esetleg a szobán belül van egy kis fürdőhelyiség, ahol azonban nincs, ott emeletenként található egy közös fürdő, melyet meg kell osztani az ott élőkkel. 

A főzőhelyiségnek viszont már semmiképp nem jut hely, így a gosivon lakói folyosónként egy közös konyhán osztoznak. A konyhában egyébként általában található ingyen kimcsi, víz, főtt rizs, és egyes helyeken akár tojás vagy instant tészta is. 

Egy szoba havi bérleti díja 250.000 és 500.000 koreai won (kb. 68.000-136.000 Ft) között mozog, az ár persze nagyban függ a lokációtól és a felszereltségtől is. Egy jobb helyen lévő, fürdőszobát is tartalmazó lakhely természetesen többe kerül, mint egy külvárosi, alapfelszereltségű szoba. A díjban egyébként jellemzően benne van a rezsiköltség is.

Hátránya

Természetesen a gosivon egyik, ha nem a legnagyobb hátulütője a kis hely, ahol nehéz rendet tartani, illetve a szellőzése sem kielégítő, főleg az ablaktalan szobák esetében. A falak hangszigetelése sem a legjobb, és a normál bérelt lakásokkal ellentétben itt lehetnek bizonyos szabályok, például egyes helyeken tilos vendéget fogadni. Érdemes körültekintően választani, és élőben is megtekinteni a kinézett szállást, hogy mindenképp a számunkra legmegfelelőbbet kapjuk!

Ha érdekel titeket, hogy telnek egy átlagos koreai diák napjai egy ilyen helyen, mindenképp nézzétek meg az alábbi (angol feliratos) videót is, ahol egy egyetemista fiú mesél a gosivonban való életről:

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: youtube.com, seoulinspired.com, myseoulbox.com, beautchat.com, koretimes.co.kr, gogohanguk.com

Képek forrása: hbgosiwon.co.kr, gobang.kr, goshipages.com, wallpaperboat.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1417336572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása